Koyun kaç ayda doğurur, keçi kaç ayda doğurur, koyun Kaç ayda kuzular, koyunlar yılda kaç defa doğurur, koyun doğumu ne kadar sürer, 10 koyun 10 yılda kaç koyun yapar, en çok doğuran koyun cinsleri, koyun kaç yıl yaşar, kuzu kaç yaşında koyun olur, küçükbaş hayvanlar kaç ayda doğurur, doğumu yaklaşan koyun nasıl anlaşılır gibi konular araştırma yapan kişiler için oluşturmuş olduğumuz içeriğimizden koyun kaç ayda doğurur ya da 10 koyun 10 yılda kaç koyun yapar bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hayvancılık faaliyetlerine başlayacak planı olan kişiler en çok koyun kaç ayda doğurur sorusuna ve küçükbaş hayvanla ilgili koyun beslenme maliyeti ve en verimli koyun cinsleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Sermayenize göre işletmenizin hayvan sayısını az ya da çok olarak kurabilirsiniz.
Belirli bir dönem için az hayvan sayısı ile kurulan işletmeler ilerleyen dönemlerde kar elde ettikçe hayvan sayılarında artışa gidebilmektedir. Burada önemli olan hayvan cinsleri ve bu hayvanların bakımı hakkında bilgi sahibi olmaktır.
Genellikle koyun cinsi olarak Romanov koyun tercih edilmektedir. Koyunun yılda ya da bir koyun kaç ayda doğurur bilgi sahibi olmalısınız. Bu işte bilgi sahibi olmanız sizi az maliyetle kar elde edebileceğiniz anlamına da gelir. En çok doğuran koyun cinslerini araştırarak bu işe başlayabilirsiniz.
Koyun kaç ayda doğurur, 1 koyun veya 10 koyun yılda ne kadar koyun eder araştırınız. Böylelikle en çok doğuran ırklar sayesinde hayvan satışı gerçekleştirerek işletmenizin büyümesine katkı sağlayabilirsiniz. Bu yazımızda koyun kaç ayda doğurur, koyun ve küçükbaş yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hayvancılık sektörüne girmek isteyen kişiler öncelikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparak başlamaktadır. Küçükbaş hayvancılık, büyükbaş hayvancılığa göre daha az maliyetli olmaktadır. Meralarda gerçekleşebilecek hayvancılık olmasından dolayı işletme giderleri de büyükbaş hayvancılığa göre oldukça az olacaktır.
Hayvancılık işine başlamakta sermayem yok fakat küçükbaş hayvancılık yapmak istiyorum diyorsanız az miktarda hayvan sayısı ile işe başlayabilir, zamanla işletmenizi büyütebilirsiniz. Ayrıca işletmenizi büyütmek için de devlet desteği olarak hayvancılık yapan kişilere sunulan desteklerden yararlanabilirsiniz.
Hayvancılık işi için sermaye ne kadar gerekliyse bilgi de bir o kadar gereklidir. İşletme gelir ve giderleri yanında hayvan ne kadar yem yer, nasıl beslenir, nasıl verimli bir şekilde bakılır bunlar iyice araştırılmalıdır. Bunun dışında bir de ağıl inşaatı karşınıza çıkabilir. Ağıl inşaatı hakkında da teknik bilgiler edinmelisiniz. Bir koyun ne büyüklükte ki bir alan yaşar, ağıl için hangi bölümler yer alır tüm bu soruların bilinmesi gerekir.
Romanov koyunları kombine ırklardır. Hem et hem de süt üretimine uygun hayvanlardan biridir. Eti lezzetlidir ve koyun eti ağırlığı 50 ile 55 kilogram arasında değişir. Bu hayvanlar yılda iki kez gebe kalma özelliğine sahiptir. Mevsim şartlarına bağlı olarak yılın her mevsiminde çiftleşebilir.
Kuzuların üretiminde en popüler ırklardan biridir. Bu cins, üçüz ve hatta altız doğum yapabilir. Romanov koyunları et ve yavru bakımından verimli hayvanlar arasındadır. Bu nedenle sadece ülkemizde değil diğer ülkelerde de melezleme çalışmalarında kullanılmaktadır.
Ancak Romanov koyunları kanatlı ırka göre daha uzun ömürlüdür ve çevre şartlarına çok çabuk adapte olurlar. Hayvanların diğer hayvanlardan daha uzun kızgınlık dönemleri vardır. Dişiler 12 aya ulaştığında doğurganlık kazanıyorlar ve 8 ayda doğururlar.
Her Romanov koyunu yılda 3-4 kuzu doğurabilir. Melezler elde etmek için suni tohumlama yapmak veya toklu olarak almak faydalı olacaktır. Suni tohumlama yöntemi ile hayvanlardan yüksek verim elde etmek mümkündür.
Yörelere göre büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği birbirinden ayrılabilir. Küçükbaş hayvanın gübresi de oldukça pahalıdır. Gübreden tutun da hayvanın etinden, sütünden yararlanılır. Bu ürünlerin satışının gerçekleşmesiyle işletme sahibi kazanç elde edecektir.
Koyunlar yılda 2 kez, her doğumda da genellikle 1 ile 3 yavru arası doğum gerçekleştirirler. En fazla da 10 yıl ve 20 yıl arasında yaşamaktadırlar. Kuzular da koyunları 3 ve 5 ay aralığında emerler. Ortalama kapasitesine 1 hafta sonrasında başlarlar. Erkekler de ise 2 yaşını tamamlamaları ardından sürülerinden ayrılır ve koç olurlar. Kuzu ise doğmasından 90 gün sonra kendini toparlar ve koyun olur.
