Tarla ecrimisil hesaplama, Ecrimisil hesaplama Excel, Hazine arazisi ecrimisil bedeli, Ecrimisil hesaplama Yargıtay, Ecrimisil bilirkişi raporu örneği, Ecrimisil faiz hesabı, Ecrimisil ödeyen kişi hak sahibi olur mu, Ecrimisil hesabı bilirkişi, Hazine arazisi ecrimisil bedeli, Ecrimisil faiz hesabı, Tarlada ecrimisil, Ecrimisil nasıl alınır gibi konuları açıklayacağız.
Haksız işgal edilen arazi için ödenen tazminat miktarına ecrimisil ücreti denir. Tarım arazisi olarak kullanılan alanlardan gelir hesaplama yöntemleri vardır. Bu miktarlar uzman tarafından da hesaplanabilir. İlgili alanlardaki uzmanlar raporları gözden geçirilmek üzere saklamaktadır. Milli Emlak Genel Tebliği’nde ücretlerin nasıl hesaplanacağı, koşulları, ödemenin nasıl yapılacağı kısaca ücretlerin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve tahsilatı açıkça belirtilmiştir.
Hazineye ait taşınmazların devlet izni dışında veya herhangi bir malın sahibinin insiyatifi dışında söz konusu bu mala bir zarara uğratılması mevzu bahis olmaksızın, ne şekilde olursa olsun yararlanılması durumunda, idarenin veya şahsın kusur durumuna bakılmadan ilk hali düşünülerek Belediye tarafından alınan tazminat bedeline ecrimisil bedeli denir. Ecrimisil denilen tazminat miktarının oluşması için bir taşınmazın izinsiz, kaçak ve iyi niyet olmaksızın kullanılmış olması gerekir.
Ecrimisil’in talebi için dava açılabilir. Şikayette bulunmak için belirli koşullara sahip olması gerekir. Ecrimisil davasının iki tarafı bulunur. Bunlardan ilki, taşınmaz sahibi. Taşınmaz sahibi, idare veya gerçek kişi olabilir. Diğer taraf, bir işgalci pozisyonunda bulunan gerçek veya tüzel kişidir. Mülke verilen zarar ne olursa olsun işgal, yasal işlem başlatmak için yeterlidir.
Ecrimisil davasına örnek verecek olursak;
Ecrimisil terimi kira ile karıştırılmamalıdır. Bunların farklılıklarını sıralayacak olursak;
Bir mülkün haksız kullanıldığına inanan bir taraf, yasal işlem başlatarak dava açabilir. İşgal gözlemlendiğinde, mal sahibi önce konut sahibini bilgilendirmelidir. Yukarıda davaların idare mahkemelerinde görüldüğünden bahsetmiştik. Ancak bu mahkeme mülkün bulunduğu bölgede olmalıdır. Alanında uzman kişiler yani uzmanlar inceleyerek karar verirler. Burada hesaplanan fiyat kira bedelidir. Bu miktar tazminata eklenecektir. Ecrimisil davalarında dikkate alınacak süre geçmişe bakıldığında 5 yıldır. İşgal süresi 5 yıldan fazla olsa dahi dikkate alınmaz. Ecrimisil davasına ek olarak, bir eylemin iptali için dosya da açılır. Davanın açılabilmesi için aşağıdaki soruların sorgulanmış olması gerekir;
Ecrimisil’in bedelinin ödenmiş olması, işgalcinin bu alanda haklı olduğu anlamına gelmez. Bu alanda hangi faaliyette bulunursa bulunsun faaliyete son verir. Bedelin ödenmesi mülkün tapusunu alacağı anlamına gelmez. Ödeyeceği fiyat, geçmiş kullanımına karşılık gelir. Yasa dışı yapılan binalar için belediyenin kanunla öngörülen duruma göre yıkım izni bulunmaktadır. Öncelikle gayrimenkul ile ilgili tespit raporu hazırlanır. İşgal edilen gayrimenkul ile ilgili detaylı bilgi tutanağa dahil edilmiştir. Bu tutanak dikkate alınarak maliyet idare tarafından belirlenecek ve 15 gün içinde komite tarafından karara bağlanacaktır.
