Hibe desteği veren kurum ve kuruşlar, girişimcilere destek veren devlet kurumları Avrupa Birliği hibe fonları, Türkiye’de projeye maddi destek sağlayan kuruluşlar, Avrupa Birliği hibe projeleri 2023, hibe desteği, KOSGEB, girişimcilere destek veren özel kurumlar, hayvancılığa destek veren kurumlar gibi konular hakkında 2023 yılında da araştırma yapan girişimciler tüm bilgilere içeriğimizden ulaşabilirler.
2023 yılında geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi girişimcilere işletme kurmaları için ya da var olan işletmelerini büyütebilmeleri için bazı kurum ve kuruluşlar faizsiz kredi ve hibe desteği verilmektedir. Girişimcilere maddi açıdan destek veren birçok kuruluş tarafından sağlanıyor. Bu desteklerin arasında birçok kişi işletmelerini büyütebiliyor. İşletme için gerekli makine ve ekipman alımlarında da farklı destekler sunuluyor. Girişimcilere destek veren kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi alırken, destek veren kurum ve kuruluşlarından işletmeniz için gerekli finansman desteğini alabilirsiniz.
Bilindiği gibi kamu bünyesinde faaliyet gösteren bütün kurum ve kuruluşlar Bakanlıklara bağlı olmaktadır. Bu nedenle kamu kurumları, verilen destekleri Bakanlık tarafından belirlenmiş olan esaslar kapsamında ilgili mevzuatın resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girerek girişimcilerin kullanımına sunulmaktadır.
Vatandaşların ekonomik açıdan sorun yaşamaması adına devlet tarafından işsizliğin önüne geçilmesi ve yerli üretimin arttırılıp dışa bağımlılığın en aza indirgenmesi amacıyla çeşitli sektörlerde birbirinden farklı teşvik, hibe ve kredi verilmektedir.
Devlet kurum ve kuruluşlarından hibe almak için kişi öncelikle girişimde bulunacağı sektörü belirlemelidir. Sırf devletin vereceği desteklerden yararlanmak ya da hibeli kredi alabilmek için bilinmeyen sektörde işletme kurulması, hayvancılık yapılması ya da tarımla uğraşılması kişiyi yarardan çok zarara sokmaktadır. Bu nedenle girişimci ilk önce derinlemesine araştırma yapmalı, hangi sektöre yöneleceğine karar vermesi gerekmektedir.
Ayrıca ülkemizde devlet tarafından kadınların iş hayatına yönelmesinin büyük bir önemi olduğunu bu nedenle de birçok kurum ve kuruluşun kadın istihdamını desteklediğini söyleyebiliriz. Örneklendirmek gerekirse KOSGEB, hibe kredisi verirken kadın girişimciye pozitif ayrımcılık yapmaktadır. İş kuracak olan kadınlara, tarım ve hayvancılık alanlarına yönelmek isteyen kadın girişimcilere birçok hibe verilmektedir.
Kişi hayvancılık sektöründe hibe ve teşviklerden yararlanmak istiyorsa;
Fakat girişimci esnaflara yönelik verilen hibe kredilerinden yararlanmak istiyorsa;
gibi kurum ve kuruşların vereceği hibe ve teşvikleri takip etmesi gerekmektedir. Yeni girişimciler bankaların vereceği işyeri açma kredisi ile gerekli ihtiyaçlarını da karşılayabilmektedir. Girişimcilere destek veren kurum ve kuruluşlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Devlet tarım destekleri anlamında prim ödemeleri, buğday desteklemeleri, organik tarım hibeleri, sertifikalı yem bitkisi ödemeleri, mazot desteklemeleri, badem-ceviz yetiştiriciliği hibeleri, römork, traktör ve tüm tarım makine ve ekipmanları için tarımsal mekanizasyon destekleri verilmeye 2023 yılında da devam etmektedir.
Hayvancılık sektöründe hibe ve teşvikler genellikle TKDK, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası tarafından verilmektedir. Hayvancılık alanında kredilerden yararlanabilmek için kurum ve kuruluşlara ya da bankalara başvuru yapılabilmektedir.
2023 yılına ait tarım ve hayvancılık destekleme ödemeleri hakkında bilgi almak için “Tarım ve Hayvancılık Destekleme Ödemeleri” adlı yazımıza tıklayınız.
Geçtiğimiz yıllarda KOSGEB tarafından girişimcilere 50 bin TL hibe, 100 bin TL ise faizsiz kredi verilmekteydi. Fakat bu rakamlar geçtiğimiz yıllarda değişti. Buna göre Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında destek verilirken geleneksel girişimcilere 60 bin TL, ileri girişimcilere ise 370 bin TL hibe verilmektedir. KOSGEB desteklemiş olduğu sektörleri NACE kodları ile ifade etmektedir. KOSGEB sayesinde toplam 14 farklı program ile birçok farklı projeler içerisinde yer alabilirsiniz.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), tarımsal üretimleri destekleyen kuruluşlar arasında yer almaya 2023 yılında da devam etmektedir. TKDK tarafından verilen destek oranları toplam harcamaların %50’si ile %65’i arasında olmaktadır. TKDK süt ve et üretimi yapan işletmelere birçok destek vermektedir. Dağlık alan için yapılacak olan başvuru oranları %60’ı buluyor iken, 40 yaş ve altı kişilere verilecek olan destek oranı ise %55 civarında olmaktadır. Tabi ki bu oranlar gerekli incelemelerin ardından yükseltilebilmektedir. TKDK tarafından balıkçılık adı altında verilen destek oranı ise %50 düzeyindedir.
Kısacası yapılan toplam harcamaların yarısı kurum tarafından karşılanacaktır. Ayrıca IPARD programı kapsamında sağlanacak olan destekler belirli illerde geçerli olmaktadır. Belirlenen illerde ikamet eden kişiler destek başvurusu yapabilmektedir. KOSGEB, tarım ve hayvancılık, TKDK gibi destek veren kurum ve kuruluşların dışında;
gibi kurumların verdiği desteklerle girişimciler 2023 yılında hibe / destek alabilmektedir.
Kadın girişimcilere çeşitli destekler sunulmaya geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda devam etmektedir. Verilen bu destekler dönem dönem verilebildiği gibi sürekli olarak da verilebilmektedir. Kadın girişimciye destek veren kurumlar aşağıda belirtilmiştir:
gibi kurum ve kuruluşlar kadın girişimcilere desteklerini sunmaya devam etmektedir. Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar 2023 başlıklı yazımızdan daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.