Öğretim görevlisi nasıl olunur? Üniversitede öğretim görevlisi maaşı, araştırma görevlisi nasıl olunur, Öğretim elemanı nedir, myo’da öğretim görevlisi olmanın yeni şartları 2023, Meslek yüksek okulu öğretim görevlisi maaşları, Dr öğretim üyesi nasıl olunur, Dr öğretim üyesi ile uzman doktor arasındaki fark nedir gibi konular son zamanlarda sık sık araştırılıyor. Yazımızda öğretim görevlisi nasıl olunur ve öğretim görevlisi maaşları ne kadar ulaşabilirsiniz.
Öğretim görevlisi nasıl olunur, öğretim görevlileri, doktora gerektirmeyen ve özel uzmanlık gerektiren konularda ders vermek üzere geçici veya sürekli olarak yükseköğretim kurumlarında görevlendirilen kişilere denir. Doktorasını tamamlayanlar kendi uzmanlık alanlarında Doçentlik Sınavına başvurabilirler.
Öğretim görevlisi nasıl olunur; Öğretim görevlisi olabilmek için mezun olduktan sonra Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavını (ALES) geçmek gerekir. ALES sınavını geçtikten sonra atanmak istediğiniz üniversite tarafından sözlü mülakat düzenlenir.
Öğretim elemanı başvuruları, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen ya da Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre yapılır.
2023 yılında öğretim görevlisi maaşları, akademik personelin mesleki deneyimine ve kamu hizmeti derecesine bağlı olarak değişmektedir. 2023 yılı araştırma görevlisi maaşları: 14.543 TL olmuştur.
Öğretim görevlileri, fakültelerin bölüm başkanları tarafından atanan alanlarda lisans dersleri vermekle sorumlu profesyonellerdir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda öğretim üyesi, “Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanı” olarak tanımlanmaktadır. Bu ifadeden anlaşılacağı gibi üniversitelerde ders vermek amacıyla öğretim üyeleri istihdam edilmektedir. Yasaya göre öğretim görevlisi haftada en az 12 saat ders vermek zorundadır.
Öğretim görevlileri, yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak kabul edilen değerli meslek mensuplarındandır. Yükseköğretim Kanununda belirtilen amaç ve ilkelere uygun olarak ders içeriklerini hazırlar, planlar ve öğrencilere aktarır. Fakülte dekanlıkları tarafından kendilerine verilen derslerin yürütülmesinden sorumludurlar. Asistan olmayan öğretmenler genellikle iki yıllık sözleşmelerle başlar. Sözleşmelerin uzatılıp devam ettiğini bilinmektedir.
Lisans derecesi ve ALES puanı alma ve ilgili üniversitenin sözlü mülakatını geçme gibi şartların dışında, öğretim görevlisi olacak kişinin sahip olması gereken bazı nitelikler vardır. Öğretim görevlisi nasıl olunur, şartları;
Öğretim görevlisinin okuldaki görevleri aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.
Türkiye’deki üniversitelerin akademik kadrosunun çoğunluğunu araştırma görevlileri ve öğretim görevlileri oluşturmaktadır. Yine öğretim görevlilerinin büyük çoğunluğu yüksekokullarda , eğitim fakültelerinde ve güzel sanatlarda çalışmaktadır. Ayrıca öğretim görevlileri yazılı ve görsel basında danışmanlık hizmetleri de verirler.