Hazine arazileri sorgulama, Hazine arazileri listesi, 49 yıllığına Orman arazisi kiralama 2023, Hazine arazileri kiralama son başvuru tarihi uzatıldı, 49 yıllığına arazi kiralama, Hazine arazisi kiralama 2023, Hazine arazileri kiralama son başvuru tarihi 2023, Hazine arazileri kiralama son başvuru tarihi, Hazine arazisi kiralama danışmanlık, Milli Emlak kiralık arazi, Milli emlak web sitesi, devletten hazine arazisi nasıl kiralanır gibi tüm bilgilere yazımızda ulaşabilirsiniz.
Çevre Şehircilik Bakanlığının hazırlamış olduğu hazine taşınmazlarının topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralanmasına dair “Milli Emlak Tebliği” 16 Eylül tarihinde Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karar kapsamında bundan sonra hazineye ait olan tarım arazileri 10 yıllık süre ile topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralanacaktır. Tarım arazilerinin ilk birinci yılı kira bedeli, taşınmazın rayiç bedelinin %1,5 i olarak belirlenmiştir. Yürürlüğe giren tebliğde 60 dönümden az yeterli toprağı olmayan ve topraksız çiftçilere 60 dönüme kadar hazine taşınmazları kiralanabilecek.
Milli Tarım projesi gibi ekonomiyi canlandıracak projelerde kullanılacak şekilde hazine arazileri kullanıma açılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarımsal arazilerin 10 yıllığına kiralanmasına karar vermiştir. Bu projeden birçok çiftçimiz de yararlanabilmektedir.
Bakanlık tarafından açıklanan bilgiye göre ilk etapta belirli illerde toplamda 41,5 milyon m²’lik tarım arazilerinin üretime açılacağı projede çiftçiler 60 dönüme kadar hazine taşınmazlarını kiralayabilecektir. Daha öncede bahsettiğimiz gibi ilk yıl kira bedelleri ise taşınmazın / arazinin rayiç bedelinin %1,5’i olacaktır. Bu iller ise;
olmaktadır. Çiftçiler, nüfusa kayıtlı oldukları ya da ikamet ettikleri mahalle ve köylerde bulunan devlete ait tarım arazilerini kiralayacak. Kiralanan araziler için gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve çiftçiler tarafından talep edilmesi durumunda tekrardan belirlenen tutarlar üzerinden kira süreleri 10 yıl daha uzatılabilecek.
Milli Tarım Projesi kapsamında geçtiğimiz yıl havza bazlı üretim modeline geçilmişti. Böylece Devlet, ülkemizin verimli topraklarının daha kapsamlı kullanılabilmesi, çiftçinin ihtiyacına göre değil ülkenin ihtiyacına göre ekim modeli belirlenmesinin önünü açmıştı. Bölgeler halinde sınıflandırılan ülkemizde il ve ilçelerde hangi çiftçilerin neler ekebileceğine karar verecek düzeye gelmiştir. Tarım ve Hayvancılık amacı ile devlet ait olan tarımsal hazine arazilerinin kiralanması için gereken şartlar aşağıda sıralanmıştır.
Sıralanan bu şartları taşıyan çiftçiler hazine arazilerinin ekilebilmesi için Maliye Bakanlığının Milli Emlak Genel Tebliğinde yer alan hükümlere göre başvuruda bulunabilmektedirler. Devlet destekli hazine arazisi kiralamak isteyen çiftçiler ya da üreticiler bazı kriterleri taşıyor ise çiftçilere arazi kiralamalarında öncelik tanınacaktır. Bu kriterler ise;
Devlet destekli hazine arazilerinin kiralamasına ilişkin yayınlanan tebliğde yalnızca tarım ve hayvancılık alanlarında değil aşağıda belirtilen alanlarda da kiralama yapılması söz konusudur. Diğer kiralama alanları ise;
Böylelikle Devlet destekli hazine arazilerinin kiralanmasında kiralanacak olan arazinin özelliklerine ve sektörüne göre tebliğde yer alan koşullara göre hareket edilecektir. Arazi kiralamak isteyen kişiler, kiralık arazi şartnamesi başta olmak üzere projelendireceği alanlar için gerekli belgeleri beyan etmesi gerekir. Arazinin fiyatları kiralama esaslarına göre belirlenecektir. Devlet destekli hazine arazisi kiralaması farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir. Bunlar;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının işbirliğinde sürdürülen projede çiftçilere destek olabilmek ve yerli üretimi arttırabilmek adına bazı çalışmalara imza atıldı. Aromatik bitkiler, süs bitkileri, hayvancılık ve ağaçlandırma gibi alanlarda başlatılan çalışmaların gerçekleşebilmesi için 41,5 milyon metrekare devlet arazisinin uygun koşullarda 60 dönüme kadar arazilerin kiraya verileceği açıklandı. Verilen bu karar sonucunda ceviz, zeytin, badem, antep fıstığı olmak üzere kızılçam, fıstıkçamı, köknar, okaliptüs, sedir, ladin, kavak ve akasya gibi bitkilerin yetiştirilmesi amacıyla Hazine üzerinde kiralama bedeli olarak dönüm başına senelik 6, 75 TL ödeme alınacak ve 10 seneye kadar da ağaçlandırma işlemlerine izin verilecektir. Bitki ve hayvan yetiştiriciliği için kiraya verilen alanlar;
Hazine taşınmazları ile ilgili yapılan yeni düzenlemeye göre araziler uzun yıllık bitkiler için 10 yıl, tek senelik bitkiler için ise 5 yıla kadar kiraya verilecektir. Bu projede ceviz, zeytin, badem ve antep fıstığına öncelik verilecek ve daha öncede belirttiğimiz gibi Aksaray, Konya, Samsun, Eskişehir, Kütayha ve Afyon illerinde kiralama gerçekleşecektir.
