Her aileye 500 TL yardım başvurusu, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu, Maddi yardım başvurusu, e-devlet maddi yardım başvurusu, kaymakamlık yardım başvurusu e-devlet, Kaymakamlık para yardımı başvurusu, Herkese maddi yardım başvurusu, Kaymakamlık yardım başvurusu, Sosyal yardım başvuru gibi konularda Bakanlığın sağladığı yardımlar hakkında detaylı bilgi için yazımızdan bilgi alabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından maddi durumu yerinde olmayan ihtiyaç sahibi kişilere, Maddi yardım başvurusu, 2023 yılında belirlenen bütçe ve program kapsamında birden fazla alanda maddi yardım sağlanmaktadır. Bakanlık tarafından aylık olarak sabit bir geliri olmayan ihtiyaç sahibi kişilere, doğum yapan annelere, engelli vatandaşlara, koruyucu ailelere, evde bakım gerektiren hasta vatandaşlara, şehit ve gazi yakınlarına, Bakanlık tarafından belirlenen diğer ihtiyaç sahibi vatandaşlara aylık olarak ya da bir defaya mahsus olacak şekilde nakdi yardımlar yapılmaktadır. Sizlere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına nasıl başvuru yapılır, maddi yardım başvuru şartları nelerdir, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Yardım Başvurusu konulu yazımızda açıklamış olacağız.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da doğum yapan annelere devlet ayni ve nakdi yardımlar sunmaktadır. 2023 yılı için doğum yapan anneye verilen yardımlar:
Çocuk sayısına kadar maddi yardımdan yararlanacak anneler için aranan şartlardan biri de çocuğun 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapmış olmasıdır. Devlet tarafından verilen yardımla aynı zamanda çalışma şartı da aranmamaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yapılan ödemeler için belirlenen rakamlar; İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve diğer çocuklar için 600 TL olmaktadır.
Maddi yardım başvurusu almak için Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu yazısına tıklayınız.
15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapan annelerin doğum yardımlarından yararlanabilmesi için; İkamet adreslerinden İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurabilirler. Başvuruda bulunurken, başvuru sahibinin T.C kimlik kartını yanlarında bulundurması gerekir. ALO 144 sosyal yardım hattını telefonla arayarak da talepte bulunabilirsiniz.
Geçtiğimiz yıllarda 180 TL olarak verilen emzirme ödeneği 2023 yılında 316 TL olarak belirlenmiştir. Süt ve emzirme ödeneğinden yararlanabilmek için kişinin SGK ya da BAĞ-KUR sahibi olması ve 120 günlük prim numarasını doldurmuş olması gerekir. Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından alınmakta olup, başvurular Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne de yapılabilmektedir. Süt yardımından yararlanacak doğum yapan anneler dilerse bebeğinin TCK numarasının yanında bulundurmalı ya da T.C. kimlik kartının olması gerekmektedir. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu internet sitesi üzerinden alınmaktadır.
Bu destekle doğumdan sonra kadınlara yarı zamanlı iş yardımı sağlanmakta ve yarı zamanlı çalışırken tam ücret olması olarak bilinmektedir. Doğum sonrası kadınlara sağlanan çalışma desteği ile yarı zamanlı olarak alınacak tam ücretin bir kısmı işveren, bir kısmı da İŞKUR tarafından ödenmektedir. Bilindiği gibi doğum yapan kadınlara da devlet tarafından süt yardımı yapılmaktadır. Ancak yarım günlük çalışma ödeneğinden yararlananların süt ödeneğinden yararlanamayacaklarını belirtelim. Yarım gün çalışma desteğinden yararlanmak için çocuğun 3 yaşını doldurmamış olması gerekir.
Her yıl olduğu gibi 2023 yılında da engelli vatandaşlara düzenli olarak maddi yardım sağlanmaktadır. Maddi yardıma ek olarak, engelli vatandaşlar için özel indirim ve muafiyetler vardır. Devletin engelli vatandaşlara sağladığı maddi yardım şu şekildedir;
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından sağlanan engelli yardımından yararlanabilmek için kişinin en az % 40 veya daha fazla engele sahip olması gerekir. Aynı zamanda sosyal güvenceye sahip olmamak başka bir şarttır. Bireyin engelli aylığından yararlanabilmesi için öncelikle 18 yaşından büyük olması veya 18 yaşından küçük yakını vasfında maddi yardım alabilir.
