Emekliye kaplıca tedavisi şartları neler 2023, Emeklilere Kaplıca bedava, SGK Kaplıca tedavisi ödemeleri 2023, Sgk kaplıca tedavisi ödemeleri ne kadar, SGK anlaşmalı kaplıcalar 2023, Fizik tedavili kaplıcalar, Termal kaplıcalar ne zaman açılacak, Kaplıcalar açık mı 2023. Kaplıcalar, devletin emeklilere sunduğu sağlık hizmetlerinden biridir. Kaplıca tedavisi alacak emekliler bu tedavileri devlet desteği ile rahatlıkla gerçekleştirebilirler. Bu yazımızda emekliye kaplıca tedavisi şartları SGK destekli kaplıca hakkında emeklilere bilgi vereceğiz.
Emekliye Kaplıca Tedavisi Şartları Neler?
Emekliye kaplıca tedavisi şartları 2023 yılında da oldukça fazla bir şekilde araştırılıyor. Emeklilikte SGK tarafından ödenen bir kaplıca tedavisinden yararlanabilmek için emeklilerin belirli koşullara uymaları gerekmektedir. Emekli SGK destekli kaplıca tedavi şartlar neler:
Hastaneden kaplıca tedavisi gerektirdiğini gösteren bir sağlık raporu almak,
Rapor aldıktan sonra 6 ay içinde tedaviye başlamak,
Kaplıcaya gitmeden önce hastaneden sevk almak,
Belirtilen kaplıcalardan birinde tedavi edilmek.
Emekliler SGK Destekli Kaplıca Tedavisinden Nasıl Yararlanır?
Emeklilerin SGK desteği ile kaplıca tedavisi yaptırmak için yapması gereken bazı şeyler vardır. Emeklilere kaplıca tedavisi için gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Kaplıca tedavisi ihtiyacı konusunda sağlık kurulundan rapor alınmalıdır. Teşhis, önerilen tedavi yöntemi, seanslar ve gün sayısı ile ilgili bilgiler bu raporda yer almalıdır.
Rapor geçerlilik süresi 6 ay olmaktadır. Önceki raporlarda işlemeye başlamak için raporlama döneminin yenilenmesi gerekebilir.
Raporun süresi dolmamışsa kaplıca tedavisi öncesinde hastaneden sevk alınması gerekmektedir.
Tedavi edilecek kaplıca kesinlikle Sağlık Bakanlığı onaylı olmalıdır.
Eş ile beraber kaplıca tedavisine gitmek için ayrı bir rapor gereklidir.
SGK, kaplıca tedavisi alacak emekliler için maksimum 21 gün ödeme yapmaktadır. Hastalar için günlük 16 TL ödeme, kaplıca ödemesi ve banyo kaplıca ödemesi devlet tarafından yapılmaktadır. Bunun dışında kaplıcada yapılacak tüm masraflar hastaya ait olmaktadır. Kaplıca tedavisine başvuran hastaların kullanacakları hizmete bağlı olarak anlaşma yapması mümkündür. Tıbbi raporda, hastaya hastanın eşlik etmesi gerektiği belirtilmişse, SGK refakatçi içinde ödeme yapar. İkamet içerisinde herhangi bir kaplıcaya gidilmesi durumlarında ödemeler %50 oranda düşmektedir.
SGK, emeklilerin kaplıca tedavisi ile konaklama masraflarını karşılamamaktadır. Ek olarak, refakatçi masraflarını da zorunlu durumlar dışında ödemeyecektir.
Ülkemizde 1100 termal kaynağı, 311 ruhsatlı kaplıca tesisi ve 500 termal su imkanı mevcut. Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edenlerin ücretini devlet karşılamaktadır. Bakanlığın işletme izni verdiği 311 tesisin bulunduğu iller:
SGK, emeklilerin kaplıca tedavisi için bazı kaplıcalar ile birlikte anlaşmalıdır. 2023 yılında SGK anlaşmalı olduğu kaplıcalar yazımızın devamında başlıklar halinde il il listelenmektedir.
Cildi sıkılaştırır: Buhar kaplıcaları, ölü hücreleri vücuttan hızla uzaklaştırabilir. Bu, cildi sıkılaştırır ve sarkan cildi toplar.
Nörolojik hastalıklara iyi gelir: Kaplıcaların iyi olduğu nörolojik hastalıklar arasında Parkinson hastalığı ve epilepsi vardır.
Baş ağrısına iyi gelir: Öncelikle hemiplejik migren, baş ağrısına neden olan hastalıklara iyi gelir.
Uyku Bozukluklarını Düzeltir: Horlama sorunlarını ve uyku apnesi semptomlarını ortadan kaldırır.
Kas Hastalığını İyileştirir: Kaplıcalar, iltihaplı ve sonradan kazanılmış kas hastalıklarının alternatif tedavisinde etkilidir.
Stresi ve kaygıyı azaltır: Özellikle çamur kaplıcalarının sakinleştirici etkisi vardır.
Sırt Ağrısını Giderir: Kaplıcalar hem akut hem de kronik sırt ağrısına iyi gelir.
Bağışıklığı Güçlendirir: Yılda bir kez çamur banyosu yapmak bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklardan korur.
Sindirim sistemini düzenler: Sindirim sistemine iyi gelen kaplıcalar, gastrit ve ülser gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
Ağrıya karşı oldukça etkilidir: Yorgunluktan kaynaklanan diz ve kas ağrılarını dindirir.
Bel Fıtığına İyi Gelir: Kaplıcalar, sinir sıkışması ve topuk dikeni gibi ortopedik hastalıkların tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir.
Hangi Termal Kaplıca Suyu Hangi Hastalığa İyi Gelir?
İçme Kaplıcaları: Kronik baş ağrılarına iyi gelen içme kaplıcaları, böbreklerde biriken tuz ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ödemin oluşmasını da engelleyen kaplıcalar, karaciğer hastalığına da iyi gelir.
Termal Kaplıcalar: Kireçlenme tedavisinde yaygın olarak kullanılan kaplıcalar, solunum yolu hastalıklarının tedavisinde de etkilidir.
Çamur kaplıcaları: Krampları çözer ve spor yaralanmalarının çok daha kısa sürede iyileşmesini sağlar. Kronik romatizmal ateşin alternatif tedavisinde çamur banyosu da kullanılmaktadır.
Buhar Kaplıcaları: Damar tıkanıklığı teşhisi konulan hastaların ziyaret ettiği buhar kaplıcaları egzama, melanom ve kurdeşen gibi cilt rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Kaplıca Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kaplıcaların hastalıklara iyi geldiğini hepimiz biliyoruz, fakat tüm kaplıcaların ortak olarak iyi geldiği bazı hastalıklar vardır. Bunlar;
Böbrek,
Romatizma,
Kas ve kemik,
Solunum,
Safra kesesi,
Cilt ve şeker
gibi hastalıkların ortak tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Hastalığınıza iyi geldiğini düşündüğünüz ve size yakın olan kaplıcanın iletişim bilgilerine Google üzerinden arama yaparak ulaşabilirsiniz.
Mükemmel anlatım elinize emeğinize sağlık..