tiktok iş fikirleri sosyal yardımlar krediler
DOLAR
34,5702
EURO
36,3149
ALTIN
2.920,61
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Kaçak Yapı Cezası Hesaplama 2023 İmar Para Cezası Hesaplama

Kaçak Yapı Cezası Hesaplama 2023 İmar Para Cezası Hesaplama

Kaçak yapı cezası hesaplama 2023, kaçak yapı cezası 2023, Köylerde kaçak yapı cezası, Köylerde kaçak yapı cezası 2023, imar kanunu 42. maddesi para cezası 2023, Kaçak yapı para cezası affı, Tarlaya kaçak yapı cezası, Kaçak yapı para cezası 2023, Kaçak ev yapmanın cezası 2023, Tarlaya kaçak ev yapmanın cezası gibi vatandaşın en çok merak ettiği konular hakkında tüm bilgilere Kaçak Yapı Cezası Hesaplama 2023 isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kaçak Yapı Cezası Hesaplama 2023

Geçtiğimiz yıl gelen yeni düzenleme ile birlikte kaçak yapılara aykırılığın metrekaresine göre kesilmiş olan ceza sisteminde değişiklik yapıldı. Buna göre artık kaçak yapı cezasına arsa değeri de eklenecek. Böylelikle her ilde uygulanacak olan ceza olanları da değişecektir. Kısaca şöyle diyebiliriz kaçak yapıya arsa değerine göre de ceza kesilecek.

Kaçak yapı hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin şu ifadelerde bulundu.

“İstanbul’daki kaçak yapıyla Ardahan’daki kaçak yapı ceza olarak aynı muameleyi görüyor. Burada hem bina yapım bedeli hem de arsa rayiç bedelinin eklendiği bir düzenleme var. Bu çerçevede İstanbul’un hangi bölgesindeyse, o bölgedeki arsa değeri neyse bina yapım maliyetine o arsa değerini de ekleyerek ceza keseceğiz. Mesela Bayburt’ta üçüncü sınıf bir kaçak yapıyla alakalı ceza 14 bin lirayken Ankara Çayyolu’nda 110 bin lira, İstanbul Beykoz’da 45 bin lira, Maslak’ta 1 milyon 360 bin lira olacak. Artık arsa rayici de buraya eklenecek.” ifadelerinde bulundu.

Böylece kaçak yapılara uygulanacak olan ceza miktarları illere göre değişiklik gösterecektir. Ayrıca kaçak yapıya tapu şerhi de uygulanmaktadır. Kaçak yapıların satış ve kiralanması bu şekilde engellenecektir. Kaçak yapıların ilgili birim tarafından yıkılmaması durumunda Bakanlık yıkım işlemlerini gerçekleştirecektir. Bu yıkımın maliyeti ise %100 fazlası ile idareden tahsil edilecektir.

Türkiye’nin tüm illerinde kaçak yapılaşmayla mücadele için geçtiğimiz yıllar da 1.100 Bakanlık personeline denetçi belgesi verildi. Bu yılda bu sayı üç bine çıkarılacaktır.  Ayrıca parsel bazında plan yapılamayacaktır. Parsel bazında imar değişikliği artık mümkün değil. Plan değişiklikleri ada bazında yapılarak sağlıklı kentleşmeye destek sağlanacaktır. Ada bazında yapılacak olan değişiklikler sonrası ortaya çıkabilecek değer artışları kişilerin olmak yerine kamunun olacaktır.

Kaçak Yapı Para Cezası Affı

İmar Barışına başvurmuş yapılarda yapı kayıt belgesi alınmış olması durumunda aynı kontörü, gabariyi, yüksekliği geçmeyecek şekilde güçlendirme yapabilmenin önü açılacaktır. Belediyeler güçlendirme ruhsatı sağlayacak. Böylelikle kentsel dönüşümde yeni çağ başlayacaktır. Belediyeler ile Tapu Kadastro arasındaki evrak alış verişini hızlandıracak web tapu uygulamasına geçilmiştir. Böylece belediyelerin yetkileri genişletilmiş olmuştur.

