Tohum hibe başvurusu, Büyükbaş hayvan desteği nasıl alınır, Hayvan desteği, Devlet hibe desteği 2023, Tarımsal destekler ve hibeler, 65 TL yem desteği başvurusu, Bayanlara hayvancılık kredisi, KOSGEB hayvancılık Destekleri 2023, Devlet destekleri kredi, Devlet hibe başvurusu gibi konular hakkında tüm bilgileri Yüzde 75 Hibeli Yem Desteği Nasıl Alınır? 2023 Başvuru Şartları başlıklı yazımızdan alabilirsiniz.
21 ilde ekilebilecek arazilere tohum desteği için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan müjde geldi. Ülkemizin ekilmemiş bir alanının kalmaması için destek verilmeye devam ediyor. 364 bin dekarlık alan üzerine ekim yapılması planlanıyor. İlk aşamada ekilip hasat edilecek ürünün seksen bin ton olacağı belirtildi. Yapılan çalışma ile stratejik ürünlerin verimini artırmayı hedeflemektedir. Bakan, bu süreçte üretime devam etmek için gerekli tüm tedbirlerin alınmaya devam edileceğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, salgın nedeniyle üretimde herhangi bir durgunluk olmaması ve üretimi hızlandırmak için gerekli tüm tedbirleri aldığını ve bazı ürünlerin depolanacağını açıklamıştı. Pakdemirli, geçtiğimiz tarihlerde yazlık tarıma yönelik arpa, buğday ve fasulye üretimini artırmak için bazı illerde hazine arazilerinin tarıma açılacağının müjdesini vermişti.
“Bakanlıklarla görüşüp hazine arazilerinin nasıl kullanacağımız konusunda da çalışmaların sonuna geldik. Yazlık ekimlerin iklim gereği yapılabileceği Erzurum, Kars, Muş, Erzincan, Sivas ve Kayseri’de, hazine arazilerine ekim yaptırmayı da planlıyoruz. Buralara yazlık buğday, arpa ve kuru fasulye ektireceğiz.” ifadelerine yer vermişti.
Yazlık ekim alanlarında ekime ara vermemek ve tüm ekilebilir arazileri üretime katmak için 21 ilde çiftçilere % 75 oranında hibeli yem desteği verilecek. Bu müjdeye ek olarak % 75 sertifikalı tohum müjdesi ile çiftçilerin beklediği tüm önlemlerin alınacağını ve önümüzdeki dönemde de çiftçinin yanında olmaya devam edeceğini gösteriyor.
Mevsimine göre üretilmesi gereken tohumların da yetiştiriciye dağıtılmaya başlandığı açıklandı. Bu ürünlerin aşağıda listelenen 7 ürün olduğu belirtildi. Ekimi yapılacak ürünler Sertifikalı Tohum Desteği:
Bu yıl dışarıdan ithal ürün sağlamayacakmış gibi, kendi toprağımızdaki üreticilerimizden temin edeceğimize inanarak, tüm tarım alanlarını maksimum verimlilikle kullanarak sisteme tarımın dahil edilmesi gerektiğine inanılıyor. Çiftçilere üretim desteği olarak verilen bu destekle üreticiler bu süreçten memnun kaldılar. Milli ve yerli üretimin daha fazla vurgulanması gerektiği ve bunun ne kadar önemli olduğu bir kez daha gündeme geldi. Kendi arazimizde kendi kendine yetebileceğimiz bir gıda tedariği sağlamak için çiftçilerin tam kapasite üretim yapması gerekiyor. Bu noktada devletimiz üretimi desteklemek için adımlar atıyor.
Çiftçilere verilecek sertifikalı tohum destek projesi kapsamında 364 bin dekara 6.700 ton sertifikalı tohum ekilecek. Proje bütçesi 20 milyon TL olarak belirlendi ve üretim değeri tam olarak 220 milyon TL olacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal üretimi kesintiye uğratmayacak tedbirler aldı. Sertifikalı tohum desteği projesinin uygulanması ile ürün sıkıntısı yaşanmayacaktır. Çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanacak % 75 sertifikalı tohum desteğinin % 25’ini karşılayacak. Uygulanan program kapsamında 21 ilde toplam 7 ürüne verilecek teşvik, diğer illerdeki üreticiler için de beklentileri artırdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konu hakkında;
“Yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için, bu proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75’ini hibe ediyoruz” açıklamalarında bulundu.
Uygulamasına hemen başlanacak proje ile birlikte hububat, bakliyat ve yağlı tohum gibi stratejik ürünlerin ülkemiz için verimini artırılması hedefliyor. Bu süreçte üreticilerimizi tarım arazilerini verimli kullanarak üretmeye ve tarımsal üretimi artırmaya teşvik etmeyi amaçladığı da belirtilmiştir.
Bitkisel üretimi geliştirilmesi programı, tüm ekilebilir alanların üretime kazandırılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılmıştır. Bu kapsamda hızla hayata geçirilen projenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar henüz belirlenmemiştir. İlgili programın ayrıntılı usul ve esasları önümüzdeki tarihlerde yayınlanacaktır.
Yüzde 75 hibeli yem desteği proje kapsamında belirlenen iller aşağıda sıralanmıştır.
Belirlenen 21 il; Tarımsal üretimde geride kalan ve tarımsal üretimde çiftçinin az olduğu iller seçilmiştir. Bu süreçte gıda arzının önemi ve kesintisiz üretim ihtiyacının daha da önem kazandığını ve bu nedenle çiftçimiz ve mevsimlik işçilerimiz için tüm önlemlerin alındığını açıklayarak yıl boyunca çiftçilere gerekli tüm desteğin verileceğini söylendi.
21 ilde çiftçilere dağıtılmaya başlanan yüzde 75 hibeli yem desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin, bu illerde ikamet etmeleri ve üretim yapmaları koşuluyla ziraat odalarına başvurarak yem desteğine hak kazanabilecekleri belirtildi. Koronavirüs salgını nedeniyle acilen uygulamaya konulan bu uygulama, usul ve esasları tam olarak belirlenmemiş olup, önümüzdeki günlerde tüm detaylarının açıklanacağı için konunun detaylarını guncelajans.com‘dan alabilirsiniz.
Çiftçilere gerekli tüm destekleri verildiğini belirten Pakdemirli şuana kadar 3,5 milyar liralık destekleme ödemesini hesaplarına yatırıldığını ve Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanacakları kredileri %25 ila %100 oranlarında sübvanse edeceklerini açıklamıştı. Pakdemirli, çiftçilere gerekli tüm desteğin verildiğini belirterek, 3,5 milyar TL’lik destek ödemesinin hesaplarına yatırıldığını, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerinden kullanacakları kredileri % 25’ten % 100’e kadar sübvanse edeceklerini belirtmişti.
Ayrıca tohumluk yetiştiren ve satan gerçek ve tüzel kişilerin yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esaslar tanımlanmıştır. ÇKS’ye kayıtlı fide yetiştiricilerinin tohum üretici sertifikaları ve yapay aydınlatma ile sera üretimi için detaylar yukarıda belirtildiği gibidir.
Yetiştirici çiftçiler tarafından merakla araştırılan diğer konu ise 65 TL yem desteğidir. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi için uygulamaya konulan yem desteği hakkında tüm bilgileri 65 TL. Yem Desteği Şartları ve Başvuruları 2023 başlıkla yazımızda bulabilirsiniz.