En çok süt veren keçi cinsleri, 12 kg süt veren keçi, Süt veren keçi Fiyatları, 5 kilo süt veren keçiler, Alpin süt Keçisi fiyatları, Alpin Keçisi Kaç kilo süt verir, 10 kilo süt veren keçi, Maltız Keçisi kaç kilo süt verir, Saanen keçisi Kaç Kilo süt verir, Halep Keçisi Kaç kilo süt verir, Saanen keçisi süt verimi, sağım başına 12 kg süt veren keçileri, keçi ırklarını, Alpin, Halep, Saanen keçilerinin özelliklerini ve fiyatlarını, kaç kilo süt verdiklerini sizler yazımızda bir araya getirdik. En çok süt veren keçi ırklarına ait tüm bilgileri En Çok Süt Veren Keçi Cinsleri (Her Sağımda 10 Litre) adlı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Aşağıda sizler için keçi ırklarından ve özelliklerinden bahsettik. Laktasyon dönemleri, süt verimi, renkleri ve özelliklerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Gaziantep, Kilis ve Hatay yörelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Genellikle bağ ve bahçe gibi aile işletmelerinde yetiştirilir. Siyah bir renge sahiptir, ancak gri, kahverengi veya alaca olarak da bulunabilir. Gelişmiş bir meme yapısına ve sütçü tipi görünüme sahiptirler. Erkek keçi 50-60 kg, keçi 35-45 kg ağırlığındadır. Laktasyon dönemleri 200 ila 360 gün arasındadır. Kilis Keçisinin süt üretimi 200 ile 300 kg arasındadır. İyi bakarsanız 400-500 kilograma kadar çıkabilir. Kıl verimi ise 500 ile 600 gram arasındadır.
Van’ın Gürpınar ilçesi çevresinde yüzyıllardır ekolojik koşullara uyum sağlamış bir keçi türüdür. Yetiştiriciler tarafından vücut büyüklüğü ve yüksek süt verimi ile tanınır. Norduz keçilerinden üretilen süt, ailenin süt ihtiyacı ve yerel Van otlu peynir üretiminde koyun sütü ile birlikte kullanılmaktadır. Genellikle siyah, küllü ve gri renklidirler, ancak krem, siyah-beyaz ve kahverengi olarak da görülebilirler. Süt verimi ve emzirme dönemleri 138 ila 348 kg ve 185 ila 230 gündür ağırlıklar 48 ila 60 kg, kıl verimi ise 428 gramdır.
Akdeniz bölgesinde Antalya, Konya ve Isparta bölgelerinde yetişen keçi kıllarından farklı olarak burun yapısı, üst dudağın kısa yapısıyla dikkat çekiyor. Genellikle siyahtır. Alın ve ayaklarda beyaz lekeler var. Ağırlığı 73-75 kg arasında olan Honamlı keçisi günde 530-505 gram süt veriyor. Ayrıca dünyanın en doğal organik keçi sütünü yapar.
Keçi üretimini artırmak için Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Hollandalı bilim adamları tarafından geliştirilmiş bir cinstir. Hastalık direnci yüksek bir türdür. Boer keçilerinin en ayırt edici özelliği vücutlarının beyaz ve başlarının kahverengi veya kiremit kırmızısı olmasıdır. İkiz ve üçüzlerin oranı çok yüksektir. Erkeklerin ağırlıkları 140-160 kg, dişilerin ağırlıkları 90 ile 110 kg arasında değişmektedir. Boer keçisinin özellikleri ise;
Ülkemizde yüksek süt ve doğurganlığı ile tanınır. Yaygın bir yetiştirilme alanına sahip olmaktadır. Renkleri kremden beyaza değişir. Genel olarak kısa kıllı, dik, kısa kulak yapısına sahiptir. Boynuz, küpe ve sakal her iki cinste de bulunabilir. Göğüs yapısında “koltuk meme” denilen tarsal eklem üzerinde kalan sarkık olmayan bir meme vardır. Dişi keçi 50 ile 60 kg arasında değişirken, keçilerin canlı ağırlıkları 60 ile 100 kg arasındadır. Süt verimi, 500-650 litre olmakta. Süreleri 250 ile 280 gün arasında değişmektedir.
Malta keçileri iridir ve renkleri kırmızıdan siyaha, beyazdan kahverengiye ve açık kahverengi arasında değişir. Genellikle kıvrık uçlu uzun, geniş, sarkık kulaklara sahiptirler. Göğüs formları sarkıktır ve diz altına uzanır. Boynuzsuz hayvanların oranı daha yüksektir ve boynuzlu hayvanlar da vardır. Canlı ağırlık keçilerde 40-50 kg, tekelerde 50-60 kg arasında değişmektedir. Doğum ağırlığı 3 ila 5 kg civarındadır. Emzirme sütü verimi 275 ile 330 litre arasında ve laktasyon dönemi süresi 240 ile 250 gün arasında değişmektedir.
Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ancak Türkiye’de hemen hemen tüm bölgelerde yer almaktadır. Genellikle siyah renklerden oluşmasına rağmen beyaz, gri, kahverengi ve alaca şeklinde olabilir. Genellikle boynuzludurlar. Erkeklerde 65-90 kg, dişilerde 45-65 kg canlı ağırlığa sahiptirler. Her türlü iklim şartlarına uyum sağlayabilen bir cinstir. Ortalama 180-220 gün laktasyon % 3-4 yağ, 80-150 litre süt verimine karşılık gelir. Süt ve kıl üretimi için önemlidir.
Tiftik keçisinin özellikleri; İç Anadolu bölgesi başta Ankara olmak üzere Siirt, Mardin ve Bitlis illerinde yetiştirilmektedir. Küçük cinste renk genellikle beyazdır. Siirt ve Mardin yörelerinde melezlemenin etkisiyle siyah, kahverengi ve gri Ankara keçilerine rastlanır. Genellikle boynuzludur. Ancak boynuzsuz keçiler de bulunur. Erkekler genellikle 35 ila 55 kg, dişiler 30 ila 40 kg arasındadır. Angora ve mohair, tekstil endüstrisi için aranan bir hammaddedir. Genel olarak sağılmazlar. Süt sağıldıklarında emzirme döneminde 25-50 kg’a kadar süt verebilirler. Etleri gevrek ve lezzetli olduğu için tiftik keçilerine talep fazladır.
Suriye, Lübnan, Ürdün, İsrail, Kıbrıs ve Türkiye gibi ülkelerde damızlık yapılan bir süt keçisi türüdür. Genelde kahverengi olmakla birlikte açık kahverengi, siyah ve gri renklerde de bulunur. Vücut uzun tüylerle kaplıdır. 200-290 gün laktasyon dönemi ve 250-550 kg süt verimi olan ırkın döl verimi ise 1 ile 1,18 arasında değişmektedir. Yerel Kilis keçisinin yetiştirilmesinde rol oynar.
Damaskus, Ankara, Kıl, Malta, Türk Saanen, Etçi Boer, Honamlı, Norduz, Kilis keçilerinin günde kaç kilo süt verdiklerini tablo haline getirdik. Süt verimlerini tablodan inceleyebilirsiniz.
KEÇİ TÜRLERİ | GÜNDE VERDİKLERİ SÜT KG |
Norduz Keçisi | 1- 2 kg arasında |
Honamlı Keçisi | 4 KG |
Kilis Keçisi | 1- 3 kg arasında |
Damaskus Keçisi | 3- 3,5 kg arasında |
Malta Keçisi | 4 kg |
Etçi Boer Keçisi | 4- 5 kg arasında |
Türk Saanen Keçisi | 4 kg |
Maltız Keçisi | 3,5 kg |
Kıl Keçisi | 5- 6 kg arasında |
Ankara Keçisi | 4 kg |
Halep Keçisi | 3- 3,5 kg arasında |
Alpin Süt Keçisi olarak bilinen bu keçi türü, her türlü iklim ve çiftlik şartlarına uyum sağlayarak kolaylıkla yetiştirilebilir. Alpin keçileri Fransız Alpini ve az bilinen Amerikan ve İsveç Alpinidir. Bu keçilerin baş ve kulakları orta büyüklükte, kulakları diktir. Gövde rengi açısından bir standardı yoktur. Renkleri beyazdan griye, kahverengiden siyaha ve kırmızının kombinasyonundan oluşur.
Süt verimleri; 500 ile 800 litre arasındadır. Sütün yağ içeriği %3 – 4 arasında, günlük sütün verimi de 4 litreden 10 litreye ulaşır.
Alpin keçileri arkadaş canlısı ve son derece meraklıdır, kısa ila orta tüylüdür, siyah veya kahverengi görünür ve boynuzları vardır. Düz kulaklı tek cinstir. Alp keçileri 500 ile 800 litre arasında süt verimi verir. Fiyatı 900 ile 1500 TL arasında değişmekte. Bir litre sütün fiyatı ise 3,50 TL. Buna göre 4 kilo alpin keçisinden elde edilen sütün fiyatı; 13,10 TL, 10 kilo ise 34,5 TL’ye denk gelir.
Halep keçisi, Şam keçisi olarak da bilinir. Kulakları uzun ve sarkıktır. Boyun altında küpeler var. Gövde rengi kırmızımsı kahverengi, gri ve bej de bulunabilir. Halep keçilerinin laktasyon süresi 250-300 gündür. Güneydoğu bölgesinin kıyı kesimlerinde ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. En güzel keçi unvanını da almıştır. Yılda ortalama 700 ila 1.500 litre süt üretir. Fiyatları 1.000 ile 1.600 TL arasında değişiyor. Halep keçisi günde 2 veya 4 litre süt veriyor. 5 kilogram sütün fiyatı; 17-20 TL arasında olmaktadır.
Koyun ve Keçi Yem Fiyatları için tıklayınız.