Ayrıca şunu da belirtmeliyiz ki, serbest yükseklik artık kalkıyor. Her bölgesinin kendi koşullarına göre kat sınırlaması olacak. Yatay mimarinin hayata geçirilmesi için gereken çalışmaların temelleri ise atılıyor. Buna göre 7 Temmuz tarihine kadar imar planları buna göre düzenlenecektir. Aksi bir durumda ise ruhsat verilmeyecektir.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,

“Köylerimizde, yaylalarımızda, doğal sit alanlarımızda kaçak yapılaşmayla mücadele etmek adına buralarda yapılacak yapıların da mühendislik hizmeti alması münasebetiyle valilik kanalıyla ruhsatlandırıyoruz. Ruhsatı, proje onayı olmayan yapıların köylerde, yerleşim alanları dışında yapılmasına müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

Kaçak Yapı Cezası 2023 HESAPLAMA

Kaçak Yapı Hesaplama 2023

Kaçak yapılaşmanın önüne geçme konusunda yapılacak çalışmalar hakkında açıklamalarına devam eden Bakan Kurum,

“Meclisin yapacağı düzenlemeyle planlamada şeffaflığı sağlamak amacıyla elektronik işlem numarasına geçeceğiz. Bu numarayla artık tek çatı altında tüm imar planlarımız aynı genel müdürlük çatısı altında dijital olarak görülecek. Şehirlerimizdeki o imar planlarını adaletli bir şekilde yapacak yine o çerçeve de dijital olarak askıya çıkaracak bir süreci yapmak istiyoruz. Bakanlık görevlilerinin havadan ve karadan kaçak yapıları denetlemeye devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Kaçak Yapı Para Cezası 2023

Kaçak yapılara gelen para cezaları eskiye göre ciddi oranlarda artış meydana gelmektedir.

  • 1A basit yapılar grubunda eski sisteme göre kaçak yapı para cezası 3 bin TL iken, günümüzde yeni sistem ile bu ceza 83 bin TL,
  • 3A grubu için kaçak yapı para cezası da 18 bin TL iken, 2023 yılında ise 500 bin TL ile 680 bin TL arasında olmaktadır.

Buna göre en düşük ceza 83 bin TL, en yüksek 680 bin TL olarak kaçak yapı para cezası verilmektedir. Ayrıca kişinin adına kesilen bu idari para cezası ödendikten sonra yıkım kararı çıkmaktadır. Bakanlık tarafından yapılar ciddi ölçüde takip ediliyor, güncel fotoğraflar ve drone görüntüleri ile saha bilgileri toplanıyor. Kişinin yapmış olduğu her bir tuğla hareketi bakanlık tarafından takip ediliyor. Sizlere ruhsata aykırı işlem yapmamanızı ve usulüne uygun hareket etmenizi tavsiye ediyoruz.

Köylerde Kaçak Yapı Cezası

İmar mevzuatına aykırı yapılara da yaptırım uygulanacağını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum konu hakkında şu şekilde konuştu;

“İmar mevzuatına aykırının tespiti yapılmasının hemen ardından gayrimenkul hakkında tapuya satılamayacağını ve kiralanamayacağına ilişkin şerh konulacak. Bu da önemli bir düzenleme. Kaçak yapılaşmayı tamamen bitirecek devrim niteliğinde bir çalışma. Köylerle ilgili de bir düzenleme yapıldı. Köylerimizde, yaylalarımızda, doğal sit alanlarımızda kaçak yapılaşmayla mücadele etmek adına buralarda yapılacak yapıların da mühendislik hizmeti alması münasebetiyle valilik kanalıyla ruhsatlandırıyoruz. Ruhsatı, proje onayı olmayan yapıların köylerde, yerleşim alanları dışında yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu önemli bir düzenlemedir. Vatandaşımızdan köylümüzden buna ilişkin herhangi bir harç alınmadan sadece onun can ve mal güvenliğini temin edebilmek amacıyla ruhsata ve mevzuata uygun yapıların valilik onayına müteakip inşaatların yapılmasına müsaade edilecek.”

Bakanın açıklamalarına göre kısaca;

  • Kaçak yapının tapusunu satılamayacağı ve kiralayamayacağına ilişkin tapu şerhi konulacak.
  • Köylerde kaçak yapıya mücadele için valilikten ruhsat onayı alınacaktır.

Kaçak Yapı Cezası Hesaplama 2023

Kaçak yapı cezası için Türkiye Belediyeler Birliğinin imar cezası hesaplama için vatandaşların kullanımına sunmuş olduğu web sitesi üzerinden kaça yapı cezası hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu imar cezası hesaplama tablosunda sizlerden bazı bilgiler istenecektir. Bu bilgiler ise;

  • Belediyenin Adı
  • Tespit Tarihi
  • Cezayı Düzenleyen Kişinin Bilgileri
  • Yapının Konumu
  • Hakkında Para Cezası Uygulanan Kişinin Bilgileri
  • Yapının Bazı Bilgileri
  • Ceza Artış Nedenleri 

gibi bilgiler istenecektir. Kişiden istenen bu bilgileri görüntülemek ve imar cezası hesaplama için buraya tıklayınız.

Yorumlar

  1. Ahmet uğur dedi ki:

    merhabalar..arsa aldım villa imarı var ama bölgede inşaat durmuş şu an inşaata başlasam ne kadar ceza öderim