Ziraat Bankası Faizsiz Seracılık Kredisi, Ziraat Bankasının sera kredisi şartları nelerdir? Sera hibe desteği başvuruları ne zaman alınıyor? Diğer bankaların 2023 yılı sera kredisi faiz oranları nelerdir? gibi soruların yanıtını ve faizsiz seracılık kredisi, Ziraat Bankası çiftçi kredisi faiz oranları 2023, çiftçi kredisi veren-bankalar, Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi için gerekli belgeler gibi konular hakkında tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Seracılık yapmak isteyen kişiler örtü altı tarım için gereken şartları ve örtü altı belgesini merakla araştırmakta. Seracılık işine yatırım yaparak geçimini bu işten kazanmak isteyen üreticiler bankaların düşük faizli seracılık kredisi verip vermediğini araştırıyor. Denizbank, Finansbank gibi belirli bankalar seracılık için kredi vermiş olsa da üreticiler tarafından Ziraat Bankası bir hayli araştırılıyor.
Bilindiği gibi Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri düşük faizli tarım ve hayvancılık alanlarında kredi imkanı sunuyor. Sera hibe desteği almak isteyen üreticilerde Ziraat Bankasının sunmuş olduğu faizsiz seracılık kredisi hakkında bilgi sahibi olmak istiyor.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri birlikteliğinde tarım sektöründe birçok üretim konusunda kredi kullandırılmaktadır. 2023 yılı için geçerli olacak olan faiz indirim oranlarıyla beraber 3 Ocak tarihinde tarımsal üretim için üretici çiftçilere düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hayvancıktan tarıma kadar birçok konunun yer aldığı yönetmelikte girişimcilere ve mevcut işletmesini büyütecek olan üretici çiftçilere düşük faizli kredi sağlanmaktadır.
Böylelikle çiftçiler bitkisel üretim konuları ve hayvansal üretim konularının yer aldığı kararda belirlenen indirim oranıyla” düşük faizli hatta sıfır faizli krediden” faydalanabilecektir. Ocak ayında yürürlüğe giren kararın uygulama esasları ise 25 Mart tarihinde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredi kullandırılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete‘de yayınlanmıştır.
Tüm üretim konuları için gereken şartlar yayımlanan bu tebliğ ile çiftçilere duyuruldu. Ziraat Bankasından sera kredisi kullanacak olan üretici çiftçiler, sıfır faizli sera kredisi kullanabilmesi için gerekli koşullara, sera kredisinde istenen belgeler ve örtüaltı tarım hakkında bilinmesi gereken bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Ziraat Bankası ve TKK’nın tarımsal üretimde için kullandıracağı düşük faizli tarım kredileri hakkında karar, resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girmiştir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandıracağı kredilerin başvuruları 31 Aralık tarihine kadar alınmaya devam etmektedir. Bu kredilerden gerçek kişi ya da tüzel kişiler yararlanır.
Sunulan bu kredi türlerinin faiz indirim oranları % 25 ve %100 olmaktadır. Sektörler için belirlenen işletme ve yatırım dönemleri faiz indirim oranları ayrı olduğu gibi kredi limitleri farklı olmaktadır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanılacak olan kredi türleri aşağıda yer almaktadır.
Kontrollü örtü altı tarımı sera kredisi olarak bilinmektedir. Bu kredinin üst limiti ise 25.000.000 TL olmakta, işletme dönemi faiz indirimi %50, yatırım dönemi faiz indirimi ise yine %50 olmaktadır.
2023 yılı için sera kredisi için geçerli olan kredi üst limiti 25.000.000 TL’ çıkarılmıştır. Vade sayısı ise en az 5 yıl olarak sunulmaktadır. Kredi faiz oranı ise caride yıllık %10 olmakta. ÇKS belgesi olması halinde %50 faiz desteği ve yıllık %5, aylık ise %0,41 oranında faizli krediden yararlanılabilmektedir. Sera kredisi için gereken tüm şartların sağlanması haline ilave faiz indirimleri de eklenerek Ziraat Bankasından %100 faiz indirimli faizsiz seracılık kredisi kullandırılmaktadır.
