tiktok iş fikirleri sosyal yardımlar krediler
DOLAR
34,5695
EURO
36,3521
ALTIN
2.910,64
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Koruyucu Aile Nasıl Olunur? 2023 Koruyucu Aile Ücretleri

Koruyucu Aile Nasıl Olunur? 2023 Koruyucu Aile Ücretleri

Koruyucu aile nasıl olunur 2023, Koruyucu aile şartları, 2023 koruyucu aile maaşları, 2023 koruyucu aile ücretleri tablosu, Koruyucu aile ödemeleri 2023, koruyucu aile maaşı 2023, Gönüllü aile nasıl olunur, 2023 koruyucu aile ücretleri ne kadar oldu, Koruyucu aile çocuğu seçebilir mi, koruyucu aile ne yapar, koruyucu aile başvuru, koruyucu aile, evlat edinme gibi konular hakkında araştırma yapan kişiler 2023 koruyucu aile nasıl olunur, koruyucu aile şartları nelerdir gibi sorulara yanıt bulabilirler.

Koruyucu Aile Nasıl Olunur?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ülkemiz genelinde binlerce çocuk koruyucu aile yanına yerleştirilmiştir. Koruyucu Aile Nasıl Olunur: Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir, gerekli şartlar;

  • T.C. vatandaşı olma,
  • Sürekli Türkiye’de ikamet ediyor olma,
  • 25-65 Yaşları arasında olma,
  • En az ilkokul mezunu ve üstü olmak,
  • Düzenli bir gelire sahip olma,
  • Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz koruyucu aile olabilirsiniz.

Koruyucu aile olmak isteyen kişi bekâr ise yerleştirilecek çocuğa diğer ebeveynin yoksunluğunu hissettirmeyecek akraba ilişkilerine sahip olması konusuna özellikle önem verilmektedir.

Bu istatistiklere bakıldığında, çocukların yüksek menfaatlerini korumak için gerekli tedbirleri alması gereken devletin bu sistemi yarattığı ve toplumu bu sisteme uydurmaya çalıştığı görülecektir. Son yıllardaki artış, koruyucu aile olmak isteyen ve anne-babası zor durumda olan ya da ölen çocuklarına destek olmak isteyen ailelerin farkındalığını ve toplumda ötekileştirilen çocukları daha iyi yetiştirme çabalarını sembolize ediyor.

Çalışan Annelere Kreş Yardımı 2023 Başvurusu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Koruyucu Aile Nedir?

Koruyucu Aile Nasıl Olunur: Biyolojik ailesiyle herhangi bir nedenle, uzun veya kısa süreli, ücretli veya gönüllü bir pozisyonda, yasal kontrol altında kalamayan çocukların eğitimi ve bakımıdır. Eşitli sosyal ve ekonomik zorluk yaşayan aileler veya zihinsel, fiziksel ve psikolojik sorunları nedeniyle aile bütünlüğünü sağlayamayan aileler, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamayabilir ve onlara bakamayabilir.

Bazen çocuklar biyolojik aileleri tarafından ihmal, istismar edilir ve sağlıklı gelişimleri için biyolojik aileden acil olarak uzaklaştırılması gerekir. Herhangi bir nedenle ailelerinden ayrılarak devlet gözetimine alınan çocuklara verilebilecek en iyi hizmet, gerekli koşullar sağlanıncaya kadar başka bir ailenin bakımında olmaktır.

Ulusal bağlamda, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine uygun mevzuatımız bulunuyor. Çünkü amaç, çocuğu sadece uluslararası düzeyde değil, ulusal düzeyde de gerekli önlemleri alarak korumaktır. Bunlar;

  • 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu,
  • 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu,
  • 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu,
  • 633 Aile ve Sosyal Politika Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameler

ulusal mevzuatlarımıza örnek olmaktadır. Hakimler bu mevzuatları takip ederek kararlarını verirler.

Koruyucu Aile Nasıl Olunur? 2023 Koruyucu Aile Şartları

Koruyucu Aile Nasıl Olunur? 

Koruyucu Aile Şartları Nelerdir? 2023

  • Koruyucu aile olmak isteyen kişiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorundadır.
  • Yaş bakımından bir çocuğa bakmak zor olduğundan 25-65 yaş arası aileler, sorumluk alma şartı arandığı için koruyucu aile olabilmektedir.
  • Özellikle koruyucu aile olmak isteyenler için “koruyucu” unvanı büyük önem taşıdığından, ailenin en az eğitim seviyesi ilkokul seviyesidir. Elbette bu soru tartışmalı, sevgiyle ve çabayla büyürken eğitim düzeyinin aranmaması gerektiği söylenebilir.
  • Ekonomik olarak, çocuğun zaten biyolojik ailesiyle sorunları olduğundan, sosyal, psikolojik, eğitimsel ve ekonomik refahı sağlamak gerekir.
  • Koruyucu aile olmak istenen çocuğun gerçek ailesi olmamak, koruyucu aile olmak için aranan kriterlerden biridir. Bu kriter, “koruyucu aile” nin sınırlarının keskin olduğunu yasal olarak garanti eder.

