Parayla ustalık belgesi nasıl alınır? güzellik merkezi açmak için ustalık belgesi nasıl alınır, MEB ustalık belgesi başvuru, Meslek lisesi mezunları ustalık belgesi nasıl alınır, ustalık belgesi e-devlet, ustalık belgesi nasıl alınır 2023, sınavsız ustalık belgesi nasıl Alınır, ustalik-belgesi başvuru, MYK Belgesi fiyatları, Myk Belgesi nedir, MYK belge ücreti geri ödeme, Kalfalık belgesi ücreti, MYK belge yenileme ücreti, MYK sınav ücreti geri ödeme 2023, Myk belgesi nasıl alınır, ustalık belgesi başvuru tarihi 2023, MEB ustalık belgesi, usta öğretici belgesi nasıl alınır gibi konularda araştırma yapan kişiler içeriğimizden güncel bilgileri alabilirler.
Ustalık Belgesi, bir işe girmek veya kendi işinizi kurmak istiyorsanız, bir ustalık belgesi almanız gerekecektir. Ustalık belgesi almak oldukça kolaydır, fakat resmi prosedürü tamamen tamamlamanız gerekir. Kanunla belirlenen birçok meslekte çalışabilmek için ustalık belgesi almanız gerekir. Başvuru için 2023 yılı için yürürlükte olan yasanın gerektirdiği koşullar ve başvurular için belli şartlar aranmaktadır. Yüksek lisans sertifikası almak için doğrudan çalışmanız veya ustalık belgesi sınavına girmeniz gerekir.
Ustalık belgesi mesleki eğitim merkezlerinden (Çıraklı Eğitim Merkezi) alınır. Mesleki eğitim merkezleri daha önce Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlıydı. Fakat yakın zamanda 6764 sayılı Kanun ile Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne entegre edilmiştir.
Ustalık belgesine, aynı meslekte kalfalık belgesine sahip olanlar, aynı meslekte bir meslek lisesinden mezun olanlar ve ilkokul mezunlarının toplam 11 yıldır meslek icra ettiğini belgeleyenler, lise mezunları ve üzeri ustalık belgesi sınavına girerek sosyal güvenlik kurumu hizmet belgesi ile 8 yıl süreyle ilgili meslekte çalışmışlardır. Artık ustalık belgesi alınabilir.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen mesleklerden, bakanlığın ilan ettiği tarihten itibaren üç ay içinde başvuran kişilerden, 18 yaşını dolduranlar doğrudan kalfalık sınavlarına alınır. Eğitimlere katılım sonrasında kapsamı ve süresi bakanlıkça belirlenecektir.
Sınavları geçenlere kalfalık belgesi verilir. Kalfalık belgesi alan ve 22 yaşını doldurmuş kişilere ustalık sınavını geçmeleri kaydıyla ustalık belgesi verilir. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarından 1985-1986 eğitim-öğretim yılının sonuna kadar ortaöğretime eşdeğer eğitim kurumlarından mezun olanlar doğrudan ustalık belgesi alırlar. Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından veya mesleki ve teknik eğitim kurumlarından en az üç yıl süreyle mezun olanlar, bakanlık tarafından düzenlenen ustalık eğitimlerine katılabilir veya doğrudan ustalık sınavına girebilirler.
Maddeler halinde belirtilen kişiler ustalık belgesi için başvuruda bulunabilirler. Ustalık belgesi nasıl alınır:
Bir ustalık veya kalfalık belgesi almanın genellikle iki yolu vardır. Birincisi eğitime devam etmek ve ikincisi sınava eğitim almadan doğrudan girmek. İlk seçenekte mesleki eğitim merkezlerinde çıraklık eğitimine katılarak 2-3 yıl sonra sınava girilir ve kalfalık belgesi alınır. Daha sonra açılan İleri Meslek Edindirme kursuna ve teorik derslere katılmak zorunludur.
Kalfalık belgesinin verildiği tarihten itibaren 2 yıl süreyle ilgili mesleği icra ettiğini belgeleyenler, yani pratik bir talepte bulunarak, sınavı geçerek bir ustalık belgesi alabilirler. İkinci seçenekte, herhangi bir eğitim almadan, denklik ile ilgili pozisyonda çalıştığını gösteren bir ustalık belgesi alabilir ve meslek lisesinden mezun olanlar doğrudan ilgili mesleğe giriş yapabilirler.
Bu sınavlar, Şubat, Haziran ve Eylül aylarında olmak üzere yılda üç kez yapılır. Bunlardan başka sınav yoktur. Denklik belgesine sahip olanlar çıraklık eğitimini tamamlayarak kalfalık sınavına gireceklerdir. Meslek lisesinden mezun olup aynı meslekte ustalık belgesi almak isteyenler, programlanan sınavlara girebilecekler.
Burada önemli olan denklik sınavına girecek kişilerin sınavdan en az 1 ay önce denklik işlemlerini yapması gerektiğidir. İl Denklik Komisyonu belirli zamanlarda toplandığı için başvuru süreci ve denklik belgesi biraz zaman alacaktır.
