Ziraat Bankası Tavuk Çiftliği Kredisi 2023, Ziraat Bankası küçükbaş hayvan kredisi, Ziraat Bankası Tavuk Çiftliği Kredisi, Ziraat Bankası hayvancılık Kredisi Hesaplama, Ziraat Bankası tavuk Çiftliği Kredisi Başvurusu, TKDK tavuk çiftliği desteği, Ziraat Bankası koyun kredisi, DenizBank yem Kredisi, Salma tavukçuluk hibe, TKDK Tavuk Çiftliği Proje Destekleri, Tavuk çiftliği kurmak, Tavuk Çiftliği Hibe Şartları, Genç Çiftçi tavuk projesi şartları gibi konular hakkında geniş bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin tarım ve hayvancılık alanlarında düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararında birden fazla kredi verilecek sektör bulunmaktadır. Su ürünlerinden meyve bahçelerine kadar tarım ve hayvancılık alanlarında kullandırılacak olan krediler ile tarımsal faaliyetlere yeni başlayacak girişimlere ve mevcut işletmesi bulunan kişilere düşük faizli işletme ve yatırım dönemleri için faiz indirimleriyle birlikte kredi imkanı sunulacaktır.
Hayvansal üretim konularından biri olan kanatlı sektörü ve kanatlı sektör damızlık yetiştiriciliği kapsamında Ziraat Bankası geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da tarım ve hayvancılık alanların et tavuğu yetiştiriciliği, salma tavukçuluk, hindi ve ördek yetiştiriciliği, yumurta tavukçuluğu, bıldırcın yetiştiriciliği gibi kümes hayvanlarını yetiştirmek amacıyla çiftçilere düşük faizli krediler kullandırmaya devam etmektedir.
Tarımsal faaliyetlerde bulunan işletmeleri kapsayan karar göre kanatlı sektöründe kredi kullanmak isteyen tavuk yetiştiriciliği yapmak isteyen veya bu sektörden karlı kazanç elde etmeyi amaçlayan girişimcilere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri işletme dönemleri için yüzde 50, yatırım dönemi kredisi için de yüzde 25 faiz indirimi uygulamaktadır.
Tavukçuluk kredisi kararnamede yayınlanan adıyla kanatlı sektörü kredi üst limiti 5.000.000 TL olmaktadır. Yumurta tavukçuluğu yapmak isteyen çiftçilere verilecek olan kredisi üst limiti kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğinde 10.000.000 TL olmakta ayrıca kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği için işletme ve yatırım dönemlerinde de yüzde 75 faiz indirimi uygulanmaktadır. Buna göre;
3 Ocak tarihinde Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete‘de yayınlanan faiz indirimlerinin uygulanabilmesi için 25 Mart tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı kararı ile Resmi Gazete’de yayınlanmış tebliğde belirtilen koşullara uygun olunması gerekmektedir.
Tavuk çiftliği kredisini kullanacak olan çiftçilere işletme dönemi için yüzde 50, yatırım dönemi için yüzde 25 sağlanırken belirtilen özellikli kriterlere uygun olan kişilere uygulanabilecek en yüksek indirim oranı yatırım dönemi için yüzde 55, işletme dönemi içinde yüzde 80 faiz indirimi sağlanacaktır.
Yatırım dönemi için uygulanabilecek en yüksek (%55) faiz indirimi için;
İşletme dönemi için uygulanabilecek en yüksek (%80) faiz indirimi için;
Bu özellikli kriterlere uygun olan çiftçilere yatırım dönemi için yüzde 55, işletme dönemi için yüzde 80 faiz indirimi uygulanacaktır. Yukarıda maddeler halinde sıralanan ve yüzdelik oran verilen özellikli kriterler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğde belirtilmektedir.
Kanatlı Sektörü için belirtilen faiz indirimleri, kredi üst limiti ve özellikli kriterler bu şekildedir. Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğinde ise faiz oranları ve kredi limitleri şu şekildedir:
Kanatlı Sektörü Damızlık Yetiştiriciliği için kredi kullanacak olan çiftçimize yatırım kredisinde yüzde 75 faiz indirimi, işletme döneminde ise yüzde 75 faiz indirimi sağlanacaktır. Aynı zamanda kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğinde kredi limiti kanatlı sektöründen farklı olup 10.000.000 TL olmaktadır.
Ziraat bankası ve Tarım Kredi Kooperatifinden kanatlı damızlık yetiştiriciliği kredisi kullanabilmek için;
Ayrıca damızlık hayvanların damızlık büyük ebeveyn (grandparentstock), damızlık ebeveyn (parentstock) olduklarını belirten sağlık sertifikası ve faturası istenmektedir.
Ziraat Bankasından tavuk çiftliği için kredi kullanmak isteyen kişilere verilecek olan faiz indirimleri ve kredi üst limitlerini yukarıda belirtmiştik. Tavuk çiftliği kredisinden yararlanmak isteyen kişiler başvurularını Ziraat Bankasında gerçekleştirirken yanlarında bulunması gereken, banka tarafından talep edilen belgeler ise şu şekildedir:
Çks belgesi çıkartma ve yenileme işlemlerini incelemek için “ÇKS Belgesi Çıkartma ve Yenileme İşlemleri” adlı yazımıza tıklayınız.