Koyun doğururken ölürse kalan yavrusu diğer doğum yapan hayvanlardan beslenir. Emme süre de yaklaşık 2 ay kadar olmaktadır. Kış mevsimine gelinmesinin ardından hayvanlar kısırlaşır. Ekim ayından Şubat ayına kadar hayvanların sağım işlemi tamamlanmaktadır.
Kırpılan koyunları yünleri işletme sahibi tercihine göre satılabilmektedir. Genel olarak koyunlar yılda 1 defa doğururlar. 2 kez doğurmaları için tohumlama yöntemi kullanılır. Bu tohumlama yöntemi için doğumdan sonra 1 ay boyunca hayvanlara mısır ezmesi ve arpa yedilir. Ayrıca bu yöntem kuzulayan koyunların kendilerini toplayabilmesi için de kullanılmaktadır.
Hayvanların katım ve kızgınlık dönemlerinde arpa ve mısırı beslemesinin faydalı olduğu bilinmektedir. Bu yöntem, doğurganlık oranını ve hayvanların ikiz yapma oranını artırır. Fakat çok fazla hayvan doğumu hayvanın kendisine zarar verir.
Koyunlara bakanların tavsiyesi, hayvanların geç kuzulatılması olmakta. Çünkü yılda 2 kez doğum yapan koyunların ömrü çok kısadır. Yaşamı boyunca 7 veya 8 kuzu verir ve uygun planlama yapılırsa hayvan üretir. Hayvanlara bakmanın koşullarını anlamıyorsanız, bir çoban tutabilirsiniz. Bunun için devlet tarafından verilen Sürü yöneticisi desteği alabilirsiniz. Devlet çoban desteği kapsamında 12 bin TL destek vermektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sürü Yöneticisi Desteği Nasıl Alınır? 2023 Sertifikalı Çoban
Koyunların genel olarak gebelik süresi 5 ay olarak bilinir. Bu süre 145 gün ile 155 güne denk gelmektedir. Fakat bu durum ırklara göre değişiklik gösterebilir. Gelişimini geç bitiren hayvan ırklarında gebelik, daha erken gelişenlere göre daha uzun sürer.
Daha yaşlı koyunların yavrularını taşıması daha uzun sürer. Fakat ikiz gebelikte, hayvanlar tek gebelikten 1 ila 2 gün önce doğar. Gebeliğin son ayları ile ilgili olarak hayvanlara bakmak çok önemlidir. Hayvanlar hareket ettirilmemelidir. Yüksek yerlerden atlanmamalı, hızlı yürümekten kaçınılmalıdır.
Kuzulama anında hayvanın karnı çok şişer ve süt gelmeye başlar. Koyunların doğurması çok kolaydır. Hayvanın başını çıkarmak için yetiştiriciler ona yardım edebilir. Genellikle hayvanlar önden gelerek doğar. Doğum sonrası kordon kendiliğinden kopar. Hayvanın döl yatağı 30 gün sonra eski halini alır. Kuzularda kordon, 4 parmak uzunluğunda kesilmeli ve sonra bağlanmalıdır.
Hayvanların uzun ömürlülüğünü sağlamak için yılda bir kez doğum yapması idealdir. Doğumda bir yavru veya iki yavru olabilir. Yukarıda bahsedildiği gibi yılda iki kez kuzulamak mümkün olsa da sağlıklı hayvan yılda bir kez doğurur. Yılda 1 koyun 1 kuzu, ikizlerde ise 2 kuzu verir. İki doğum yapmasında bu sayı ikiye katlanır.
Normal şartlarda 1 doğum olduğunu ve her doğumda 1 yavru doğduğunu varsayarsak 10 kuzu olacaktır. Bu doğumların 5’inin ikiz olduğunu varsayarsak toplamda 15 kuzu olacaktır. Yerli ırklarda hayvanlar 2 yaşında kuzulamaya başlamaktadır. Bu, doğan ilk kuzunun, 2 yaşına geldiğinde yavrulayacağı anlamına gelir.
Yıl Sayısı |
Kuzu Sayısı |
1.Yılda | 1 |
2.Yılda | 2 |
3.Yılda | 4 |
4. Yılda | 7 |
5.Yılda | 12 |
6.Yılda | 20 |
7.Yılda | 33 |
8.Yılda | 54 |
9.Yılda | 88 |
10.Yılda | 143 |
1 koyun 10 yılda kaç koyun olur? soruna cevabımız 10 yıl sonra başlangıçtaki 1 koyunda eklenmek üzere toplam hayvan sayısı 144 olmaktadır. Bu hesaplamada koyunların yılda 1 ve bir kez doğum yapması üzerinden hesaplanmıştır. Bir koyunun ilk yılda sadece bir yavru verir. İkinci yılda kendisiyle birlikte toplam sayı 3 olur. Üçüncü yılda birinci kuzu koyun olur ve yavru verir. Yani sayı bu şekilde artmaktadır.
10 yıl sonra ilk koyun ömrünü bitirecektedir. 1.000 TL’ye satılan koyunların maliyeti 10 yıl sonra 143 bin TL oluyor. İlk etapta daha fazla hayvan satın almak ister fakat ve gerekli sermayeye sahip değilseniz Ziraat Bankası tarafından sağlanan koyun ve koyun kredisi kampanyasından faydalanabilir ve cazip faizle kredi kullanabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ziraat Bankası Faizsiz Koyun Kredisi 2023 Şartları