Solucan gübresi üretimi KOSGEB devlet desteği, devlet destekli solucan gübresi üretimi, Tarım Bakanlığı solucan gübresi desteği, KOSGEB solucan gübresi desteği, Solucan gübresi devlet Desteği 2023, Solucan gübresi üretimi, KOSGEB solucan gübresi üretimi nace kodu hakkında bilgi alabilirsiniz. Herkesin bildiği gibi Kosgeb, girişimci sertifikası almak şartıyla hazırlanan proje karşılığında destek veriyor. Girişimcilere hibeler alındığı gibi, solucan üretim tesisi de açılış için aynı koşulları sağlamaları gerekmektedir. Solucan gübresi üretimine KOSGEB’in vermiş olduğu destek ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık.
KOSGEB’den destek, KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimine başlamak, girişimci sertifikası almak, iş kurmak ve solucan üretim tesisi için proje hazırlamakla mümkündür. Bu destekler ağırlıklı olarak 2.000 liralık gibi firmalara sorgusuz sualsiz destek adı altında verilen destektir. Ardından, makine kurulum desteği olarak, 18.000 liraya kadar bir makine desteği sağlanır. Örneğin 10.000 lira + KDV bir üretim havuzu vardır. Bu üretim havuzunun % 60’ını girişimciye bir süre içinde geri öder. Bu 10.000 liralık üretim havuzu için 3 farklı tesisten fiyat teklifi olarak proforma fatura alınmaktadır. Fiyat teklifi olarak alınan proforma faturalar Kosgeb’e iletilir ve aralarından en uygun fiyat seçilerek onaylanır.
Girişimcilere, makineyi satın aldıkları firmaların hesaplarına aktarılarak üretim havuzu olarak kendi kurumsal hesaplarından ödeme almaktadır. Ödemenin yapıldığına dair fatura ve makbuz ile Kosgeb’e gitmek, yetkililer makineyi kontrol edip kabul ederse birkaç ay içinde size % 60’ını geri verecektir. 10.000 liralık üretim havuzundan 6.000 lira böylece alınmış olur. Aynı şekilde diğer makinelerde de aynı yöntem uygulanarak iade alınabilir.
Örneğin elek makinesi, havuzu, ısıl işlem makinesi ve tartı makinesi gibi birçok makineye maksimum 18 bin liralık makine ekipman desteği temin edilmektedir. Bu ayrıntıya değinecek olursak, mesela 18 bin lirayı deniyoruz. Bu lira kadar söylenmesinin sebebi ise yukarıda da belirttiğimiz gibi 10 bin liralık makinenin 6 bin lira olarak verilmesidir. Yani Kosgeb KDV hariç fiyatın % 60’ı desteklendiği için bu beyan kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken detay ise sübvansiyon kısmı ile 6 bin TL tutarında 3 makine alımına karşılık gelmesidir. 30.000 TL’lik bir yatırım yapıldığını göz önünde bulundurarak 30.000 TL’lik yatırımın KDV hariç 18.000 TL’sini girişimciye hibe olarak geri ödüyor.
Solucan gübresi üretimi için KOSGEB kredisi desteği olarak, işletme giderlerine destek olarak 30.000 liraya kadar makinelere ekipman desteği sağlıyor.
İşletme giderlerinin desteği 30 bin TL yani kira giderleri ve personel giderlerini kapsamaktadır. 30 bin TL işletme giderlerinde kira ve bordro vergileri hariç giderlerin % 60’ı 24 ay desteklenmektedir. Kosgeb 50.000 liralık hibe sağlıyor. Bu sübvansiyonun 50.000 lirasının tamamen satın alınmış makineler olması mümkün değil. Kurulum için gerekli makine, teçhizat ve tesisat sadece 18.000 liraya kadar bir kısım için satın alınabilir. Kalan tutarlar ile kira, personel giderleri ve işletmenin kuruluşu karşılanır.
Kosgeb, bu hibeye ek olarak 100.000 TL sabit yatırım desteği de sağlıyor. 100 bin TL sabit yatırım desteği ile işlemleri geri ödemeli aynı şekilde uygulamak ve geri ödemeli kredi almak mümkün. Makineler 100.000 liraya taksitle satın alınabilir. Bu sayede KOSGEB, solucan gübresi üretimi kosgeb devlet desteği olarak 150.000 TL tutarında solucan gübresi üretimini desteklemektedir. Bu desteğin 50.000 TL’si geri ödemesiz hibe, 100.000 TL’si ise geri ödemeli kredi olarak verilmektedir. Kısacası girişimciler kendi sermayelerini kullanmadan Kosgeb desteğinden yararlanamazlar. Önce sermayeleri ile yatırım yapıp daha sonra faturaları ile Kosgeb’e giderek bu masrafları için geri ödeme alabilirler.
Bu arada Solucan gübresi üretiminin NACE kodu 20.15.01 olmaktadır.
Bunun gibi bir detay daha var; Makineler firma kurulumundan sonra satın alınmalıdır. Kosgeb, şirket kurulduktan sonra satın alınan makinelere herhangi bir destek vermemektedir. Kosgeb, proje kapsamında daha önce satın alınan makinelere destek veriyor ve buradaki detay satın almaların firma kurulduktan sonra yapılması gerektiğidir. Kosgeb, 2 yılı geçmediği sürece faturaları ve makbuzları duran makinelere destek sağlar.
Kısaca özetlemek gerekirse öncelikle girişimcilik sertifikasının alınması gerekir. Daha sonra işimizi kurar, projemizi hazırlarız, projeyi hazırlarken doldurulması gereken yerleri doldururuz, proforma faturaları, mali kısımları doldurur ve yönetim kuruluna sunarız. Yönetim kurulu bunu kabul eder, ardından makinenin geri ödeme ve satın alma süreci başlar. Bu arada konsey tarafından kabul edilen makinelerin satın alınması gerçekleştiği için destek kesin olmaktadır.
Kosgeb’in verdiği desteğin yanı sıra üreticilerimiz belirli alanlarda desteklenmektedir. TKDK, hayvansal üretim konularında belirli oranlarda destek sağlayan kurumlardan biridir. Ne yazık ki solucan gübresi üretimi TKDK’nın desteklediği sektörlerden biri değil. Ayrıca bankalardan alacağınız kredileri kullanarak solucan gübresi üretimi de gerçekleştirebilirsiniz.