2023 Koruyucu Aile Ücretleri Ne Kadar Oldu?

Ödenekler, kurumlara yerleştirilen çocuklar için yapılan hesaplama ile belirlenir. Memurların maaş katsayıları okul öncesi 0-3 yaş için 600, ilkokul 1-4 ve 5-8 yaş için 900’dür. Lise ve dengi okullar 1200, yükseköğretime devam eden öğrenciler içinde 2000 gösterge rakamı çarpılıp çıkan tutarlarda ödeme yapılır.

Koruyucu aile olduğunuzda, çocuğun yaşına göre ödeme alırsınız. Bunun için 5 farklı ödeme yöntemi bulunmaktadır. Bu ödemeler tek seferde yapılmamaktadır. Koruyucu olan ailelere düzenli olarak aylık ödeme yapılır.

Koruyucu Aile Maaşları 2023 Ne Kadar?

  • 4 ve 5 yaş arasındaki çocuklar için 1.125,03 TL.
  • 6 ve 14 yaş arasındaki çocuklar için 1.200,04 TL.
  • 15 ve 18 yaş arasındaki çocuklar için 1.275,04 TL.
  • 19 yaş yüksek öğrenim gören çocuklar için 1.350,04 TL

Aynı zamanda bu çocukların eğitim masrafları da bu düzenli aylıklara ek olarak ödenmektedir. Örneğin, çocuk servis ücreti için 250 TL, üniversite sınavına hazırlanan bir çocuk için 6000 TL’ye kadar ödeme yapılır.

Koruyucu Ailede Süreç Nasıl İşler?

Yasal bir prosedür varsa, yani çocuk istismar veya zarar görmüşse, biyolojik anne ve babadan alınarak koruyucu aileye verilebilir. Çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi mahkeme tarafından tehlikede bulunur ya da çocuk ahlaki açıdan terk edilirse, hakim biyolojik anne ve babasının bakımına muhtaç çocuğu alıp bir aileye nakledebilir veya bir kuruma yerleştirebilir. Burada yanına verdiği aile, koruyucu ailedir. Mahkemede tehlikeli görülmesi halinde, yargıç, çocuğun kendi ebeveynleri çocuklarına iyi bakmadıklarını anlar ve benzer önlemleri alabilir.

Koruyucu Aile Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023

  • Öncelikle koruyucu aile olmak isteyen aileler bu kararı dikkatle düşünmeli ve buna göre hareket etmelidir. Çünkü bu iş bir sorumluluk ve gönül meselesi olsa da yabancı bir çocuğun bakımı ve hayatıdır.
  • Başvuru yapacak kişi, nüfus cüzdanı fotokopisi, kimlik fotoğrafı, öğrenim diplomasının fotokopisi, gelirini gösterir maaş bordrosu, adli sicil kaydı, öğrenimini tamamladığını belgeleyen belgeler ve koruyucu aile için eğitim almışsa belgesi ve sağlık raporu ile başvuru yapabilirler.
  • Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapılması gereken bu başvuruda bakanlık tarafından başka belgeler de istenebilir. Başka bir başvuru belgesi isteme hakkı Bakanlıkça saklıdır.
  • Bunun dışında her 2 yılda bir bakanlık tarafından sağlık raporu ve adli sicil kaydı istenmektedir.
  • Koruyucu aile başvurusu onaylanırsa ve bir çocuğa koruyucu aile olunduysa, koruyucu aile statüsünü korumak için sabıka kaydı ve sağlık raporu her 2 yılda bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sunulmalıdır. Aksi halde koruyucu aile durumunuz konusunda sorunlar meydana gelebilir.  Bunun amacı hukuken korunmak istenen çocuğun, sistem içerisinde daha fazla mağdur edilmemesi, Bakanlıkça yapılan denetimin sağlam olması içindir.

Gönüllü Aile Nasıl Olunur? 2023

Koruyucu aile nasıl olunur sorusu dışında konu hakkında gönüllü aile nasıl olunur sorusu da vatandaşlar tarafından soruluyor. Gönüllü aile olduğunuzda, kişinin ilgi ve kapasitesine katkı sağlamak amacıyla, kurumda koruma ve bakım altında bulunan çocuklar, kurum tarafından uygun görülen süreler içerisinde ziyaret edilebilir.

Bu ziyaretlere ek olarak hafta sonları, tatiller ve özel günlerde uygun çocukları evlerinde ağırlayarak gönüllü olarak hizmet verebilir. Gönüllü aile hizmeti, kuruluşlar tarafından sağlanır ve koruyucu aile kavramından daha esnektir ve yasal olarak daha az sorumluluk getirir.

Sonuç olarak, koruyucu aile kavramı, ebeveynlerinden iyi bakım alamayan çocukların geleceğini en iyi şekilde şekillendirebilecek idari bir önlemdir ve toplumdaki diğer aileleri teşvik eden devletin oluşturduğu bir sistemdir. Devlet statüsünde çocuğun yüksek yararının korunduğu bu sistemin ülkemizde daha da geliştirilmesi ve mağdur çocukların sistemde daha az ötekileştirilmemesi gerektiğini görüşündeyiz.

Yorumlar

  1. saliha dedi ki:

    bende koruyucu aile olmak istiyorum durumumuz çok iyi değil çocuk bakıyorum ama artık okula gidecek o yüzden bir kız çocuğu alıp büyütmek istiyorumucretli olarak aileye nekadar ücret veriliyor sahiplenmek nekadar süreç alıyor

  2. Feyza dedi ki:

    Beraba