Fitre nasıl hesaplanır, 2023 fitre hesaplama, oruç fidyesi ne kadar 2023, fitre ne kadar 2023, Fitre nasıl verilir, 2023 yılı fitre miktarı, fitre kimlere verilir gibi konular Ramazan ayının yaklaşmasıyla araştırılmaya başlandı. Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen 2023 fitre miktarı da merak ediliyor. Sizler için fitre nasıl hesaplanır yazımızda paylaşıyoruz.
Temel ihtiyaçlarının dışında belli bir mala sahip, durumu iyi olan ve oruç tutamayacak durumda olan Müslümanların ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine verdikleri yardıma fıtır sadakası denir. Buna fitre de denilir. Dinen zengin olarak kabul edilen bütün Müslümanların, fıtır sadakalarını vermeleri vaciptir. Vacip olmasının sünnetle sabitlendiğine de inanılmaktadır.
Fıtır sadakası ya da fitre miktarını belirlemek için, bir kişinin gıda ihtiyaçlarını karşılayacak miktarın günde iki öğünde ölçülmesi uygun görülmektedir. Din İşleri Yüksek Kurulu, 2023 Ramazan başlangıcından, 2024 Ramazan başlangıcına kadar geçen süre için filtre tutarının 70 TL olarak belirlendiğini açıklamıştır. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verilmiştir:
“Din İşleri Yüksek Kurulumuzca, 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için Fitre miktarı 70 TL olarak belirlenmiştir.”
Diyanet İşleri tarafından belirlenen kişi başı tutarın ve oruç tutulmayan gün sayısının çarpılmasıyla fitre hesaplanmaktadır. Diyanet tarafından açıklanan tutar 70 TL’dir. Ancak bu tutar her hane halkı için tek tek verilir. 2023 yılı fitre miktarı herkes için aynı olup yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın sabittir. Fitre Nasıl Hesaplanır:
Çıkan tutar kişi başı olarak verilmelidir. Kişi 30 gün oruç tutamamışsa 70 TL * 30 = 2.100 TL fitre vermesi gerekir. İki kişinin vereceği fitre tutarı da 4.200 TL olmaktadır. Bu tutar hane içi kişi sayısına göre değişmektedir.
Kişi kendisinin ve küçük çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür. Hz.Peygamber’in, her Müslümana fitrenin gerektiğini söylediğine inanılmaktadır. Mal sahibi her Müslüman için borcunu ve temel ihtiyaçlarını aşan nisap miktarı vaciptir. Bir bireyin hayır işlerine karşı sorumlu olması için öngörülen zenginlik ölçüsü, zekatta aranan nisaptır. Fakat, fıtır sadakasında zekat için öngörülen, malın artıcı olması ve üzerinden 1 yıl geçmesi şartı aranmaz.
Kimlere fitre verilmez? Kişi; Müslüman olmayanlara, dinen zengin sayılanlara, anne, baba, büyükanne, dede, çocuklarına, torunlarına ve eşlerine fitre / fıtır sadakası veremez. Hanefi mezhebine göre aşağıda sıraladığımız kişilere fitre verilmemektedir.
- Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
- Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, Eşine,
- Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
- Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez. (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).
Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının 1. günü olmakla beraber, bayramdan önce de verilebilmektedir. Hatta bu durumun daha faziletli olduğuna inanılır. Bayramdan önce verilmesinin dışında, bayram günü ya da daha sonra da verilebilir. Fakat bayram namazından önce verilmesi müstehap olarak kabul edilir.
Müstesap: Dinen emredilmediği hâlde yapıldığında sevap kazandıran davranış.
Şâfiî mezhebinde fitre, meşru bir mazeret olmadıkça bayramın 1. gününün gün batımından sonraya bırakmak haram olarak kabul görür. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caiz olarak bilinir.
Detaylı bir makale olmuş. Baştan sona okudum ve karşılaşmış olduğum için de mutluyum. Teşekkür ederim.