Ecrimisil miktarı hesaplanırken, varlığın hasar görmeden önceki durumu dikkate alınır. Kullanmadan önce ne kadar gelir getirebileceği kararlaştırılmaktadır. Örneğin, iki arazinin aynı kriterler ile haksız bir şekilde kullanılmış olması, ancak kullanım amaçlarının farklı olması, ecrimisil maliyetlerinin farklı hesaplanacağı anlamına gelmez. Hasar veya kullanım amacı göz ardı edilir. Tek kural işgal edilmiş olmasıdır.
Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre, haksız kullanım tazminatı hesaplanırken tutarı etkileyecek olan faktörler aşağıda sıralanmıştır. Bunlar;
Hesaplama, bu unsurların dikkate alınması şartıyla bugünkü değer üzerinden yapılacaktır. Hesaplama yapıldıktan sonra kararlaştırılan tutar işgal eden kişi tarafından dava yolu ile taşınmaz sahibine ödenir. Yani işgal davaya konu olduktan sonra yukarıdaki kriterler dikkate alınarak hesaplama işlemi uzmanlar tarafından hesaplanır.
Mahkemece kararlaştırılan miktar, kişiye tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili birimlere ödenir. Fiyat tartışmasız olarak taksitle de ödeme yapılabilir. Son ödeme tarihinden sonra ödeme yapmayanlar için itiraz yoksa dava süresinden itibaren 15 gün içinde % 20 indirim yapılır. İtirazda bulunulmuşsa ve itiraz tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi yine ödenmemişse dava açma sürenin bitiminden itibaren ilk 15 gün içinde borcun geri alınması için vergi dairelerine aktarılır.
Ecrimisil bedeline sahibine yazılı bildirimde bulunmak şartıyla taksitlendirme de yapılabilir. Taksitlendirme yapabilmek için borç bakiyesinin % 25’inin peşinat olarak ödenmesi gerekmektedir. Peşinatın ödenmesinden sonra borcun kalan kısmı maksimum 3 yıl vade ile ödenir. Taksit seçeneği seçildiğinde, borcun yanı sıra yasal faiz de ödenecektir. Taksit yapmak isteyen işgalcinin borcu taksitlere bölünerek ödeme planı hazırlanır. Bu ödeme planının bir kopyası ve dosyasında bir kopyası kendisinde kalır.
Peki ecrimisil bedeli talep edildikten sonra işgal edilmeye devam ederse ne yapılmalı? Mülk, belirtilen sürenin sona ermesinden sonra boşaltılmazsa veya faaliyetler devam ediyorsa, 15 gün içinde hiyerarşik üst tarafından devralınabilir. Bu bedelin ödenmesinin, işgalcinin bu alanda faaliyet göstermeye devam edeceği anlamına gelmez. Çünkü bahsettiğimiz gibi ödenen kira değil kullanım tazminatıdır.
Ecrimisil tutarı hesaplanırken süre olarak 5 yılın baz alınacağını belirtmiştik. Örnek bir hesaplama ile durumu şu şekilde ifade edeceğiz. Ecrimisil Hesaplama Tablosu:
Eğer şahıs 2 bin TL ödeme yaptıysa kalan borcu 5 yıl üzerinden hesaplama yapılacağı için 8.000- 2.000 = 6.000 TL olacaktır. Bu kalan tutar taksitlendirilmektedir.
Hazine veya şahıs arazisinin haksız kullanımı ve işgali halinde idare mahkemelerine tazminat davası açılabilir. Tutar bilirkişi tarafından belirlenecek ve mahkeme kararıyla ödenmesi sağlanacaktır.