Devlet destekli kaz yetiştiriciliği, Kaz yetiştiriciliği Devlet desteği 2023, kaz yetiştiriciliği hibesi, Kaz desteklemesi 2023, Kaz hibe Destekleri hangi illere veriliyor, kaz çiftliği nasıl kurulur+maliyeti nedir, KOSGEB kaz yetiştiriciliği, Kaz Projesi, Kaz çiftliği projesi, Salma kaz yetiştiriciliği, TKDK kaz yetiştiriciliği gibi konular hakkında geniş bir bilgi edinmek istiyorsanız doğru yerdesiniz.
Kaz yetiştiriciliği, ördek ve hindi çiftliği son yıllarda en yaygın hayvancılık sektörleri arasında yer alıyor. Öncelikli olarak Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun bazı illerinde kaz çiftliklerinde artışlar meydana geldi. Devlet, kanatlı sektöründe yetiştiricilik yapmak amacıyla çiftlik kurmak isteyen çiftçilere kaz hibesi vermektedir. 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanının yapmış olduğu açıklamaya göre %75 oranında geri ödemesiz hibe desteği sağlanacaktır.
Devletten kaz yetiştiriciliği hibesi alabilmek için gerekenler aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme kurumundan kaz hibe desteği için çağrı rehberlerinin takip edilmesi gerekmektedir. Çağrı rehberinden hangi illere destek verileceği, gerekli belgeler ile ne zaman başvuru yapılacağı belirtilmektedir. TKDK’nın resmi internet sitesi üzerinden hibe ve teşviklere başvuru yol haritası da belirtilmektedir. TKDK’nın verdiği destek kanatlı kümeslerinin ve hayvan barınaklarının inşaatı ve modernizasyonu için kullanılabilmektedir. TKDK Telefon numarası ise 444 85 35’dir. Ayrıntılı bilgi için TKDK resmi internet sitesini mutlaka ziyaret ediniz.
Kaz yetiştiriciliği projesi geçtiğimiz yıllarda Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı bu karar gereği izlenecek yolun rehberini de yayınladı. Bu tebliğde başvuru form ve evrakları yer alıyor. Bu ekler ile Tarım ve Orman İl İlçe Müdürlüklerine fiziki müracaat ederek başvuru işlemleri başlatılıyor. Devlet destekli olarak verilen hibe desteği;
Öncelik kaz yetiştiriciliği destek başvuru formu eksiksiz doldurulur. Bir sonraki adımda yatırım yapılacak İl Komutanlığı’na başvuru formu gönderilir. İl Müdürlüğü talepleri aldıktan sonra kişi adına belge tarih ve numarasının belirtildiği bir talep dosyası açar. Kaz yetiştiriciliği için başvuru süresi en fazla 30 gündür. Belgeler tamamlandıktan sonra tüm belgelerin bir kopyası İl Müdürlüğünde kalırken, bir nüshası da başvuru sahibi tarafından alınır.
Devlet destekli kaz yetiştiriciliğinden yararlanabilmek için başvuru esnasında;
olması gerekmektedir.
Devlet destekli kaz yetiştiriciliğinden faydalanabilmek için belirli şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Şartlarını yerine getirmeyen kişiler kaz yetiştiriciliği desteğinden yararlanamaz. Buna göre;
kaz yetiştiriciliği devlet desteğinden yararlanamazlar.
Devlet tarafından verilen kaz ve hindi hibesi Türkiye’nin tüm illeri için geçerli olmamaktadır. Bu hibe desteğini alabilmek için Bakanlık tarafından verilen illerde ikamet etmek ya da projeyi belirli illerde gerçekleştirmek gerekmektedir. Bu iller;
Belirtilen bu illerden biri için başvurular İl ya da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılmaktadır. Başvuru sonucunda olumlu yanıt gelmesi durumunda; Çiftçilik için inşaat ya da makine alımları için hibe alınabilir. Bu hibenin oranı ise %75 olmaktadır. Bu da demek oluyor ki kişi %25 oranında bir ödeme yapacaktır. Ancak damızlık kaz çiftlikleri kurumunda destek verilmektedir.