Bitki yetiştiriciliğinde tıbbi ve aromatik bitkiler sınıfına göre gül, kekik, adaçayı ve lavanta gibi bitkiler başta olmak üzere 19 ilde kiralama işlemleri gerçekleşecek ve 5 milyon metre karelik alan kiraya verilecektir. Buna göre ilk zamanlarda 12,7 milyon metre kadar yer kiralandırılacaktır.
Tarım dışında hayvancılık faaliyetleri içinde devlet destekli hazine arazisi kiralama desteği için 29 milyon metrekare çiftçilerin hayvan yetiştiriciliği yapabilmesi için kiraya verilecektir. Hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçilerde alınacak olan kira bedelinde ilk 3 yıl %70 indirim hakkı tanınacaktır.
Devletin hazine arazisini kiralamak isteyen kişilerin, arazinin olduğu bölgedeki Mal Müdürlüklerine ya da Defterdarlıklara başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvuru yapan kişiler bu kurumlardan Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu almalı ve bu formu ilgili mercilere onaylatarak nüfus kayıt evrakıyla beraber başvuru gerçekleştirilmektedir.
Ülke genelinde Maliye Bakanlığına bağlı olan Milli Emlak Genel Müdürülüğünce belirli araziler kişiler tarafından kiralanabilmektedir. Bu araziler ise Milli Emlak Genel Müdürlüğünün internet sitesi üzerinden kiralama ilanları bölümünde yer almaktadır. Milli Emlak Genel Müdürlüğünün ilanlarını inceleyerek hangi ilde ne kadar kiralık ilanın bulunduğunu ve arazinin bedelini öğrenebilirsiniz.
Çevre ve Şehirlik Bakanlığı tarafından açıklanan bilgiye göre tarım arazileri 10 yıl süre ile kiraya verilmesine karar verildi. Bu kiralama yalnızca Tarımsal üretim amacıyla kullanılan hazine arazileri için uygulanmaktadır. Kiralanan arazi için 10 yıl süre ardından çiftçi tarım arazisini yeniden kiralayabiliyor.
Başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri Milli Emlak Birimlerine yapılmaktadır. 10 yıllık sözleşmenin sona ermesinin ardından çiftçi talep ederse kira süresini uzatabilecektir. Kiralama ücretleri ise hazine arazisinin ecrimisil bedelinin yarısı olarak belirlenmiştir.
Ecrimisil Hesaplama Tablosu için tıklayınız.
Hazine arazileri kiralama usulleri mevzuata göre üç farklı usul esas alınmaktadır. Bunlar;
Daha öncede bahsettiğimiz gibi tarım arazilerinin ilanlarını Milli Emlak Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden incelerken hangi arazinin hangi usule göre kiralandığını da öğrenebilirsiniz. Tarım ve Hayvancılık alanlarında Devlet tarafından verilen geri ödemesiz hibe, proje teşviki, faizsiz kredi ve diğer avantajlardan yararlanabilir, kendi işinizin patronu olabilirsiniz. Yeni düzenlenen karara göre, 10 yıllık hazine arazisi kiralayan çiftçiler, bu arazinin satışı olduğunda ilk müşterileri olacaklardır.
2023 yılı hazine arazileri birden fazla ilde kiralığa çıkartılmıştır. Bu iller Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden yayınlanmaktadır.
Devletin tarım arazisini kiralayan kişiler aşağıda belirtilen durumların gerçekleşmesinin ardından sözleşmesi iptal edilebilmektedir. Bunlar;
E-devlet sistemi üzerinden Hazineye ait arazilerin kiralanmasına yönelik taleplere ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hizmet sağlamaktadır. Hazine taşınmazları ile ilgili olarak e-Devlet sisteminden alınabilecek hizmetler aşağıda yer almaktadır. Verilen hizmetlere e-devlet üzerinden erişebilmek için tıklayınız.