Faizsiz sera kredisi çekmek isteyen üretici çiftçiler yönetmelikte yer alan özellikli kriterleri taşıması gerekir. Sera kredisi kullanırken faizsiz olarak yararlanmak için belirlenmiş olan özellikli kriterler aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:
Böylelikle uygulanacak en yüksek faiz indirimi % 100’dür. Sera kredi kullanacak olan ve faizsiz kredi imkanından faydalanmak isteyen üretici çiftçiler yukarıda belirtilen özellikli kriterle sahip olması gerekir.
Yaygın olarak seracılık olarak bilinen örtü altı tarım, tarımsal faaliyetlerin dış etkenlerden etkilenmesini önlemek amacıyla koruma amaçlı belirli malzemelerle kaplı tarım arazisidir. Tek tip bir malzeme olmamakla birlikte ekili tarım ürünlerinin belirli koşullarda yapılacak naylon, cam ve çadır gibi malzemelerle çevreye uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Örtü altı teriminden de anlaşılacağı üzere, tarımın malzeme ile örtülmesi seracılık olarak adlandırılır. Buradaki amaç, ürünlerin istenilen etkinliğini sağlamak ve çevreden gelecek zararı önlemektir. Seralarda gerekli şartların sağlanması durumunda meyve, sebze ve süs bitkileri yetiştirilmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 25 Mart tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre seracılık kredisi için belirtilen şartlar aşağıdaki gibidir:
(1) Yatırım kredileri ile ilgili olarak; kontrollü örtüaltı üretme koşullarına sahip en az on dekar büyüklüğündeki seralarda Örtüaltı Kayıt Sistemi Yönetmeliğine uygun olarak örtüaltı yetiştiriciliği yaptığı il/ilçe müdürlüğünce tespit edilerek Örtüaltı Kayıt Sisteminde (ÖKS) kayıt altına alınan işletmeler ile kontrollü örtüaltı üretme koşullarına sahip en az on dekar büyüklüğünde sera kuracak, sera modernizasyonu yapacak ya da mevcut serasının ölçeğini asgari on dekar ve üzerine çıkaracak üreticilerin il/ilçe müdürlüklerince onaylanan projeleri çerçevesindeki kredi talepleri Karar kapsamında değerlendirilir.
(2) Yeni kurulacak işletmelerin başvuruları ve özlük bilgileri ile işletmeye ait yapısal bilgiler, projenin tamamlanmasının ardından, başvuru sahibinin ilave beyanı aranmaksızın il/ilçe müdürlüğü tarafından Örtüaltı Kayıt Sistemine kaydedilir. Üretim ile ilgili bilgilerin kaydında üreticinin beyanı aranır.
(3) İşletme kredileri ile ilgili olarak; kontrollü örtüaltı üretme koşullarına sahip en az on dekar büyüklüğündeki seralarda Örtüaltı Kayıt Sistemi Yönetmeliğine uygun olarak örtüaltı yetiştiriciliği yaptığı Bakanlıkça tespit edilerek Örtüaltı Kayıt Sisteminde (ÖKS) kayıt altına alınan işletmelerin işletme kredisi talepleri Karar kapsamında değerlendirilir.
(4) Örtüaltında yapılan süs bitkisi üretimi ile ilgili işletme ve yatırım kredileri bu Tebliğin 17 nci maddesi hükümlerince değerlendirilir.
(5) Örtüaltında yapılan muz yetiştiriciliği ile ilgili işletme ve yatırım kredileri bu Tebliğin 20 nci maddesi hükümlerince değerlendirilir.
Tarım veya hayvancılık faaliyetlerinde bulunan kişilerin üretiminin devlet veri tabanına kaydedilmesi hayvancılıkta ÇKS, çiftçi kayıt sistemi ve tarımda örtüaltı kayıt sistemi (ÖKS) ile yapılmaktadır. Tarımsal üretimin kalitesinin iyileştirilmesi, üretim düzeyinin artırılması ve teknik sorunların kolayca giderilmesi için bir kayıt sistemi uygulamaya konmuştur. ÖKS adı altında oluşturulan çiftçi kayıt sisteminde, ilgili sektörde faaliyet gösteren çiftçilerin bu sisteme kayıt olmaları gerekmektedir.
Çiftçilerin kayıt sistemi olan ÖKS’ye hem kayıt amacıyla hem de devletin sağladığı desteklerden yararlanmak için kayıt yaptırmak gerekiyor. Yönetmelikte belirtildiği üzere seralarda tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için il veya ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Bakanlık gerekli gördüğü takdirde e-devlet üzerinden kayıt başvuru işlemleri yapılabilmektedir.