Kaz yetiştiriciliği kursu kaz hibesinde en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu kurslar Milli Eğitim Bakanlığı Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığının beraberliğinde hayvancılık alanlarında faaliyet gösterecek kişilere verilen bir kurstur.
Bu kursu başarılı bir şekilde tamamlayan kişilere MEB onaylı Katılım Belgesi verilmektedir. Ancak kaz hibesi için istenilen başvuru şartları arasında kurs belgesi yer almamaktadır. Kaz yetiştiriciliğinin kurs program modülünü buradan görüntüleyebilirsiniz. Hazine arazisi kiralama hakkında detaylı bilgi için “Devletten Hazine Arazisi Kiralama (Başvurusu Şartları)” başlıklı yazımıza tıklayınız.
Destek denildiğinde akla ilk gelen KOSGEB’in kaz yetiştiriciliği desteği bulunmamaktadır. KOSGEB canlı hayvan için hibe, destek vermez. Tarım ve Orman Bakanlığı bu meslek faaliyetinde bulunan kişilere TKDK kaz çiftliği hibe desteği ile genç çiftçi hibe desteği verir. Projelere katılan üreticiler en fazla 450 bin TL’ye kadar maddi destek alabilir.
2023 yılı kaz hibesi TKDK tarafından 101 no’lu eylem planında tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar desteğinde kanatlı eti üretimine hibe desteği sağlanmaktadır. TKDK Kırsal Kalkınma desteği aşağıda bulunan konuları kapsar. Ayrıca TKDK’ nın kaz sektörü için destek miktarı üst limiti 125.000 euro olmaktadır.
Kaz yetiştirmek için çiftlik kurmadan önce civciv yetiştiriciliği, besicilik ya da yumurta üretimi gibi sektörlerden birine karar verilmelidir. Yumurta üretimi için etlik kaz alınmaması tavsiye edilmektedir. Çin kazının yumurtası verimli eti ise az olmaktadır. Çin kazı 9 ayda gelişimini tamamlamakta etlik kaz ise 4 ay içerisinde gelişimini tamamlamaktadır. Kaz çiftliği kurmadan önce bu işin pazarlamasını ve kaç para kazandıracağının iyice hesaplanması gerekir.
Örnek kaz çiftçiliği için uzmanlardan aldığımız birkaç tavsiye ile çiftlik kurmadan önce planlamada yardımcı olabilmektedir.
Hayvanların barınacağı alanın kapalı ve açık alanları büyüklükleri hayvan sayısına göre belirlenmelidir. Otlaklık alan ne kadar büyük ve sulağa yakın ise oldukça avantaj elde edilir. Besin için yulaf, yonca ve benzeri bitkilerin yetiştirilmesi amacı ile ayriyeten bir araziye ihtiyaç duyulacaktır. Eğer yonca ve yulaf ekili bir arsa var ise, kazları bu tarlaya otlamak için salınması hatta arsayı iki parçaya bölerek değişmeli olarak otlatılması tavsiye edilmektedir. Kazlar araziye girmeden iki gün öncesinde arazinin suyu kesilmeli ve kurutulmalıdır. Yetişkin bir kaz için 50 cm² kare barınak gerekmektedir.
kapalı alana ihtiyaç duyulacaktır. Tüm bunlara ek olarak çiftliğin yüksekliği en az 60 cm yüksekliğinde olması gerekmektedir. Örnek kaz çiftliği projesi hakkında yeni gelişmeler olduğunda sizler ile paylaşacağız.
merhaba ben trakya bölgesinde mast kazı yetiştirmek istiyorum. devletten kaz yetiştiriciliği hibesi almak istiyorum. bu mümkünmü, anladığım kadar doğu illerde kalkındırma dan yararlanıyormuş benim alma şansım nedir
Kaz desteği almak için ne yapmalıyım nasıl kaz alabilirim yardımcı olursanız sevinirim