ÇKS belgesi çıkartma ve yenileme işlemleri 2023, Çks belgesi e-Devlet üzerinden nasıl çıkartılır? Hangi evraklar ve belgeler gerekir? Yeni kayıt, güncelleme ve yenileme ücreti 2023 yılı için ne kadar? gibi sorulara yanıt bulurken, Çks belgesi nedir, Çiftçi Kayıt Formu, Çks Belgesi Nasıl alınır 2023, Çks belgesi Ne ise yarar, Çiftçi belgesi sorgulama, ÇKS belgesi ücreti, ÇKS Belgesi örneği, Çiftçi izin belgesi, ÇKS belgesi çıktısı, çks belgesi e-devlet gibi konular hakkında bilgi için doğru yerdesiniz!
ÇKS belgesi çıkartma ve yenileme işlemleri 2023 yılı tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçiler tarafından oldukça fazla bir şekilde araştırılmaktadır. Tarım ve hayvancılık desteklemelerinden yararlanmak için kişilerden başvurular esnasından çks belgesi talep edilir. Çiftçi kayıt sistemi belgesi çıkartmanın şartları, çks belgesi başvuruları ve çks belgesi yenilemesi hakkında gereken tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Çiftçi kayıt sistemi, Tarım ve Orman Bakanlığınca oluşturulan ve çiftçilerin tüm bilgilerinin kayıt altına alan veri tabanı olmaktadır. Kişilerden istenen belgeler ile çiftçilerin kayıt olacağı sistem çalışmaya başlamaktadır. Bu sisteme verilecek olan bilgilerin beyanı kesinlikle doğru olmalı, gerçeğe aykırı olmamalıdır. Çiftçi kayıt sistemi veri tabanı ile üretici ve yetiştiricilerin tüm bilgilerinin tek bir sistem üzerinden takibinin sağlanması tarım politikası oluşuma oldukça yardımcı olmaktadır.
Çiftçilerin tarımdaki faaliyetlerini gösteren ÇKS kayıtları üç şekilde yapılabilir. Bunlar; Arazisi kendilerine ait olanlar, arazisi birinci dereceden akrabalara ait olanlar ve arazilerini kiralayanlar tarafından talepte bulunulur. ÇKS başvurusunda hangilerinin bulunabileceğinin açıklığa kavuşturmak gerekirse;
Tarımsal faaliyetlerin işleneceği arazi tapulu olmalıdır. Çiftçi kayıt formu belgesinin tescilli arazinin bulunduğu il veya ilçenin Tarım ve Orman Müdürlüklerinden alınması ve tapulu arsa ile ilgili bilgilerin eksiksiz doldurulması zorunludur. Doldurulmuş çiftçi kayıt formu, arazinin bulunduğu köyün muhtarı tarafından imzalanır. Ziraat Odası da tarımsal faaliyetin yapılacağı yönetim ve muhtarlık bünyesinde yapılacak işlemler arasında yer almaktadır.
Çiftçi, meskenindeki ilgili birimler yerine arazinin bağlı olduğu birimlere başvuruda bulunmalı ve gerekli belgeleri tamamlamalıdır. Talebin yanı sıra sürenin yenilenmesi için gerekli belgelerin de güncellenmesi gerekmektedir. Ziraat odasından alınacak güncel çiftçi belgesi ve çiftçi kayıt formunun il / ilçe tarım ve orman müdürlüklerine ibraz edilmesi gerekir.
Çiftçi kayıt belgesinin yenilenmesiyle çiftçiler bir sonraki yıl içerisinde yem bitkileri, gübre ve mazot gibi desteklerden yararlanabilecek. Tarım ve hayvancılıkta verilen hibe destekleri ve teşvikler için zorunlu tutulan çks kayıt belgesini desteklemelerden yararlanmak için yeniletmeniz gerektiğini belirtmek isteriz. Geçtiğimiz yılın Eylül ayına kadar uzatılan çks yenileme işlemleri, yeni düzenleme gelmeden önce 30 Haziran tarihinde son buldu.
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli konu hakkında şu şekilde açıklamada bulunmuştu:
“Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtları Haziran ayının sonu itibarıyla bitmişti. ÇKS kayıtlarını koşulsuz şekilde 1 Eylül’e kadar uzatmış olduk. Üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun”.
Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sunulmuş ve sunulacak olan tüm destek, hibe ve teşviklerde gerekli şartlar arasında yer almaya devam eden çks belgeleri, hemen hemen her çiftçide bulunmaktadır. Çiftçi kayıt sistemi belgesi olmayan çiftçiler kayıt esnasında talep edilen belgeleri ile Tarım ve Orman Bakanlığının İl / İlçe Müdürlüklerinden başvurularını gerçekleştirebilmektedir.
Mevcut belge bulunan ancak sistem üzerine kayıtlı tüm bilgileri eski zamana göre kayıtlı olan kişiler bilgilerini güncellemek, çks belge sini yenileme için yine gerekli evraklarla Tarım ve Orman Bakanlığının İl / İlçe Müdürlüklerine müracaat ederek ÇKS belgesi yenileme işlemlerini yapabilmektedir.
