Mantar yetiştiriciliği için ne kadar sermaye gerekir, trüf mantarı fiyatı 2023, 1 ton komposttan ne kadar istiridye mantar alınır, İstiridye mantar üretimi, Kültür mantar üretimi nasıl yapılır, 1 ton komposttan ne kadar kültür mantar alınır, Mantar yetiştiriciliği karlı mı, 1 ton mantar kompost fiyatı, Kültür mantar üretim tesisi projesi, Mantar kompost fiyatları, Mantarhane kurulumu maliyeti ne kadar gibi konular hakkında mantar yetiştiriciliği hakkında bilinmesi gerekenler yazımızda yer almaktadır.
Mantar yetiştirmek, kısa vadeli gelir getirebilecek bir iştir. Ancak pahalı olduğu söylenebilse de bu faaliyetten iyi karlar elde edenler var. Mantar yetiştiriciliği, gerekli koşulların ve yetiştirme şartlarını sağlayarak kazanç elde edilir. Mantar yetiştirmek için devlet teşvikleri de bulunmaktadır. Bu arada en çok yetiştirilen mantar istiridye mantarı olmaktadır. İstiridye mantarları kilo başına en pahalı mantar türleri arasında yer almaktadır.
Mantar yetiştirmek, son zamanların en gözde işlerinden biridir. Düşük maliyetle yüksek kar elde etmek isteyenler bu sektöre yöneliyor. Ortaya çıkabilecek tüm riskleri göz önünde bulundurarak yüksek kar oranları elde edebilirsiniz. Mantar zehirlenmeye neden olabilecek bir bitki türü olduğu için, onu üretecek olanların sektörel bazda iyi bir araştırma yapması gerekir. Tarımsal faaliyetlerden gelir elde etmek isteyenler için ülkemiz mükemmel bir ülkedir. Çünkü her bölgede çeşitli ürünler üretiliyor ve yurtdışına yapılan satışlar da iyi gelir getiriyor.
Sıfırdan mantar yetiştirmek isteyen okurlarımız sektör hakkında detaylı bir araştırma yapmalıdır. Bu anlamda ihtiyacınız olacak tüm konuları sizlerle paylaşacağız. Kültür mantarlarının genellikle market tezgahlarında ve raflarda satıldığı görülmektedir. Bu mantara ek olarak birçok mantar türü vardır. Mantarların doğada yetiştirilmesi kolaydır. Bununla birlikte, yetiştirmek isteyenler, mantarlar için bu doğal koşulları sağlamalıdır. Bu anlamda yetiştiriciler, karlılığı yüksek, riskleri düşük mantar türlerini tercih etmelidir. Bankalar, mantar yetiştirme kredisi adı altında 30.000 TL‘ye kadar kredi sağlamaktadır.
Mantar yetiştirme maliyetini sizler için hesaplayacağız. 100 metrekarelik bir alanda istiridye mantarı yetiştirme ile ilgili hesabımız aşağıda bulunmaktadır. Bu alanı mantar yetiştiriciliğine uygun hale getirmek için havalandırma sistemi, ısı ölçer, nem ölçer, sinek ve diğer böceklere karşı böcek ilacı, aydınlatma, nemlendirme, kompost, kompost raflarına ihtiyaç vardır. Bu işi yapmak için ilk etapta 10.000 TL ila 20.000 TL’lik bir yatırım yeterli olacaktır.
Elbette kullandığınız malzemelerin kalitesi ne kadar yüksekse maliyet de o kadar yüksek olur. Deposu veya mantar yetiştirmek için uygun alanı olmayanlar bir çadır almalıdır. Bu anlamda sermaye harcamasına 10.000 TL daha eklemek gerekiyor. 100 metrekarelik bir alanın alacağı kompost miktarı 8 tondur. 10 ton pamuğa da ihtiyacınız var. Samandan alınacak kompostların her biri 0,60 kuruştur.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 1.000 dönümlük trüf mantarı bahçesine yatırım yapmak isteyenler için bir yol haritası olan Proje Fizibilite Raporu ve Yatırımcı Kılavuzu yayınladı. Rehberi inceleyerek 1.000 dönümlük bir alanda trüf mantarı yetiştirmek için bahçe tesisinin gelir e gider durumu, nakit akışı ve proje değeri gibi tüm detayları görebilirsiniz.
