Devlet bankaları hangileridir, en iyi devlet bankası hangisi, devlet bankaları hangileridir, devlet ait bankalar listesi, kamu bankaları, özel bankalar hangileri, İş Bankası devlet bankası mı, Özel bankalar listesi, Akbank Devlet bankası mı, Vakıfbank devletin mi gibi sorularına yanıt bulmak isteyen kişiler içeriğimizde tüm merak ettiklerini bulabilirler. Devlete ait olan bankalar listesine ve diğer bankalara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Devlet ait bankalar, faaliyetlerine devam eden birçok banka belirli dönemlerde kampanyalar düzenlemektedir. Televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarında sık sık karşılaştığımız reklamlarda bankaların sunmuş olduğu çeşitli kredi paketlerini hepimiz görmüşüzdür. Devlet Bankaları:
Bu bankaların hangisinin özel, hangisinin devlet bankası olduğu vatandaşlar tarafından da büyük merak konusu olmuştur. İş bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası gibi bankaların devlete ait bankalar olup olmadığı en çok araştırılan konular arasında yerini korumaktadır. Ülkemizdeki devlete ait bankaların hangileri olduğunu ve hangi bankaların özel olduğunu içeriğimizde bulabilirsiniz.
Kamu bankaları olarak da adlandırılan devlet bankaları, ülkemizde devlet bünyesinde hizmet veren bankalar olmaktadır. Devletin sermayesi ile kurulmuş olan kamu bankaları, devlet tarafından yönetilmektedir. Ülkemizde birden fazla banka faaliyet göstermektedir. Bu bankalar arasında hangi bankaların devlete ait olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Her dönem farklı kampanyalar ve paketler sunan bankalar devlet bankası ve özel sermayeli banka olarak ikiye ayrılmaktadır.
Günümüzde neredeyse her yaştan vatandaşın bankalar ile bir ilişiği bulunmaktadır. Bankaların sayısının fazla olması kişide en iyi devlet bankası hangisidir? ya da en iyi özel banka hangisidir? sorularını doğurmaktadır. Banka sayısının fazla olmasından dolayı daha çok müşteriye sahip olabilmek için bankalar, kendi aralarında rekabet ortamı yaratmaktadır. Devlet bankalarında ise bu durumdan pek söz edilmez.
Devlet tarafından yönetilen kamu bankaları daha çok vatandaşlara ekonomik açıdan destek olabilecek niteliktedir. Salgın süresinde açıklanan destek paketleri bunun en net örneğidir. İhtiyaç sahibi kişilere devlet tarafından sunulan destek paketleri vatandaşlara kamu bankaları (devlet bankaları) aracılığıyla iletilmiştir. Bankaların özel ve devlet olarak ikiye ayrıldığından söz etmiştik. Gelin özel ve devlet bankalarını birlikte inceleyelim.
2023 yılı devlet bankaları aşağıdaki gibidir. Bu bankalar:
Yukarıda liste halinde belirtmiş olduğumuz devlet bankalarının bazıları yatırım, bazıları kalkınma/yatırım bankası, bazıları ise mevduat bankası olmaktadır. Anlaşılacağı üzere devlet bankaları;
olmak üzere üçe ayrılır. İçeriğimizin devamında devlete ait olan bankaları ele alacağız.
Devlet bankaları bilindiği gibi uygun koşullarda düşük faiz oranlarıyla finansman kaynağı olmaktadır. Devlete ait bankalar sermaye ve faaliyetlerini kamu kurum ve kuruluşları için gerçekleştirmektedirler. Ülkemizde 2023 yılında faaliyetlerine devam eden devlet bankaları olarak karşımıza en çok Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gelmektedir. Elbette devlete ait bankalar yalnızca bu 3 banka ile sınırlı değildir. Bu kamu bankaları dışında da devlet ait bankalar vardır.
Uygun faiz oranlarıyla kredi veren özel ve devlet bankalarını görüntülemek için “En Uygun Kredi Veren Bankalar” adlı içeriğimize tıklayınız.
Kamu bankaları olarak sık sık karşılaştığımız Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank kamu mevduat bankaları olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bu üç banka aynı zamanda kamu katılım bankası olarak hizmet vermektedir. Ziraat, Vakıf ve Halkbank kişi ve kurumlara değil devlete ait bankalar olmaktadır.
Ülkemizde faaliyetlerine devam eden 5 adet devlete ait katılım bankası bulunuyor. Bu kamu bankaları ise kamu ve özel sermeyeli olarak ikiye ayrılıyor. 2023 yılında faaliyetini sürdüren katılım bankaları:
Kuruluşların yatırım finansmanı olmak için faaliyet gösteren bankalar, kalkınma ve yatırım bankalarıdır. Bu bankalar diğer bankalarda olduğu gibi mevduat ve katılım fonunu almazlar. Devlete ait olan kalkınma ve yatırım bankaları ise;
Devlete ait bankalar hangileridir? dedik ve tek tek açıkladık. Peki ya devlete ait olmayan bankalar nelerdir?
Yerli ve yabancı sermayeli özel bankaların belirli bir kısmının isimlerini belirtecek olursak;
Açılımı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olan TMSF Bankaları, tasarruf mevduatı ile katılım fonu sahiplerinin haklarını koruyan devlet kurumudur. Katılım fonlarının ve mevduatın sigortalanmasının yetkili ve görevli Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ait 2023 yılında iki adet banka bulunmaktadır. Bunlar Adabank ve Birleşik Fon Bankası olmaktadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun internet sitesi üzerinden tüm bankaları görüntülemek için tıklayınız.