ÖKS sistemine kayıt olmak için seracılık tarım arazisinin en az 500 metrekare olması gerekmektedir. Üretici Kayıt Formu ile alınacak talepler, talep edilmesi halinde İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından teslim edilecektir. Tüm bilgiler bu forma eksiksiz ve hatasız girilecektir. E-devlet üzerinden başvuranlara da üretici kayıt formu verilecektir.
Bu belgeler ile Ziraat Bankası seracılık kredisi başvurusu yapılabilmektedir. Faizsiz sera kredisinden faydalanmak için belirlenen özellikli kriterlere uygun olunması gerekir. Sera kredi başvuru sonuçları, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin usul ve esaslarına göre değerlendirilerek hazırlanır.
Ziraat Bankası ve TKK dışında da seracılık kredisi veren bankalar bulunmaktadır. Bu bankalar üzerinden de sera kredisi kullanılabilmektedir. Üretici çiftçilerin merak ettiği sera kredisi veren bankalar aşağıda sıralanmıştır:
1. Yapıkredi: Tarım kredileri kapsamında seracılık kredisi sunmaktadır. Uygun vade seçenekleriyle 3, 6, 9 ve 12 ayda bir hasat zamanı ödemeli toplam 60 ay vadeli sera yapımı kredisinden bilgi almak için tıklayınız.
2. Şekerbank: En az 2 yıllık sera tarımı konusunda tecrübesi olan yatırımların %75’ine kadar 60 ay vadeli ve yılda bir defa ödemeli sera kredisi vermektedir. Detaylı bilgi için buraya tıklayınız.
3. Finansbank: Toprak ıslahı, sera kurulumu, tadilat ve bakım işlemleri, ısıtma ve sulama sistemleri gibi işletme giderlerinin yatırım maliyetinin %75’ini karşılamaktadır. Toplam 120 ay vadeli ve 3, 6, 12 ayda bir ödemeli olarak sera kredisi kullandırmaktadır. Bilgi için tıklayınız.
4. Vakıfbank: Vakıfbank’tan sera işletme kredisi kullanmak için tıklayınız.
5. Garanti Bankası: Tarım destek paketi kapsamında bakım, onarım ve modernizasyon için fatura bedelinin %75’ine kadar modern örtü altı tarımına yönelik yatırımlar için sera kredisi vermektedir. Bilgi almak isterseniz tıklayınız.
6. İşbankası: Sera kredisi, tarla kredisi ve zirai kredi desteği alarak tarıma yatırım yapmak isteyen kişilere uygun vadeler ve geri ödeme koşulları ile sunulmaktadır. Bilgiyi banka üzerinden almak için tıklayınız.
7. Fibabanka: Tarım yatırım kredisi kapsamında sera kredisi hakkında bilgi için tıklayınız.
8. Akbank: Sera kurulum ve bakımı için 84 aya kadar vade imkanı ile aylık eşit taksitler halinde ya da hasat döneminde geri ödeme seçeneği ile kredi bankadan bilgi için tıklayınız.
Sera modernizasyonu denilince akla gelebilecek birçok kavram var. Seraların onarımı, yenilenmesi ve üretime hazırlanması için sera kredisi verilmektedir.
Seralar sebze ve meyve üretiminde hayati öneme sahiptir. Verilecek destek ile seraların modernize edilerek ve teknolojik hale getirilerek verimlilikte artış olacağına inanılmaktadır.
Sera yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, öncelikle hangi ürünleri üreteceğinize karar vermelisiniz. O zaman serayı fiziksel olarak hazırlamanız gerekir. Bu anlamda sera kuran firmaların desteğini alabilirsiniz. Karar verdikten sonra tohum ekmelisin. Ayrıca sera için gerekli havalandırma ve aydınlatmayı sağlamanız gerekmektedir. Çevre koşulları da iyileştirilmelidir. Sera işletmeciliğinde karbondioksit gübrelemesi yapılmalıdır. Ürünler büyümeye başladığında kurallara göre sulama yapılmalıdır.
Maviyemiş Yetiştiriciliği Hibe Desteği hakkında bilgi almak için tıklayınız.