tiktok iş fikirleri sosyal yardımlar krediler
DOLAR
34,5709
EURO
36,3741
ALTIN
2.918,31
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Genç Girişimci Desteği 2023 Şartları ve Başvurusu

Genç Girişimci Desteği 2023 Şartları ve Başvurusu

Genç girişimci desteği, Genç girişimci Bağkur desteği 2023, Genç girişimci bağkur desteği süresi 2023, Genç girişimci bağkur desteği hesaplama, Genç Girişimci Bağkur desteği başvuru dilekçesi, Genç girişimci bağkur desteği 2023 dilekçe, Genç girişimci desteği 2023, Genç girişimci desteği şartları, Genç girişimcilere destek 2023, Genç girişimci bağkur desteği başvurusu, Genç girişimci desteği şirket kurma, 29 yaş altı genç girişimci desteği, Maliye Bakanlığı genç girişimciler gibi konulara ilişkin bilgilere yer vereceğiz.

Genç Girişimci Desteği 2023 Şartları

Genç girişimci desteği ile Yeni bir iş kurmak istiyorsunuz, bu işin sahibisiniz, ancak nasıl takip edeceğinizi bilmiyorsanız ve yardıma ihtiyacınız varsa, genç girişimciler için devlet desteğinden yararlanabilirsiniz. Bu yazımızda genç girişimci Bağ-Kur desteği 2023 nasıl başvuru yapılacağına, süresine, miktarına, genç girişimci kazanç istisnasına ve teşviklerden yararlanmak için gerekli koşullara değineceğiz.

Genç Girişimci Bağkur Desteği 2023 – 29 Yaş Altı Genç Girişimci Desteği

Devletimiz, genç girişimcileri 18-29 yaş arasındaki gençlerin hayallerindeki işin tadını çıkarabilmeleri için destekliyor. 2023 yılında iş kuran girişimciler vergi teşviklerinden ve sigorta primlerinden yararlanmaktadır. Bu teşvik yalnızca bir kez kullanılabilir. Vergi teşvikinden yararlanmaya hak kazanabilmenin ilk ve en önemli noktası ise kişinin ilk kez bir gelir yükümlülüğüne sahip olması gerektiğidir. Peki teşvikten kimler yararlanacak ve koşullar nelerdir? gelin beraber inceleyelim.

Genç Girişimci Desteklerin Kimler Yararlanabilir?

  1. Tarımsal, ticari veya mesleki faaliyetinden ilk defa gelir mükellefiyeti sağlanacak olan kişiler,
  2. Başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olan gerçek kişiler yararlanabilmektedir.
  3. Ayrıca gençler şirket kurabilecek ve ayrı ayrı olmak üzere teşvikten yararlanabilecek.
  4. İşletmeyi devralan gençlerde yararlanabilir.
  5. Aynı zamanda bu gençlere prim desteği de verilecektir.

Genç Girişimci Destek Şartları 2023

  1. İşe başlamanın kanuni süre içinde bildirilmesi,
  2. İşin kişi tarafından sevk ve idare edilmesi, kendisi işin başında bulunması,
  3. İşin şirket veya adi ortaklık bünyesinde yapılması durumunda ortakların tüm şartları taşıyor olması,
  4. Mevcut bir işletmeye veya mesleki işe sonradan ortak olunmaması,
  5. İşi devam eden veya durdurulan işin eş ya da üçüncü dereceye kadar kan ya da kayın hısımlarından devralınmaması şartları aranmaktadır.
Genç Girişimci Bağkur Desteği

Genç Girişimci Desteği 2023

Genç Girişimci Bağkur Desteği Hesaplama

Yukarıda genç girişimciler için gelirlerinin 75.000 lirasına bir istisna uygulandığını belirtmiştik. Girişimci teşvik hesabı brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır. Buna göre;

  • Brüt asgari ücret: 5.004 TL
  • Aylık Prim: 5.004 * %34.5 = 1.726 TL
  • Yıllık Prim: 1.726 TL * 12 = 20.712 TL
  • Devletin vereceği destek ise: 20.712 TL

Sigorta Prim Teşvik Şartları 2023

Genç girişimcilere vergi teşviki yanında bir de 1 yıl boyunca sigorta prim desteği sağlanmaktadır. Bu destek için gereken şartlar ise;

  1. İlk defa sigortalı sayılan gerçek kişi olmak,
  2. Başlama tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş 29 yaşını doldurmamış olmak,
  3. Kendi işinin başında olmak, sevk ve idaresini yapabilmek olarak belirtebiliriz.

Gelir Dairesi Başkanlığının yayınlamış olduğu Teşvik Broşürüne ulaşmak için tıklayınız.

Genç Girişimci Bağkur Desteği Başvurusu

Sigorta prim teşvikinden yararlanmak isteyen genç girişimciler, 193 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği‘nin Mükerrer 20. maddesince, bağlı bulundukları vergi dairesinden alabilecekleri Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası belgesiyle, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirler.

Genç Girişimci Bağkur Desteği Süresi

Ekonomiye katkı sağlamanın yanı sıra genç girişimciler de kendi işlerini yaparak iş gücünün artmasına yardımcı oluyor ve daha iyi bir yaşam kalitesi için faaliyetlerine verilen desteğin süresi 1 yıl, vergi teşvik süresi 3 yıldır. Gençlerin başlamış olduğu tarihten itibaren üç vergi döneminde, gelirlerinin 75.000 TL’si vergiden muaftır.

