Çiftçilere mazot gübre desteği 2023 yılında da verilmeye devam ediyor. Mazot gübre desteğinden faydalanabilmek için başvuru tarihleri 2023 yılı için açıklandı. 2023 mazot gübre desteği, Mazot gübre desteği başvuru tarihleri 2023, 2023 mazot gübre desteği son başvuru tarihi, 2023 mazot gübre desteği ne zaman ödenecek, Mazot gübre desteği 2023 TC numarasına göre, mazot gübre desteği sorgulama e-devlet gibi konuları mazot gübre desteği başvurusu isimli yazımızda bulabilirsiniz.
Başvuruda bulunan çiftçilere mazot ve gübre desteklemesi verilmektedir. Elbette bu desteklemeleri alabilmek için çeşitli koşullar bulunmaktadır. Mazot gübre desteği başvurusu için dilekçe doldurarak, bu yıl ki mazot desteğini almaya hak kazanabilirsiniz.
Mazot ve gübre desteği ödemeleri 2023 yılında ne zaman ödeneceği hakkında bilgi paylaşıldığında sizlerle paylaşacağız. 2023 Yılı Tarım ve Hayvancılık Destekleme Ödemeleri hakkında tüm destek ödemelerini görüntülemek için tıklayınız.
Mazot ve Gübre desteğinden yararlanmak için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmanız gerekmektedir. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlıysanız, bu dilekçeyi il veya ilçe tarım müdürlüğüne göndermeniz yeterlidir. Gübre desteğinden yararlanmak için en az 1 dönüm tarım arazisine sahip olmak yeterlidir.
Gübre desteğinde önemli bir detay var. Tek bir parseliniz 50 dönüm ve üzerinde ise, bu arazi için toprak testi yaptırmadıysanız, bu arazi için mazot yardımı alacaksınız ancak gübre için yardım alamazsınız. Diyelim ki 122 dönümlük tek bir araziniz var. Bu topraklar için 3 toprak testi yaptırmanız gerekir. Çünkü her toprak testi 50 dönümlük bir alanı kapsıyor. 122 dekar toprak için 2 toprak testi yaparsanız 100 dekara gübre desteği alırsınız ancak 22 dekara gübre desteği alamazsınız. Toprak analizlerini yaptırırken bu ayrıntıya dikkat etmelisiniz.
……………………………………………………Tarım İl/İlçe Müdürlüğüne
5488 Sayılı Tarım Kanunu’nun 19’uncu maddesi ve Çiftçi Kayıt Sistemine Dahil Olan Çiftçilere Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2010/10) gereğince Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan ve söz konusu Tebliğ hükümlerine uyacak şekilde tarımsal üretimde bulunduğum tarım arazisi için aşağıda (X) işareti ile işaretlemiş olduğum desteklemelerden yararlandırılmam ve bu ödemelerin T.C. Ziraat Bankasında açılan/açılacak hesabıma aktarılması için gereğini arz ederim.
Ödemeye ilişkin düzenlenen ve askıya çıkarılan icmallere, askı süresi içerisinde itiraz etmediğim takdirde kesinleşmiş icmal bilgilerinin doğruluğunu kabul etmiş sayılacağıma, ayrıca söz konusu ödemeyi Karar ve Tebliğ esaslarına aykırı olarak haksız yere aldığımın tespit edilmesi halinde, aldığım ödemeyi, ödeme tarihinden itibaren işleyecek gecikme zammı ile birlikte, gayrikabil-i rucu hiçbir itiraz beyan etmeden, ilk talepte 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesince geri vermeyi kabul ve taahhüt ederim.
Dilekçenin sağ alt bölüme, Adı Soyadı, T.C. Kimlik No, Telefon no ve Adres yazılır ve mazot gübre başvuru dilekçesi imzalanır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen bu desteklerin ayrıntılarını görüntülemek için tıklayınız. Mazot ve gübre destekleri ürün başına verilir. Ekilmesi gereken ürünler aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. Gübre desteğinde buğday, arpa, yulaf için dekar başına 16 TL, diğerleri için 8 TL olarak verilmekte. Mazot desteği ise ürün türüne göre değişiklik arz etmektedir.
Ek olarak, bir toprak analizi gereklidir. Toprak analizi desteğinden yararlanabilmek için bakanlık tarafından onaylanmış bir laboratuvar olmalıdır. Arazi analizi yaptırmayan çiftçiler mazot ve gübre sübvansiyonlarından yararlanamayacak. Bu destekler ise 2023 yılında da verilmeye devam edecek.
Çiftçinin sabırsızlıkla beklediği 2023 yılında ödenecek tarımsal destek bütçesi belli oldu. Tarımsal destek, geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2023’de 22 milyar lira olarak değerlendirildi. Toplam destek bütçesinde artış olmadı. Ancak bütçede önemli değişiklikler yapıldı. Bazı kalemler için destek artırıldı, diğerleri için azaltıldı. En çarpıcı olanı ise mazot gübre ve hayvancılık desteklerinde 787 milyon TL’lik bir azalma olacak. Sertifikalı tohum ve fidan kullanımında 186 milyon liralık artış bekleniyor.