Gelir testi ile belirlenen engeli aylığı için bireyin SYD Vakfına başvuruda bulunması ve engelli aylığı talep etmesi gerekir. Gelir testi ile sağlanacak maddi yardımlar çerçevesinde elde edilecek gelir testine konu gelirin asgari ücretin üçte birini geçmemesi gerekir. Yasaya göre belirlenen engellilik aylığı % 40 ila% 69 oranında engellilere ayrı ayrı ödenirken, engellilere ödenen maddi yardım ücreti % 70 oranında ayrı olacak ve daha yüksek olacaktır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan muhtaç aylığı genellikle “fakirlik parası” olarak adlandırılır. Fakirlik kağıdı ile alınan muhtaçlık aylığında yüzde 40 engelli olan bireyler ile 18 yaş altı muhtaç çocuklar yararlanacaktır. Yardımdan yararlanma şartlarına bakarsak muhtaç aylığından yararlanacak kişinin;
Yüzde 50 ve üzerinde engel oranına sahip olan vatandaşlara verilen sağlık raporunda “ağır engelli” ibaresi bulunması gerekmektedir. Ağır engeli olan bireylerin kendi bakımlarını üstlenemeyecek oldukları rapor yolu ile kanıtlanmış olup bu kişilere evde bakım aylığı bağlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı ilgili kanun çerçevesinde anne babası vefat etmiş, %60 ve üzeri oranında engeli bulunan vatandaşlara 5510 sayılı kanun kapsamında gerekli kriterlerin sağlanması şartı ile belirlenen aylığın % 25’i üzerinden aylık bağlanmaktadır. Süresiz olarak bağlanan evde bakım aylığıyla belirlenen şartlardan biri ise kişinin engelli aylığı almamış olmasıdır. Engelli aylığı alan kişi, evde bakım aylığı alamaz.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sağlanan yardımlar hane bazlı olup ayni ve nakdi olarak kişilere ulaştırılmaktadır. İhtiyaç sahibi ailelerin ikametlerinde görevde bulunan Kaymakamlıklara talep edilmesi halinde ve aynı zamanda internet üzerinden başvuru talepleri yerine getirilebilmektedir. Kaymakamlık hane yardımından faydalanmak için başvuru sahibinin bazı durumlarının tespiti sağlanır. Tespit edilecek kriterlerden birisi ise gelir testinin belirlenmiş olan sınırın altında sonuçlanmasıdır. Hane bazlı olarak verilen yardımlar ise;
Devlet, şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerimize birçok alanda yardım sağlıyor. Şehitlerin aileleri ve gazileri için sağlanan bu yardımlar; Bakanlık tarafından özel burslar, kamu kurumlarında çalışma hakkı, yakınların silah altına alınmaması, faizsiz konut kredileri, eğitim ve öğretim yardımları, şehit çocuklarına aylık verilmektedir.
Şehit ve gazi yakınlarına yapılan diğer maddi ve manevi yardımlardan yararlanacak yardım alacak kişinin, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurması ve belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Şehit yakını yardımını talep eden kişilerin, şehidin birinci dereceden akrabası olması gelir. Bu kişiler ise eş ve çocukları olmaktadır.
Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu yanında Bakanlık tarafından verilen maddi yardımların sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Sorgulama işlemi için tek yapılması gereken e-devlet kapısının hizmet sayfasına girerek yapılacak olan sorgulama ile kendi adınıza ya da haneye verilecek olan maddi yardımların bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. E-devlet üzerinden:
Yardımcı olun bana 3 Cocuklarım var 053525
Mrb ben 2 yılık evli ve bi çocuk babasıyım ben madi sıkıntılar çekiyorum sizlerden gıda yardımı telep ediyorum para falan istemi yurdum sadece gıda ve giyim