1.000 dekarlık trüf mantarı bahçesi projesinde maliyet ve diğer detaylar;
olarak hesaplanmıştır. 8 ton kompost ise 4.800 TL etmektedir. Pamuk kompostları ise daha pahalı olmaktadır. Bu maliyetleri düşürmek isteyen kişilerin başvuracağı yöntemlerden bir tanesi ise kendi kompostlarını kendileri üretmesi olacaktır. Çay, çimen, bitki artıklarından kompost üretimi sağlanmaktadır. Saman kompostlarında elde edilecek olan tutar ise %25 olarak belirlenmiştir. Bu da demek oluyor ki 8 ton komposttan 2 ton mantar elde edilmektedir. Pamuk kompostlarından daha çok mantar elde edilmektedir. Bu oranın %30 olduğunu farz edersek, 10 ton komposttan 3 ton mantar elde edilir. Tabi bu maliyete bir de işçilik maliyetlerini eklemek gerekir.
Ürünün alınması 45 gün sürmektedir. Toplam su ve elektrik giderleri 1.000 TL – 1.500 TL arası olacaktır. Kurulum için 12 bin çadır, 4.800 kompost, 1.000 TL – 1.500 TL arası da su ve elektrik gideri olacaktır. İşçiliği kişi kendisi yapacaksa bu durum maliyet hesabına katılmamalıdır. Merak edilen sorulardan biri de bu yatırımın üretimden karşılanıp karşılanamayacağıdır.
Mantar yetiştiriciliği, doğru koşullar sağlandığı takdirde karlı olur. Mantar yetiştirmek için uygun bir alanınız varsa daha da karlı olacağını söylemek mümkün. Pazar tezgahlarında satılan istiridye mantarının fiyatı 30 TL ile 40 TL arasındadır. Fakat toptancılar, mantarları yarı fiyatına satın almaktadırlar.
2,5 ton mantarımız olduğunu varsayarsak, alacağımız miktar 30.000 TL olur. Kolay bir hesaplama yapacak olursak; 15 * 2,5 ton = 38 bin TL. Yani 45 gün sonra kazanacağımız miktar sadece 38.000 TL.
Mantarların hazırlanması ile toplanması arasındaki süre 6 haftaya kadar sürer ve hatta bazı durumlarda aşar. Mantar yetiştiriciliği için uygun derece ise 13 olarak belirlenmiştir. Depolanacak alanlar serin ve karanlık olmalıdır. Pazara yakınlık, ürünleri çürümeden ve kararmadan satmak için de çok önemli bir konudur. Mantar yetiştirmek değil satmak önemlidir. Bu mantarların elinizde kalması da mümkündür. Önce ne tür ekeceğinize karar verin. Ardından bölgenizin pazar potansiyelini belirleyin. Her bölgede bilinen mantar türleri farklıdır. Bu nedenle türlerin belirlenmesi özenle yapılmalıdır.
Devletten mantar yetiştirmek isteyenler için pek çok destek var. Destek, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilmektedir. Belirlenen sübvansiyon oranları % 55 ile % 65 arasında değişmektedir. Yani mantar üretimine yatırdığınız miktarın % 65’ini geri alma ihtimaliniz mümkün.
Bu işe başlayacakların diğer destekleme ödemelerinde olduğu gibi bir iş planı hazırlamaları gerekmektedir. Ayrıca gerekli doküman TKDK‘ya teslim edilmelidir. Yapılan bazı harcamalar ise destek kapsamı dışında tutulmaktadır. Bunlar;
devlet destekli mantar yetiştiriciliği desteklemesi dışında tutuluyor. Genç Çiftçi projesi kapsamında özellikle mantar yetiştirme konusunda destek almak isteyenlere destek verilmektedir. Bu proje çerçevesinde destekten yararlanmak isteyenlerin 18 yaş ve 40 yaş altı olması gerekmektedir. Ayrıca yetiştiriciliğin yapılacağı bölgede ikamet şartı da aranmaktadır. Genç Çiftçi projesi çerçevesinde sağlanacak destek, kültür mantarı üretimi ile ilgilidir. Bu kapsamda sağlanacak destek tutarı 30.000 TL’dir.
Sıcaklık ve nem koşulları sağlandığı takdirde mantar yetiştiriciliği yapılmasında hiçbir engel yoktur. Bu amaçla, düşük maliyetle yüksek kar elde etmek isteyen kişiler, pazara yakın olmaları ve mantar türlerini bilmeleri şartıyla bu faaliyete katılabilirler.