Denklik başvurusunda bulunduklarını belgeleyerek başvuranlar 3-4 ay içinde kalfalık belgesini alacaklardır. İlk başvurudan itibaren 1-2 aylık denklik süresi, 1 aylık sınav süresi ve 1 aylık belge basım süreci olacağı için 3-4 ay sürer. Ustalık belgesi için bir sonraki sınav dönemi beklenir. Örneğin, kalfalık belgesini Şubat ayında alan kişi Haziran ayında ustalık sınavına girerse, toplam süre Ocak-Temmuz arası yani en az 6 ay olacaktır.
Belirli bir işyeri açabilmek için bir ustalık belgesi zorunluğu bulunmakta ve işyeri açmak istedikleri meslek için bir ustalık belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Eğitim süreci ve sınavlarla zaman kaybetmek istemeyen bazı kişiler, nakit ile ustalık belgesi alarak işyeri açmayı tercih etmektedir.
Ancak bu süreç yasal değildir ve tam bir suç oluşturmaktadır. Ayrıca parayla ustalık belgesi satan kişi de bu suça ortaktır ve işyerinde bir hata veya kaza olması durumunda belge sahibi de suçlu olacaktır. Hangi mesleğe yönelik bir işyeri açmak istiyorsanız, bu alanda ustalık belgesine sahip olmak mesleğinize ve işinizi büyütmenize yardımcı olacaktır.
Ülkemizde meslekler için 8 kademe bulunmakta olup kalfalık belgesi 3. kademe ve usta belgesi 4. kademe kadardır. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ve 5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Yasası’na göre tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mesleki eğitim sertifikasına sahip olması zorunludur.
Özellikle MYK tarafından yayınlanan 48 meslekte çalışanlar, ilgili meslekte meslek lisesi diplomasına, ustalık belgesine veya mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalıdır. Bu bağlamda kalfalık belgesi mesleki yeterlilik belgesinin yerine geçmez. Kalfalık belgesi 3. kademe belge olmasına rağmen MYK kendi belgelerinde 3. kademe mesleki yeterlilik belgelerini kabul etmekte ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen kalfalık belgesini kabul etmemektedir.
Ustalık belgesine sahip kişiler kendi alanlarında eğitim veremezler. Ancak, ustalık yeterliliği almış olanlar, bakanlık tarafından açılacak olan işletme pedagojisi kurslarını başarıyla tamamladıktan sonra kendilerine verilecek olan usta eğitmen sertifikası ile eğitim verebilirler. Bir işyerinde çırak / ustabaşı olarak çalışabilmek için, çırak / ustabaşı uygulamalı eğitiminden sorumlu olacak usta eğitmen sertifikasına sahip bir usta bulunmalıdır.
Usta öğreticilik kursları ile ilgili açılacak ders sayısı en az 12 kişidir ve sayıya göre , mesleki eğitim merkezi tarafından kurs açılır. Kursa katılım şarttır ve kursun dörtte birinden fazlasında devamsızlık yapanlar başarısız olur. Kurs programı toplamda 40 saatlik 8 dersten oluşmaktadır. Kişi kurs sonu sınavını geçerse kişiye Usta Öğreticilik Belgesi verilir.
Usta veya kalfalık belgesine sahip olanlar, e-devlet sistemine giriş yaparak belgelerini kolayca sorgulayabilirler. Ustalık belgesi sorgulamak için tıklayınız.
Ustalık belgesi gerektiren bazı meslekler aşağıda sıralanmıştır:
Devlet onaylı özel kuruluşlardan kalfalık ve ustalık belgesi almak isteyenler, hitap ettikleri sektöre göre farklı ücretler ödemek zorundadır. Ustalık belgesi ücreti 2023 yılında 300 TL ile 1.060 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar ise genellikle kursun becerisine ve alacağınız materyale bağlı olarak fiyat değişebilir.
Ustalık belgesi olmayan kişilerin icra edemeyeceği meslekler şunlardır:
Yukarıda sıralanan işler için ustalık belgesi zorunluluğu bulunmaktadır.
İşyeri açma sürecinde belirli meslekler için ustalık belgesine sahip olmak zorunludur. Kısa sürede işyerini açmak isteyenler, ustalık belgesi kiralama yöntemini tercih etmektedirler. Bu işyerinde ustalık belgesine sahip kişi çalışıyorsa, genellikle bu yöntemin uygulanmasında herhangi bir sorun yoktur.
Ustalık belgesi kiralayarak işletme açmak, parayla ustalık belgesi almak gibi yasal bir işlem değildir. Ayrıca, ustalık belgesine sahip olan kişi herhangi bir hatadan dolayı suçlanabilmektir. Belirli mesleklerin uygulanmasında mesleki yeterlilik gereklidir ve mesleki yeterlilik ustalık belgesi ile kanıtlanır.
Ben kalfalık ustalık belgesi almak istiyorum 1999 2003 tarihlerin de kuaför de çalıştım 2002 2003 yılında çıraklık eğitim gittim ama devam etmedim sigortam ve belgem yok halen belge alabilme şansım var mı 1984 doğumluyum. Bana yardımcı olabilir misiniz
slm somun civata fabrikasına işe girmek istiyorum ilkokul mezunu olduğum için almıyorlar kalfalık belgesi olanları alıyorlar nasıl alabilirim yardımcı olursanız sevinirim 05417 ücreti ne kadar kalfalık belgesinin