tiktok iş fikirleri sosyal yardımlar krediler
DOLAR
34,5746
EURO
36,2478
ALTIN
2.969,51
BIST
9.642,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Çok Bulutlu
14°C

Kenevir Yetiştiriciliği Karlı mı? 2023 Kenevir Ne Kadar Kazandırır?

Kenevir Yetiştiriciliği Karlı mı? 2023 Kenevir Ne Kadar Kazandırır?

Kenevir yetiştiriciliği karlı mıdır, Devlet destekli kenevir Kazancı, Devlet destekli kenevir ekimi 2023, Kenevir üretimi 2023, Endüstriyel kenevir üretimi, Kenevir yetiştiriciliği kursu, Kenevir yetiştiriciliği izni, kenevir üretimi nasıl yapılır, evde kenevir yetiştiriciliği, Kenevir yetiştiriciliği kazancı, Kenevir yetiştiriciliği Devlet Desteği, Kenevir ekimi serbest olan iller 2023, Kenevir yetiştiriciliği Devlet Desteği 2023, Kenevir tohumu, Kenevir yılda kaç kez hasat edilir, Kenevir alan Firmalar, Endüstriyel kenevir yetiştiriciliği, kenevir yetiştiriciliği nasıl yapılır gibi konular hakkında tüm bilgiler içeriğimizde yer almaktadır.

Kenevir Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2023

Kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimciler internette kenevir hakkında en fazla kenevir yetiştiriciliği kazancı ve kenevir yetiştiriciliği kar marjı nı araştırmaktadır. Aynı zamanda kenevir yetiştiriciliği devlet desteği 2023 olarak verilir mi, endüstriyel kenevir üretimi nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını Kenevir Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2023 Kâr Hesaplama başlıklı yazımızdan bulabilirsiniz.

Kenevir Yetiştiriciliği Devlet Desteği 2023

Kenevir üretimi adı altında verilen devlet desteği her il için ilgili il ve ilçe Tarım Orman Müdürlükleri tarafından sunulmakta. Bu nedenle destek başvuruları da yine Tarım Orman Müdürlüklerine yapılmaktadır. Kenevir ekimi ve üretiminden devlet desteği olarak faydalanmak isteyenler için belirli şartların sağlanması gerekmektedir.

Kenevir bitkisinin uyuşturucu madde piyasasında kullanımlarını önleyebilmek için ekilecek olan kenevirlerin en az uyuşturucu madde içeren tohumlardan olması gerekmektedir.

Kenevir üretimi için verilen devlet desteğinde sadece belirlenen iller yararlanabilmektedir. Çiftçilerin bu illerde ikamet etmeleri ve buna göre başvuru yapmaları gerekir. Kenevir yetiştiriciliği kapsamında bir dekar tarla / arazi için 700 TL verildiği bilinmektedir.

Kenevir Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? Kâr Hesaplama

Kenevir Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2023 Kâr Hesaplama

Kenevir üretimi yapmak isteyen çiftçilerin öncelikle yetiştirme sertifikası bulunması gerekmektedir. Yetiştirme sertifikası için istenen evraklar ise;

  • T.C kimlik kartı fotokopisi,
  • Kastamonu, Amasya, Bartın, İzmir, Zonguldak, Sinop, Kayseri, Uşak, Yozgat, Rize, Samsun, Burdur, Bartın, Kütahya, Malatya, Ordu, Çorum, Antalya illerinde ikamet ettiğini gösteren yerleşim yeri belgesi,
  • Kenevir tarlasına ait keşif raporu,
  • Sicil kayıt,
  • ÇKS belgesi.

Yukarıda sıralanan belgelerin tamamına sahip olan kişiler İl Müdürlüklerine müracaat ederek kenevir yetiştiriciliği başvurusunda bulunabilmektedir. Başvuru için gereken formun doldurulmasının ardından başvuru, değerlendirme sürecine alınır. Olumlu ya da olumsuz değerlendirilen başvuruların sonuçları valiliklerden alınabilir. Başvurusu onaylanan kişiler kenevir yetiştiriciliği için izin belgesi alabilmektedir.