Yukarıda gerçek kişilerden istenen belgeler belirtilmiştir. Bu belgelere ek olarak tüzel kişilerinden istenen evraklar ise;
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin yayınlanan tebliğde kanatlı sektörü için belirlenen şartlar şu şekildedir:
MADDE 10 – (1) Karar kapsamında, etlik piliç yetiştiriciliği için asgari on bin adet; kaz, ördek, hindi için asgari bin adet; bıldırcın için asgari iki bin adet; deve kuşu için asgari elli adet ve üzeri kapasitelerde işletme kuran veya kurulu işletme kapasitesini asgari bu kapasitelere çıkaran üreticilere kanatlı hayvan yetiştiriciliği kapsamında yatırım ve işletme kredisi kullandırılır.
(2) Yumurta tavukçuluğunda asgari yedi bin beş yüz adet ve üzerinde kapasiteye sahip kurulu mevcut işletmelere işletme kredisi ve mevcut kurulu işletme kapasitesini artırmaya yönelik yatırım olmamak kaydıyla tesislerinde bakım, onarım, modernizasyon ve makine ekipman alımı/yenilenmesi vb. amaçlarla yapılacak harcamalar için yatırım kredisi kullandırılabilir. Bu kapsamda, yumurta tavukçuluğunda yeni tesis yapımı ve/veya kapasite artırımı amacıyla yatırım kredisi ve kapasite artıran işletmelerin artırılan kapasitesine isabet eden kısmı için işletme kredisi kullandırılmaz.
(3) Kanatlı sektörüne yönelik yatırım kredileri; kümes (yumurta tavukçuluğunda yeni ve ilave kümesler ayrık), gübre işleme tesisi, yumurta işleme, tasnif, paketleme ünitesi/tesisi, yapımı ve tadilatlarını, biyogüvenlik önlemlerini, yem deposu/silosu, diğer ilgili alet-ekipman ve makine alımı ile diğer yatırım giderlerini kapsar.
(4) Kanatlı sektörüne yönelik işletme kredileri; ruhsatlı kanatlı üretim işletmelerinden, yetiştirilmek üzere alınacak ticari civciv ve yarka alımı ile bu hayvanların yem ve diğer işletme giderlerini kapsar.
Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği için belirlenen şartlar ise;
MADDE 11 – (1) Karar kapsamında, damızlık kanatlı yetiştiriciliği kredisi kullanabilmek için asgari; damızlık etlik tavuğu on bin adet, damızlık yumurta tavuğu on bin adet, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce ülkemiz için geliştirilmiş hatlarla yapılacak damızlık yumurta tavuğu bin adet, damızlık hindi beş bin adet, damızlık kaz, ördek veya bıldırcın bin adet, damızlık deve kuşunda yüz adet ve üzeri kapasitelerde işletme kurulması veya kurulu işletmelerin kapasitelerinin asgari bu kapasitelere çıkarılması gerekir.
(2) Damızlık kanatlı hayvanların, damızlık büyük ebeveyn (grandparentstock), damızlık ebeveyn (parentstock) olduklarını belirten sağlık sertifikası ve fatura istenir.
(3) Damızlık kanatlı yetiştiriciliği yatırım kredileri; damızlık kümes, damızlık kanatlı üretimi yapmak kaydıyla kuluçkahane, gübre işleme tesisi, yapımı ve tadilatını, biyogüvenlik önlemleri, yem deposu/silosu, ilgili alet-ekipman ve makine alımı ile diğer yatırım giderlerini kapsar.
(4) Damızlık kanatlı yetiştiriciliği işletme kredileri; yetiştirilmek üzere alınacak kuluçkalık damızlık yumurta, damızlık civciv ve damızlık yarka alımı ile bu hayvanların yem, ilaç ve diğer işletme giderlerini kapsar.
Yumurta tavukçuluğu, salma tavukçuluk ya da et pilici beslemek için tavuk çiftliği kuracak olan yetiştirici çiftçilerimize Ziraat Bankası 84 ay / 7 yıl vadeli kredi imkanı sunmaktadır. Ziraat Bankası haricinde çiftçilere özel olarak sunulan tavukçuluk kredisi veren diğer bankalar ise;
Hibe desteği ile tavuk çiftliği açmak isteyen çiftçilerimize KOSGEB ve TKDK kredi desteği vermektedir. KOSGEB tavuk çiftliği hibe kredisi İmalat – Kümes hayvan olarak sunulmaktadır. Nace kodlarına göre hibe desteği alınacak tavukçuluk kredisine başvuru yapılabilmektedir.
TKDK birçok hayvancılık sektörüne kredi desteği veriyor. TKDK kredilerinden yararlanabilmek için yetiştirici çiftçilerimizin T.C vatandaşı olması ve TKDK tarafından desteklenen 42 İlden birinde ikamet ediyor olması gerekmektedir. Çiftçiler hazırladıkları hayvancılık alanındaki proje ile TKDK kurumuna fiziki müracaat etmelidir.