Genç girişimci desteği, Genç girişimci Bağkur desteği 2023, Genç girişimci bağkur desteği süresi 2023, Genç girişimci bağkur desteği hesaplama, Genç Girişimci Bağkur desteği başvuru dilekçesi, Genç girişimci bağkur desteği 2023 dilekçe, Genç girişimci desteği 2023, Genç girişimci desteği şartları, Genç girişimcilere destek 2023, Genç girişimci bağkur desteği başvurusu, Genç girişimci desteği şirket kurma, 29 yaş altı genç girişimci desteği, Maliye Bakanlığı genç girişimciler gibi konulara ilişkin bilgilere yer vereceğiz.
Genç girişimci desteği ile Yeni bir iş kurmak istiyorsunuz, bu işin sahibisiniz, ancak nasıl takip edeceğinizi bilmiyorsanız ve yardıma ihtiyacınız varsa, genç girişimciler için devlet desteğinden yararlanabilirsiniz. Bu yazımızda genç girişimci Bağ-Kur desteği 2023 nasıl başvuru yapılacağına, süresine, miktarına, genç girişimci kazanç istisnasına ve teşviklerden yararlanmak için gerekli koşullara değineceğiz.
Devletimiz, genç girişimcileri 18-29 yaş arasındaki gençlerin hayallerindeki işin tadını çıkarabilmeleri için destekliyor. 2023 yılında iş kuran girişimciler vergi teşviklerinden ve sigorta primlerinden yararlanmaktadır. Bu teşvik yalnızca bir kez kullanılabilir. Vergi teşvikinden yararlanmaya hak kazanabilmenin ilk ve en önemli noktası ise kişinin ilk kez bir gelir yükümlülüğüne sahip olması gerektiğidir. Peki teşvikten kimler yararlanacak ve koşullar nelerdir? gelin beraber inceleyelim.
Yukarıda genç girişimciler için gelirlerinin 75.000 lirasına bir istisna uygulandığını belirtmiştik. Girişimci teşvik hesabı brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır. Buna göre;
Genç girişimcilere vergi teşviki yanında bir de 1 yıl boyunca sigorta prim desteği sağlanmaktadır. Bu destek için gereken şartlar ise;
Gelir Dairesi Başkanlığının yayınlamış olduğu Teşvik Broşürüne ulaşmak için tıklayınız.
Sigorta prim teşvikinden yararlanmak isteyen genç girişimciler, 193 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği‘nin Mükerrer 20. maddesince, bağlı bulundukları vergi dairesinden alabilecekleri Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası belgesiyle, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirler.
Ekonomiye katkı sağlamanın yanı sıra genç girişimciler de kendi işlerini yaparak iş gücünün artmasına yardımcı oluyor ve daha iyi bir yaşam kalitesi için faaliyetlerine verilen desteğin süresi 1 yıl, vergi teşvik süresi 3 yıldır. Gençlerin başlamış olduğu tarihten itibaren üç vergi döneminde, gelirlerinin 75.000 TL’si vergiden muaftır.
İlk kez işyeri açan ve Bağkurlu olarak kayıt yaptıran gençlerin Bağ-kur primlerinin % 34,5’i bir yıl boyunca devlet tarafından ödenmektedir. Bu destek en düşük seviyeden hesaplandığında 2023 yılında 20.712 TL‘ye ulaşıyor.
Vergi Levhası Üzerinden Kredi Nasıl Alınır? bilgi için tıklayınız.
İşlerine başladığı zaman 29 yaşını doldurmamış, ticari, tarımsal veya mesleki faaliyetleri ilk kez kurulmuş ve başlangıçta 29 yaşını doldurmamış gerçek kişilerin kazançlarının 75.000 TL’ye kadar olan kısmı gelir vergisinden muaftır. Kazanç istisnasından yararlanan ve 18 yaşını doldurmuş ve vergi yükümlülüğünün başladığı tarihte 29 yaşını doldurmamış olan gençlerin ilk kez sigortalı sayılan primleri nakit olarak karşılanmaktadır. Şirket ortaklarından sadece bir kişi faydalanabilmektedir.
Devlet tarafından sağlanan teşvikler, tarımsal, ticari ve mesleki alanlarda faaliyet gösterecek, ilk kez vergi mükellefi olan ve hizmete girdikleri tarihte 29 yaşını doldurmamış genç girişimciler bundan yararlanabilir. Vergi teşviki üç vergi dönemini kapsar ve başka bir işletme kurulursa teşvik süresi uzatılmaz. Teşvikten yararlanmak isteyen ve şartları sağlayan girişimciler kendi işlerini yapmalı ve işletmelidir.
Bir ortaklık ve bir iş ise, tüm ortakların başlangıç tarihindeki koşulları karşılaması gerekir. Ortaklardan birinin koşulları karşılamaması durumunda diğer ortaklar prim destekten yararlanamaz. Mevcut işte daha sonra ortak olan kişiler teşviklerden yararlanamaz. Bir işletmenin devralınması durumunda üçüncü dereceye kadar eşlerden veya ebeveynlerden alınmamalıdır. Az önce bahsettiğimiz gibi, ortaklık durumunda teşvik kullanılamaz.
Vergi teşviklerinden yararlananların herhangi bir sebeple işinden ayrılması ve durdurulan faaliyete devam etmesi halinde, vergi yükümlülüğü ilk defa ihlal edildiği için bu destekten tekrar yararlanmaları mümkün değildir. Bu yardımlardan yararlananların mesleki, tarımsal veya ticari düzeyde iş değiştirmeleri durumunda, kullanmadıkları süre boyunca destekten yararlanmaya devam edebilirler. Ayrıca bir vergi döneminde kazanılan gelir teşvik tutarından azsa, kullanılmayan tutar bir sonraki yıla devredilmez.
Sadece bu da değil, genç girişimcilerin de sigorta primi desteğinden yararlandığını söyledik. İlk defa sigortalı sayılanlara tescil tarihinden itibaren 1 yıl süreyle prim için temel gelir limitini aşan miktarda Hazine tarafından ödeme yapılacaktır. Bu destekten yararlanmak isteyenlerin, 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını geçmemiş gerçek kişiler, serbest meslek sahibi olmaları halinde ve sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununda belirtildiği şekilde olması gerekmektedir. Destekten yararlanmak için gerekli belgelerle sosyal güvenlik müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.
Bağkur primi ödemesi yapanları 3 başlık altında ele alabiliriz. Bunlar; Çifçi, Esnaf ve isteğe bağlı bağ-kur primi olmaktadır. Bu yılki bağkur primleri ise;
Devlet, vergi ve sigorta primi teşvikleri ile hayallerindeki işi en iyi şekilde yaparak kazanç elde etmek isteyen genç girişimcilere yardımcı olur. 18 yaşını doldurmuş 29 yaşını doldurmamış genç bir girişimciyseniz ve kendi işinizi açmak istiyorsanız genç girişimci Bağkur’un desteğinden yararlanabilirsiniz. Bu sayede sadece ekonomiye değil, iş gücüne de katkı sağlamış olacaksınız. Kendi işini yapabilmek, mutlu bir hayatın aynasıdır. Artık bu desteklerden nasıl yararlanacağınızı biliyorsunuz.