Endüstriyel Kenevir Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemizde yapılan bazı düzenlemeler ile endüstriyel kenevir üretimi, yasal bir sektör olarak çalışmalarına devam ettirmektedir. Kenevirin lifi rami, keten benzeri bir lif olmaktadır. Bu sebeple kenevirin lifleri hem yeni hemde geleneksel ürünlerde kullanılabilmektedir. Endüstriyel kenevir yetiştirmenin sonucunda kenevirin bazı lifleri tekstil sektöründe kullanılıyor. Liflerin ekonomik özellikleri ve yüksek dayanıklılığı nedeniyle araba parçalarında ve inşaat malzemelerinde kullanılması mümkün olmaktadır.

Endüstriyel kenevir yetiştirmek için ekolojik ilkelere uygun olmaktadır. Bu nedenle bu sektörün gelişimi oldukça parlak olmaktadır. Ülke ekonomisine de bu sayede oldukça fazla katkıda bulunmaktadır. Kenevir liflerinin endüstriyel alanlarda kullanılırken en büyük avantajı, cam elyafından daha da hafif olmasıdır. Ayriyeten ekonomik ve daha güçlü olmasından dolayı fazlaca gelir elde edilmektedir. Ayrıca kenevir kağıt uygulamalarında da kullanılırken hesaplı olmaktadır. Kenevirin yoğun olarak kullanıldığı sektörler ise;

  1. Kozmetik Endüstrisi,
  2. Gıda Endüstrisi,
  3. Kağıt Sektörü,
  4. İlaç Sektörü,
  5. Yapı Malzemeleri Endüstrisi,
  6. Tekstil Sektörü,
  7. Petrol ve Petrokimya Sektörü.

Kenevir yukarıda da görüldüğü gibi neredeyse bütün sanayi sektöründe kullanılmakta ve çoğu malzemeye göre daha karlı olmaktadır. Doğayı temizleme özelliğine sahip kenevir, günümüz teknolojisinde sağlık sektöründe de etkin rol oynamaktadır.

Kenevir Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? Kâr Hesaplama

Kenevir Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? 2023 Kâr Hesaplama

Kenevir Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kenevir üretimi yapacak olan kişiler kenevir üretimi için gereken tüm koşulları bilmesi gerekmektedir. İklim ve toprak kenevir yetiştiriliciliğinde bilinmesi gereken noktalardır. Ülkemizin birçok yerinde kenevir üretimi yapılabilmektedir. Ancak sağlıklı bir şekilde üretim sağlanması için kenevir tohumu ekilmeden önce toprağın nemli olması çok önemlidir. Nemli olacak toprakta üretim için oldukça dikkat edilmelidir.

İçeriği bakımından zengin olan topraklar, pH değeri 7 ile 7,5 arasında olan topraklar ve derin sürülmüş olan topraklar kenevir yetiştiriciliğinde verimli topraklar olarak bilinmektedir.

Kenevir Yetiştiriciliği Kazancı

Diğer bitkilere kıyasla kenevir, daha az bakım isteyen bitki olmaktadır. Birinci senenin ardından elde edilen tohumları da bir sonraki ekimlerde kullanılabileceğini hatırlatırsak kenevirin maliyeti diğer yıllarda oldukça az olacaktır. Ayriyeten birçok sektörde kullanılabildiği gibi oldukça talep görmektedir. Daha öncede belirttiğimiz gibi kenevir ekimlerinde dönüm / dekar başına 700 TL kar elde edilebilmektedir. Elbette kenevirin kazancı kalitesine göre bu oran artabildiği gibi azalabilmektedir.

Kenevir Yetiştiriciliği Kar Marjı

Kenevir bitkisi otomotiv sektöründen tekstile, kozmetik sektöründen ilaç yapımlarına, kağıt üretiminden plastik üretimine ve hayvan besinlerine kadar birçok alanda yarar sağlayarak kullanılabilmektedir. Bu ürünler kullanılırken kenevir doğaya zarar vermemektedir. Kenevirin kullanım alanlarında artışın nedeni geçmiş zamanda Cumhurbaşkanının yapmış olduğu açıklamalara göre yetiştirici vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görmüştür.