ÇKS belgesi güncelleme / yenileme işlemleri elbette Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Çiftçi Kayıt Yönetmeliğine uygun olacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Cks kayıt formu yönetmelikte yer alan bilgiler ışığında doldurulmalıdır. Cks belge kayıtları Bakanlık tarafından her yıl belirlenen tarihlere göre yapılmaktadır. Her üretim yılı için çiftçi kayıt sistemi belgesi başvuruları bir önceki yılın 31 Aralık tarihinde son bulmaktadır. Çks belgesi çıkartma ya da çks belgesi yenileme işlemleri için başvuruda bulunan çiftçilerin beyan ettikleri tarımsal faaliyet bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde olmalıdır.
Çiftçi kayıt sistemi belge başvuruları İl İlçe Tarım Orman Müdürlüklerinden yapılabildiği gibi online ortamda internet üzerinden de yapılabilmektedir. Belirlenen aralıklarda kayıt işlemleri gerçekleşmeyen çiftçilere yeni çiftçi ve arazi kaydı oluşturulmamaktadır. 2023 yılı çks belge yenileme işlemi yapmayan kişiler Tarım ve Orman Bakanlığınca sunulan desteklemelerden faydalanamayacaktır.
Tarımsal alanda faaliyetlerde bulunacak olan çiftçilerin kesinlikle çks kaydının olması gerekmektedir. Devletten hibe, teşvik ya da destek alan çiftçilerden talep edilen evraklar arasında bulunan çiftçi kayıt sistemi belgesi, çiftinin üretim faaliyetlerinin ve kimlik bilgilerinin veri tabanına işlenmesi ve sistem üzerinden kayda geçirilmesidir.
Sisteme kaydı bulunanlar her yıl Bakanlık tarafından destek ödemelerinde de faydalanabilmektedir. Daha öncede belirttiğimiz gibi çiftçi kayıt sistemi başvuruları gibi cks belge güncelleme / çks belge yenileme işlemleri de çiftçinin bulunduğu İl / İlçe Tarım Orman Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Sistemde kayıtlı bilgileri eski olan çiftçiler, çiftçi belgesi yenileme işlemi ile gelecek desteklemelerden yararlanacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2023 yılında verilmeye devam eden destekleme ödemeleri hakkında bilgi sahibi olmak için “2023 Yılı Tarım ve Hayvancılık Destekleme Ödemeleri” adlı yazımızı inceleyiniz.
Çiftçiler belirli sebeplerden dolayı çiftçi kayıt belgelerini yenilemek zorunda kalabilirler. Bu yenileme işlemi için belirli ücret ödenmesi de gerekmektedir. Ücretler arazinin dönümüne göre hesaplanmaktadır. Çiftçi kayıt sistemi belgesinin yenilemek isteyen çiftçilerin ödemesi gereken ücretler ise;
Çiftçi kayıt sistemi için çiftçilerin merak ettikleri arasında yerini halen daha korumaktadır. Çiftçi kayıt formu hakkında bilgi vermemiz gerekirse, çiftçi kayıt formunda çiftçiler öncelikle kişisel bilgilerini doldurmaktadırlar. Kişisel bilgilerin ardından kayıt formunda tarım arazisi hakkında bilgiler ve arazinin fotoğraflarını usulüne uygun olacak şekilde beyan ederler. Tarım ve Orman İl / İlçe Müdürlüklerine şahsen başvuruda bulunacak olan çiftçilerden en önce çiftçi kayıt formunun doldurulması talep edilir.
Şahsen başvuru haricinde çiftçiler başvurularını online ortamda da yürütebilirler. Online olarak internet aracılığıyla yapılacak olan başvurular e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir.
E-devlet sistemi üzerinde çiftçiden doldurması gereken yerlerin eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulmasının ardından kayıt başarılı bir şekilde tamamlanır. Başvuru işlemlerinin tamamlanabildiği gibi cks sorgulama işlemleri de yine e-Devlet kapısı üzerinden gerçekleşebilmektedir. Kayıt işlemleri için gereken evraklar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir:
Çiftçi kayıt sisteminin güncelleme işlemleri için çiftçi öncelikle cks başvurusunu yapması gerekir. Başvurular şahsen müracaat ederek ya da internet üzerinden yürütülebilmektedir. Şahsen başvuru için bağlı olunan İl ya da İlçenin Tarım Orman Müdürlüklerine fiziki müracaatta bulunarak başvuru yapıldığı gibi e-Devlet sistemi üzerinden de başvurular gerçekleştirilmektedir. E-Devlet üzerinden çks başvuruları aşağıda aşamalı olarak anlatılmıştır:
Bu bilgiler ise;
olmaktadır. Tüm bu bilgiler otomatik bir şekilde sistem tarafından doldurulacaktır. Başvuru yapılacak olan Müdürlüğün ismi kişi tarafından seçilmelidir. Gönder butonuna tıklanmasının ardından çks belgesi ön başvuru işlemleri tamamlanmış olacaktır.
Çks sorgulama işlemleri, başvurularda olduğu gibi e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılarak çks sorgulaması tamamlanabilmektedir. TARSİM çks sorgulama işlemi için 0850 250 82 77 numara üzerinde de sorgu gerçekleşmektedir.
ilaç makinesi hibe desteği veriliyor mu.?