İzinli kazı nasıl yapılır? Define bulunca Devlet ne kadar veriyor? Define arama ruhsatı ücreti 2023, Define arama izni nasıl alınır, Dedektörle arama izni nasıl alınır, Dedektör ile altın arama izni, Yüzeysel define arama izni, Altın arama izni, Tek tek para arama izni gibi konuları hazine aramak için devletten nasıl izin alınır başlıklı yazımızda anlatıyoruz.
Hazine aramak isteyenler ve Hazine Aramak İçin Devletten Nasıl İzin Alınır? Hazine arama yönetmeliğinin 7. maddesinde belirtilen belgelerle birlikte hazine arayacakları mahalli idareye dilekçe vermelidir. Uygulama, aramanın amacını açıkça belirtmekte ve hazine aramanın yapılacağı yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, cadde ve ev numarasını belirtmektedir. Ayrıca arazinin ekilip biçilmediğini, ekildiğini, oturulduğunu, taşınmaz olduğunu, tapulu veya tapusuz olup olmadığını ve kime ait olduğunu da açıkça belirtilmelidir.
Define aramak için gerekli prosedürler vardır. Aşağıda yönetmeliği Amaç, Kapsam, Dayanak, Kısaltmalar hakkında detaylar:
Define aramak isteyenler, İzinli Kazı Nasıl Yapılır? define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire bir dilekçe ile müracaat ederler. Dilekçede arama maksadı açıkça belirtilir ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildirilir. Ayrıca bu yerin ekili, dikili, meskun, gayrimeskun, tapulu ve tapusuz olup olmadığı ve kime ait olduğu açıklanır. Müracaat Dilekçesine, Kendi Arazimde Define Arayabilir miyim:
Define aranacak yer 100 m2 yi geçemez. izinli kazı nasıl yapılır? Bu yer verilecek fotoğraflarla harita veya krokiler üzerinde işaretlenir.
Define aramak için müracaat dilekçesi:
Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir. İzinli Kazı Nasıl Yapılır? Define aramasından doğacak zarar ziyan ve kazı yapılan yerin eski haline getirilmesi ile ilgili masraflardan, define aranacak sahada, on beş günlük define arama süresi dikkate alınarak çevre sakinlerinin can ve mal güvenliğini sağlayıcı tedbirlerin alınmasından ve doğabilecek tüm zararın karşılanmasından define arayıcısı sorumludur. Bu masrafların tahmini tutarı ilgili müze müdürlüğünce tespit edilir.
Tespit edilen bu tutara 492 sayılı Kanunun ekinde yer alan (8) sayılı tarifenin “VI – Meslek erbabına verilecek tezkere, vesika ve ruhsatnamelerden alınacak harçlar” başlıklı kısmının 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince her yıl belirlenen define araştırmaları için verilecek ruhsatnameler harcının yüz katı teminat bedeli eklenir.
Define arama yerini incelemeye gidecek müze ihtisas elemanlarının harcırahı incelemeden önce, birinci fıkra ve 12 nci madde gereği hesaplanan tutar ise arama başlamadan önce define arayıcısı tarafından bir kamu bankasına ilgili müze müdürlüğü adına yatırılır. İzinli Kazı Nasıl Yapılır?
Müze müdürü aramadan önce görevlilere avans öder. Hizmetin yerine getirilmesinden sonra görevlilerin verecekleri hakediş belgelerine göre kesin hesap yapılır. Artan para define arayıcısına iade edilir. Çalışmalar, görevliler ile arayıcının imzasını taşıyan tutanaklarla günü gününe tespit edilir. Bu tutanaklar ve arama sonunda tanzim edilecek nihai tutanak Bakanlığa gönderilir.
İzinli Kazı Nasıl Yapılır? Define aramasında çıkan buluntular Bakanlıkça tayin edilecek en az üç kişilik bir uzman heyetine incelettirilir. Elde edilecek buluntular kültür ve tabiat varlığı ise müzelere, define ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Hazine ve Maliye Bakanlığına teslim edilir. Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye izinli kazı nasıl yapılır? ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.
Eğer bahçenizi veya tarlanızı kazarken veya eşelerken tarihi eser bulduysanız yapmanız gerekenler. Taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını bulanlar, malik oldukları veya kullandıkları arazinin içinde kültür ve tabiat varlığı bulunduğunu bilenler veya yeni haberdar olan malik ve zilyetler, bunu en geç üç gün içinde, en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara veya diğer yerlerde mülki idare amirlerine bildirmeye mecburdurlar.
Kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili olarak bildirim yükümlülüğüne mazereti olmaksızın ve bilerek aykırı hareket eden kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bildirimi yapılmamış olan kültür ve tabiat varlığını satışa arz eden, satan, veren, satın alan, kabul eden kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5.000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Eserler hem maddi hem maneviyat olarak çok değerlidir. Kültürel zenginliğin yoğun olduğu Türkiye’mizde çıkartılan eserlere çok önem vermeliyiz. Ben tarihi eser buldum diyorsanız; Korunması gerekli kültür ve tabiat varlığı olup olmadığını, müzeye alınacaklarla alınmayacakları tespit etmek ve müzelere alınmasına karar verilmesi durumunda kıymetini belirlemek için müze uzmanları tarafından “Değerlendirme ve Kıymet Takdir Komisyonu” oluşturulur. Müzelere alınması uygun görülen eser için komisyonca belirlenen maddi bedel eseri getiren şahsa ödenir.
Korunması gerekli etnografik nitelikli kültür varlıklarından müzelere alınması gerekli görülmeyen taşınır kültür varlıkları için Müze Müdürlüklerince “Tescile Tabi Taşınır Kültür ve Tabiat Varlığı Belgesi” düzenlenerek sahibine iade edilir.
Bu belge sahipleri tarafından esere ilişkin alım-satım ve el değiştirme işlemleri mahalline en yakın müze müdürlüğünde yapılır, yeni durum belgenin verildiği müzeye yazılı beyan edilir. Yasa dışı yollarla başkasına devredilmesi, satılması ve yurt dışına çıkarılması yasaktır.
Yurt dışına çıktınız ve orada güzel bir eser buldunuz veya aldınız bunu getirmem mümkün mü? Yurtdışından ülkemize eser getirmek serbesttir. Ancak, ülkemiz kökenli olmamakla birlikte bir başka ülkenin korunması gerekli kültür varlıklarından olabileceği ve taraf olunan uluslararası sözleşmeler gereği, izinli kazı nasıl yapılır? köken ülkeye iadesi gerekebileceğinden getirilen eserlerin gümrükte beyan edilmesi gerekmektedir.
Hazine arama en fazla 15 gün kesintisiz devam edecek. Olumsuz hava koşulları veya doğal afetler nedeniyle bu süre içinde tamamlanamazsa, Valilik bir defaya mahsus uzatabilir.
İşe ara verildiğinde, hazine avcısı, ikamet edenlerin can ve mal güvenliğini sağlamak için önlemler almaktan ve ortaya çıkabilecek herhangi bir zararın tazmininden sorumludur.
Hazine aramak isteyenlerin aynı süre içinde birden fazla yerde arama yapmalarına izin verilmeyecek. Yeni uygulama, daha önce hazine aranan alanlar için yapılamayacak. Hazine arama izni başkalarına devredilemez. Bu işe başka kimse atanmayacak şekilde düzenlenmelidir ve uygulanmalıdır.
Devletten Hazine Arazisi Nasıl Kiralanır? 2023 (Başvurusu Şartları) İncelemenizde fayda var.