Kenevir üretimi kolay gibi gözükmüş olsa da bilgi ve deneyim olmadan yetiştirecek kişiyi zorlayabilmektedir. Bu nedenle kenevir yetiştirmeye başlamadan önce bu işi daha önceden yapmış olan deneyimli kişilerden üretim hakkında bilgi alınması gerekebilir. Kenevir üretimi yaparken büyük titizlik ve dikkat gerektirir. Kenevirin üretimi uyuşturucu olarak yapılması halinde İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından kenevir üretimine son verilmektedir. Kenevir üreterek kar elde edilebilecek alanlar ise;

  1. Keneviri ilaç üretimi yapan firmalara ve eczanelere satışını gerçekleştirebilirsiniz. Kronik hasta olan vatandaşlara doktorlar gerekli olduğu durumlarda kenevir bitkisi ile tedavi uygulayabilmektedir.
  2. Bu bitkinin üretimi giyim sektöründe de kullanılabilmektedir. Ayrıca yakıt firmalarına ve kağıt dönüşümü yapan yerlere satarak kazanç sağlayabilirsiniz.
  3. Kenevir otomotiv sektöründe de kullanılabilmektedir. Bu nedenle keneviri otomobil üreticisi olan firmalara satabilir böylelikle gelir elde edebilirsiniz.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz alanlara satış gerçekleştirerek kazanç elde edilirsiniz. Fakat önemli bir husus ise üretimine izin verilen illerde ikamet etmek ediliyor olmasıdır. Kenevirin izin verilen illerde üretimi yapılması gerekmektedir.

Kenevir Ekimi Serbest Olan İller 2023

Kenevir üreterek gelir elde etmek isteyen kişilerin izin verilen illerde ikamet etmesi gerekir. Geçtiğimiz yıllarda  Resmi Gazete‘de yayınlanan “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik” kararı ile kenevir üretimi 19 ilde serbest bırakılmıştır. Kenevir ekimi serbest olan iller:

  • Kastamonu
  • Amasya
  • Kayseri
  • Malatya
  • Yozgat
  • Uşak
  • Rize
  • Çorum
  • Bartın
  • Kütahya
  • Ordu
  • Tokat
  • Samsun
  • Burdur
  • Zonguldak
  • Karabük
  • Antalya
  • İzmir
  • Sinop

İzmir Kenevir Üretimi

Geçtiğimiz yıllarda kenevir üretimi için çiftçilere örnek olacak kenevir yetiştiriciliği İzmir’in Menemen ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığının kenevir üretimi için izin verdiği illerin açıklanmasının ardından iki ortak üç dönümlük bir alanda kenevir yetiştirdiklerini lifini ise tekstil sektörüne pazarlayacaklarını duyurdu.

Bunun ardından İzmirli birçok vatandaş yetiştirilmesi kolay olan kenevir bitkisinin geniş alanlarda değerlenebileceği düşüncesi ile kenevir yetiştiriciliği araştırmaya başladı. Kenevir üretimi haricinde iş fikirlerini görüntülemek için tıklayınız.

Kenevir Yetiştiriciliği Karlı Mıdır?

Zahmeti olmayan kenevir üretiminde tohumun maliyeti dışında yalnızca sulama ve elektrik giderleri bulunmaktadır. Kenevirin tohumundan lifin satışı tekstil sektörüne satılabilmektedir. Kenevirin hasatı için çiftçiye, biçer döver gerekebiliyor. Ayrıca kenevirin üretimi sırasında ilaç ve gübre ihtiyacı da duyulmuyor. Aksine çevresini temizleyip toprağı ıslah edebiliyor.

Dikilen bu bitkiden verim artışı sağlanabiliyor. Ayriyeten kenevir ağaçlardan daha fazla oksijen de sağlamaktadır. Bir ağaç 25 senede büyürken kenevir kısa süre içerisinde büyümektedir. Durum böyle olunca çiftçiler zahmetsiz yolda gelir elde etmek için kenevir yetiştiriciliğini tercih etmektedir.

Yorumlar

  1. NURULLAH KARATAŞ dedi ki:

    Mernhaba ben de