Esnaf kefalet kredisi kaç günde verilir, esnaf kredisi nasıl alınır, kaç günde onaylanır, Esnaf kefalet kredisi kaç günde onaylanır, Esnaf Kefalet kredi işyeri kapatma, Halkbank esnaf kredisi, Esnaf Kefalet kredileri sicile bakar mi, Halkbank esnaf kredisi alan varmı, Esnaf kredisi yorumları, Halkbank esnaf kefalet kredisi, borcu olan esnafa kredi müjdesi, Esnaf Kefalet Kredisi gecikirse ne olur, Esnaf Kefalet kredisi banka onayı gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak ve esnaf kredisi çekmek içi yazımızı okumaya devam ediniz.
Esnaf kredi ve kefalet kooperatifleri, esnaflara ve sanatkarlara düşük faiz oranlarıyla kredi kullanabilmeleri için finansal destek sağlar. Esnaf kefalet kooperatifleri ile kullanılacak kredilerde esnaflara mesleklerine göre ayrı ayrı olmak üzere toplam 7 alanda kredi verilmektedir. Krediyi kullanabilmek için esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatiflerinden bir vergi levhası gereklidir. Esnaf Kefalet Kredisi, vergi levhası olan her esnafa verilir.
Esnaf kefalet kredileri ortalama 3 günde verilir. Bu süre, istihbarat süresinin uzunluğuna ve yoğunluğuna göre değişebilir. Ülkemizde 1,5 milyona yakın esnaf ve sanatkarlar bölgelerindeki kooperatif birliklerine ortak olmuştur. 2023 yılında Türkiye genelinde kooperatif birlikleri içinde toplam 930 birim bulunmaktadır. Esnaf ve sanatkârlar için kredi ve kefalet kooperatifleri tarafından esnaflara verilecek olan kredi, kısaca girişimcilere verilen bir tür ayrıcalıklı ticari kredi olarak sunulmaya devam ediyor.
İş yeri olan hemen hemen tüm esnaflara uygulanan krediler, esnaflara cazip bir şekilde sunulduğundan, binlerce ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri tarafından binlerce esnaf kredi kullanmıştır. Kredi için başvuru koşulları ve tüm şartlar kooperatif tarafından açıkça belirtilmiş ve kredi oldukça kolay çekilebilmektedir. Esnaf kefalet kredisi kaç günde verilir? Kamu ve özel bankalar da dahil olmak üzere tüm bankalar üzerinde tercih edilen Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri yeni esnaflar tarafından yakından takip edilmektedir. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine esnaflar tarafından talebin fazla olması bile esnaf kredisinin diğer bankaların önüne geçtiğini değerlendirebiliriz.
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Kredisi’ne başvuran esnafların iş sahibi kişiler tarafından kolaylıkla uygulanabilecekleri 5 avantajı sıralayacak olursak;
Diğer bankalara nazaran esnaf kefalet krediye başvuranlar, kredide avantajlı gruplar arasında yer alırken, üçer aylık geri ödemeli, mesleğe bağlı yüksek kredi limitleri, uzun vadeli seçenekleri ve düşük faizli kredilerden yararlanabilir. Bu nedenle, esnaf kefalet kredisinin avantajları sayesinde birçok esnaf işyeri için gereken ihtiyaçları esnaf kredileri ile karşılayabiliyor. Yukarıda maddeler halinde sıralanan avantajları yazımızın devamında daha ayrıntılı şekilde ele alıyoruz.
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinin kredisini kullanmak isteyenlerin öncelikle esnaf olması gerekir. Esnaf olmayanlar ESKK kredilerinden yararlanamaz. Esnafların, esnaf kefalet kredisinden yararlanabilmesi için aşağıdaki maddelere uygun olması gerekir.
Maddeler halinde belirtilen özeliklere sahip olan esnaflar, esnaflara özel kefalet kredisinden faydalanabilirler. Esnaf Kefalet Kredisi İçin Gerekli Belgeler hakkında detaylı bilgiler için tıklayınız.
Öncelikle Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinden kredi kullanacak esnafın kredi çekilmeden önce bir kesintiye tabi tutulacağı ve bu kesintilerin bir kısmının iade edildiği açıklığa kavuşturulmalıdır. Üye işyeri kefalet kredisinin avantajlarından biri de, masraf tutarları ile düşük maliyetli üye işyeri kredisi çekebilmesidir. ESKKK tarafından uygulanan kesinti oranları aşağıda gösterilmiştir. Kesintiler ve masraflar gider olarak alınır ve sonra iade edilir. İşte bu kesinti oranları;
kesintiler bu şekilde olmaktadır. Bloke sermayesi için yapılan % 1,5’luk kesinti, esnaf ve sanatkara geri iade edilir. Hesaplama yaparken ilk önce kesintiler hesaptan düşülür. Daha sonrasında ise iade edilen tutar hesaplanarak toplam kesinti ile esnafın eline geçecek olan kredi limiti ortaya çıkar.
