Polis nasıl olunur, polis olma şartları, polis maaşları 2023, Kadın polis nasıl olunur, KPSS ile polis olmak, lise mezunu polis nasıl olunur, Polis olmak için hangi bölüm okunmalı, Polislik sınavı, polis olmak için şartlar, kadın polis olmak, bayan polis olma şartları KPSS puanı gibi konularda araştırma yapan vatandaşlarımız yazımızdan bilgi alabilirler.
Polis olabilmek için ilgili birimler tarafından yapılan sözlü ve fiziksel muayenelerde geçer not alması ve ayrıca kontenjan sınıflandırmasına dahil edilmesi gerekir. Polis olma şartlarına ilişkin olarak şunlar sıralanmıştır:
Sıralanan bu koşullar polis olmak için en temel kriterler olarak biliniyor. Ayrıca satın alma sürecinde farklı koşullar gerekebilir. Örneğin, bazı durumlarda lise mezunları işe alınır, bazı durumlarda önlisans veya lisans mezunları işe alınabilir.
Polis olmak için gerekli şartların yerine getirilmesi yeterli değildir. Sözlü ve fiziksel görüşmelere katılabilmek için bu koşullar belirlenir ve sadece seçmeler sırasında polis olarak onaylanan kişilerin mesleğe girme yetkisi vardır.
Sadece bir polis akademisinden mezun olanlar polis olabilir gibi bir kaide yoktur. Herhangi bir lisans derecesinden sonra, ilgili kriterler karşılanırsa, sınavında istenen başarıya ulaşılırsa polis olabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yunus Polis Nasıl Olunur? 2023 Yunus Polis Olmanın Şartları
Polis olabilmek için mesleğe polis okulundan veya herhangi bir lisans derecesinden mezun olduktan sonra başlayıp başlamayacağına karar vermek gerekir. Bu iki kategoride de polis olmak için farklı aşamalar vardır.
Polis meslek okulu aracılığıyla mesleğe hazırlanmak isteyenler, liseden mezun olduktan sonra doğrudan okul sınavlarına hazırlanmalı ve sınavı geçmelidir. Sözlü ve fiziksel sınavların ardından 2 yıllık eğitim süreci tamamlanır ve mesleğe başlanır.
Polis meslek yüksekokulunda okumayanların önce önlisans veya lisans bölümlerinden birini bitirmesi gerekir. Bundan sonra KPSS puan türlerinden en az 70 puan alınmalıdır. Çok sayıda polis işe alımının yapılacağı bazı durumlarda 70’in altında puan alanların mesleğe girme hakkı bulunmakta ve bu puanlama kriterleri de işe alım sürecinde belirlenmektedir.
Sınavdan yeterince puan alanların bir sonraki aşama fizik ve sözlü sınavları geçmeleri beklenir. Bu nedenle alım olacak kontenjan sayısından daha fazla aday sınava davet edilmekte ve bu süreçte elemeler söz konusudur. Sözlü ve fiziksel sınavı geçenler, mesleğe girişte herhangi bir engel yoksa, güvenlik incelemeleri detaylı olarak yapıldıktan sonra ortalama 6 ay sürecek bir eğitim programına tabi tutulur. Eğitim programının ardından mesleklerine başlarlar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: POMEM Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023 POMEM Başvuru Tarihi
Polislik başvurusunda gerekli olan belgeler aşağıdaki gibidir:
Bu belgeler talep anında teslim edilirken asılları da bulunursa, aslının görüldüğüne dair belgeler yetkili birimler tarafından belirlenecektir. Bu nedenle talep anında belgelerin saklanması önemlidir. Başvuru için gerekli belgeler arasında Polis Akademisi web sitesinden indirileceklerin, sınav belgesini yayınlandığı gün indirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde belgelerde eksik veya yanlış işlem gibi durumlar olabilir.
Polis Akademisi birimleri, Emniyet Teşkilatı bünyesinde eğitimli personele verilen eğitim alanındaki birimlerdir. Yalnızca polis memurlarının değil, amirler ve yöneticiler gibi yetkili makamların da eğitim süreçleriyle ilgili alanları içerir.
Polis Meslek Yüksekokulu, Polis Akademisinin bir birimidir. Bu birimde liseden mezun olduktan sonra iki yıllık eğitim alacak kişiler bulunmakta olup, lisans derecesi ile gelenler de Akademi bünyesinde yetiştirilmektedir. Polis Akademisi bünyesinde sadece fiziksel eğitimi alanları değil, bilimsel araştırmaların yürütüldüğü alanlar da bulunmaktadır. Bu nedenle yüksek öğretim kurumu olarak bilinir.
Polis Yüksek Öğretim Kanunu ve Polis Akademisi Yönetmeliği ile akademi bünyesinde işleyiş ve yönetmelikler belirlenmekte ve şartları sağlayan herkes için eğitim alanı olarak kullanılmaktadır.
Polis Meslek Yüksek Okulu’na girmek için öncelikle bir lise diplomasını başarıyla tamamlamak gerekir. Lise mezunu olmayanlar, meslek okullarına giriş şartlarını taşımadıkları gerekçesiyle kabul edilmezler. 18 yaşından büyükler için başvuru alınabilmekte, 26 yaş üstü erkeklerde, 24 yaş üstü kadınlarda Polis Meslek Yüksekokuluna başvurular kabul edilmemektedir.
Bu şartlara ek olarak, liseden mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yürütülen yükseköğretim kurumları için giriş sınavında yeterli puan alınması gerekmektedir. PMYO puanları, öğrenci tercihlerine bağlı olarak her yıl değişir.
Bu koşullar yerine getirilirse, okul tarafından yazılı veya fiziksel bir sınav istenebilir. Bu sınavda başarılı olanların başvuru sürecini başlatması ve okula kayıt işlemini tamamlaması da mümkündür. Polis Meslek Yüksek Okulu çerçevesinde 2 yıllık bir eğitim kursu verilmektedir. Bu eğitimden sonra meslekte yükselme gibi durumlar ortaya çıktığında, akademi bünyesinde belli bir eğitime devam edilmesi gerekli görülmektedir.
Polis Özel Harekat Birimi’ne katılma şartları, polis olma şartlarının yanı sıra belirli kriterleri de içermektedir. Özel bir ekip olabilmek için çok daha hassas bir işe alım süreci ile karar verilmektedir. Polis Özel Harekat biriminde yer almak isteyenler için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar;
Bu şartların yanı sıra Polis Akademisi’nden gelen kişilerin de Özel Harekat Birimi’ne katılma hakkı vardır. Ancak bunun için okulu başarıyla tamamlamış ve belirtilen özel kriterleri karşılamış olmaları gerekir. Özel Harekat biriminde fiziksel sınav çok önemlidir.
Bu birimde eğitilecek askerlerin dayanıklı olmasının yanı sıra çevik ve hızlı olması bekleniyor. Bu nedenle polis kursundan çok daha zor bir parkurları olduğu biliniyor.
Polis maaşları mesleki kıdem veya göreve göre değişir. Meslekte kıdemle birlikte maaş miktarları artarken, aynı zamanda daha zor şartlar denen sınır bölgelerinde yer alan pozisyonlarda, daha az kıdeme sahip daha yüksek maaşlar alınabilmektedir.
Polis olma şartlarının ardından mesleğe başlama sürecinde ilk eğitim takip edilmekle birlikte, bu alandaki eğitim süreçlerinde de memur maaşları ödenmekte ve özellikle mesleğe yeni başlayanların mağduriyetleri böylece engellenmektedir. 2023 yılı zamlı polis maaşları internet üzerinden araştırılmaya devam ediyor.