İlk kez işyeri açan ve Bağkurlu olarak kayıt yaptıran gençlerin Bağ-kur primlerinin % 34,5’i bir yıl boyunca devlet tarafından ödenmektedir. Bu destek en düşük seviyeden hesaplandığında 2023 yılında 20.712 TL‘ye ulaşıyor.

Vergi Levhası Üzerinden Kredi Nasıl Alınır? bilgi için tıklayınız.

Genç Girişimci Kazanç İstisnası Nedir?

İşlerine başladığı zaman 29 yaşını doldurmamış, ticari, tarımsal veya mesleki faaliyetleri ilk kez kurulmuş ve başlangıçta 29 yaşını doldurmamış gerçek kişilerin kazançlarının 75.000 TL’ye kadar olan kısmı gelir vergisinden muaftır. Kazanç istisnasından yararlanan ve 18 yaşını doldurmuş ve vergi yükümlülüğünün başladığı tarihte 29 yaşını doldurmamış olan gençlerin ilk kez sigortalı sayılan primleri nakit olarak karşılanmaktadır. Şirket ortaklarından sadece bir kişi faydalanabilmektedir.

Genç Girişimci İşçi Desteği

Devlet tarafından sağlanan teşvikler, tarımsal, ticari ve mesleki alanlarda faaliyet gösterecek, ilk kez vergi mükellefi olan ve hizmete girdikleri tarihte 29 yaşını doldurmamış genç girişimciler bundan yararlanabilir. Vergi teşviki üç vergi dönemini kapsar ve başka bir işletme kurulursa teşvik süresi uzatılmaz. Teşvikten yararlanmak isteyen ve şartları sağlayan girişimciler kendi işlerini yapmalı ve işletmelidir.

Bir ortaklık ve bir iş ise, tüm ortakların başlangıç ​​tarihindeki koşulları karşılaması gerekir. Ortaklardan birinin koşulları karşılamaması durumunda diğer ortaklar prim destekten yararlanamaz. Mevcut işte daha sonra ortak olan kişiler teşviklerden yararlanamaz. Bir işletmenin devralınması durumunda üçüncü dereceye kadar eşlerden veya ebeveynlerden alınmamalıdır. Az önce bahsettiğimiz gibi, ortaklık durumunda teşvik kullanılamaz.

Vergi teşviklerinden yararlananların herhangi bir sebeple işinden ayrılması ve durdurulan faaliyete devam etmesi halinde, vergi yükümlülüğü ilk defa ihlal edildiği için bu destekten tekrar yararlanmaları mümkün değildir. Bu yardımlardan yararlananların mesleki, tarımsal veya ticari düzeyde iş değiştirmeleri durumunda, kullanmadıkları süre boyunca destekten yararlanmaya devam edebilirler. Ayrıca bir vergi döneminde kazanılan gelir teşvik tutarından azsa, kullanılmayan tutar bir sonraki yıla devredilmez.

Sigorta Primleri Hazine Tarafından Karşılanıyor

Sadece bu da değil, genç girişimcilerin de sigorta primi desteğinden yararlandığını söyledik. İlk defa sigortalı sayılanlara tescil tarihinden itibaren 1 yıl süreyle prim için temel gelir limitini aşan miktarda Hazine tarafından ödeme yapılacaktır. Bu destekten yararlanmak isteyenlerin, 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını geçmemiş gerçek kişiler, serbest meslek sahibi olmaları halinde ve sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununda belirtildiği şekilde olması gerekmektedir. Destekten yararlanmak için gerekli belgelerle sosyal güvenlik müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

Bağkur Primi Ne Kadar? 2023

Bağkur primi ödemesi yapanları 3 başlık altında ele alabiliriz. Bunlar; Çifçi, Esnaf ve isteğe bağlı bağ-kur primi olmaktadır. Bu yılki bağkur primleri ise;

  1. Esnaf Bağkur Primi: Esnaflar da çiftçiler gibi %5′ lik bir indirim kazanabiliyor. Böylelikle esnafın indirimsiz şekilde aylık en düşük 1.476 TL, en yüksekse 1.726 TL’dir.
  2. Çiftçi Bağkur primi: Çiftçiler bu ödemelerini düzenli ve eksiksiz yaparsa ya da geçmişe ait bir borcu yoksa %5′ lik indirim hakkı kazanabiliyor. En düşük çiftçi bağkur primi aylık 1.668 TL, en yüksek çiftçi bağkur primi ise bunun 7 katı olmaktadır.
  3. İsteğe Bağlı Bağkur Primi: İsteğe bağlı prim ödeyenlerde ise indirim söz konusu değil. Aylık en düşük brüt asgari ücretin %32′ si en yüksek ise 7,5 katı oranında prim ödemesi yapılmaktadır.

29 Yaş Altı Genç Girişimci Desteği

Devlet, vergi ve sigorta primi teşvikleri ile hayallerindeki işi en iyi şekilde yaparak kazanç elde etmek isteyen genç girişimcilere yardımcı olur. 18 yaşını doldurmuş 29 yaşını doldurmamış genç bir girişimciyseniz ve kendi işinizi açmak istiyorsanız genç girişimci Bağkur’un desteğinden yararlanabilirsiniz. Bu sayede sadece ekonomiye değil, iş gücüne de katkı sağlamış olacaksınız. Kendi işini yapabilmek, mutlu bir hayatın aynasıdır. Artık bu desteklerden nasıl yararlanacağınızı biliyorsunuz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.