Çekebileceğiniz esnaf kefalet kredisi limitleri kredi türüne göre değişiklik göstermektedir. Limitler, alacağınız kredi türlerinin bir parçası olarak belirlenir. Esnaf Kefalet Kredisi kapsamında kullanacağınız kredi türlerine göre belirlenen limitler ise aşağıdaki gibidir:
Diğer bankaların sunduğu esnaf kredinin ESKK kredisinden ayıran en önemli özelliklerinden biri de krediye başvuracak kişinin üye işyeri / esnaf olmasıdır. Meslek gruplarına göre sunulan kredi türlerinden yararlanabilmek için esnafın vergi levhası olması gerekir. Vergi levhası olan esnaflar esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatiflerinin tüm esnaf kredilere başvurabilir. Esnaf kefalet kredisine başvuracak kişiden istenen gerekli evraklardan bahsetmemiz gerekirse;
BKZ: Vergi Levhası Üzerinden Kredi Nasıl Alınır? (Yeni Esnafa)
Krediler için müşterinin kredi notu çok önemlidir. Hem kooperatif hem de banka istihbarat çalışması yapar. Bu bağlamda, başvuru sahibinin sicil kaydı incelenir. Esnaflar için maksimum kredi vadesi 5 yıldır. Bunlardan sadece taşıt edindirme kredileri için 84 ay, işletme edinme kredileri için 120 ay vade uygulanmaktadır. Kredinin vade süresi ne kadar uzunsa, toplam kredi geri ödemesi o kadar yüksek olmaktadır.
Esnaf ve sanatkâr kredi ve kefalet kooperatiflerinden kredi alan ve borç yapılandırma başvurusunda bulunacak esnaflara uygulanacak yeniden yapılandırma faizi, yeniden yapılandırmada 12 aya kadar yıllık % 7 faiz, 12 ay üzeri olan yapılandırmalarda ise yıllık faiz oranı %8 sunulur. 2023’de, esnaf kefaletten borç yapılandırması yapacak olan esnaflara 1 yıla kadar krediler için aylık %0,58 faiz, 1 yıldan fazla olan kredilerde ise aylık % 0,66 oranında faiz uygulanacaktır.
2023 yılında yeniden yapılanma konusu ile ilgili açıklamalara göre yeniden yapılanma başvurusu yapan esnafların tüm borcunu ödemek istediğiniz sıfır faiz oranı ile yeniden yapılanma süreci yürütülecektir. Ancak 12 ay (1 yıl) vade ile borçlarını kapatmak isteyen esnaflara yıllık % 7 faiz oranı verilecektir. Borçlarını 24 ay vade ile ödemek isteyen esnaflara da yıllık % 8 faiz avantajından yararlandırılacaktır.
ESKKK borç yapılandırma hesaplamasını 25 bin TL ve 50 bin TL üzerinden gösterecek olursak;
Kredi limiti | Faiz Oranı | Aylık Taksit | Toplam Tutar | Vade Sayısı |
25.000 TL | %7 | 2.166 TL | 26.000 TL | 12 Ay |
50.000 TL | %7 | 4.333 TL | 52.001 TL | 12 Ay |
25.000 TL | %8 | 1.134 TL | 27.222 TL | 24 Ay |
50.000 TL | %8 | 2.268 TL | 54.445 TL | 24 Ay |
Bazı durumlarda esnaf kefalet kredisi başvurularında kefil talep edebilirler. Kredi notunuz ve işletmenizin satışları bu konuda önemli bir rol oynar. Esnaf kefalet kredisi başvurusunda bulunacağınız kurumu araştırdıktan sonra kredi puanınız ve iş cironuz bankanın beklentilerini karşılayacak düzeyde ise ve diğer durumlarda başvurduğunuz kurumun uymadığı durumlar olabilir. Ancak, kurumlar genellikle kefil talep eder. Söz konusu kurumlar, kredi notu ve ciro gibi başvuru sahibini inceledikten sonra, başvuru sahibinin güvenilirliğine bağlı olarak, esnaf kefalet kredisi için 1 ila 3 kişi arasında kefil talebinde bulunabilir.
Kredinin miktarına ve çekilme şartlarına bağlı olarak en az 2 kefil ibraz edilmesi zorunludur. Kefillerin memur veya gelir belgesi ile gelirini ispatlayabilecek kişiler olması gerekir. Kefiller, başvuru sırasında kimlik belgelerini ve başvuru formunu da doldurmalıdır. Esnaf Kefalet Kefillik hakkında detaylı bilgi için yazımızı inceleyiniz.
Esnaf kefalet kredisi başvurularında ipotek göstermeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda, başvuru sahiplerinin başvuruları için depozitoya ihtiyaçları olmayabilir. Böyle bir olasılık var. Ancak, esnaf kefalet kredisi almak için bir ipotek sunmanız gerekir. İpotek görünmüyorsa, kurumun başvurusunun onaylanması büyük olasılıkla ret ile sonuçlanacaktır. Bu nedenle araç, iş yeri ve işyeri satın almak için esnaf kefalet kredisi başvurusunda bulunacak kişilerin kuruma ipotek sunması gerektiği unutulmamalıdır.