Güvenlik görevlisi olmak için nereye başvurulur, Bayan güvenlik görevlisi Nasıl Olunur, Bayan güvenlik görevlisi maaşları, Güvenlik sertifikası Nasıl Alınır, Kadrolu özel güvenlik Nasıl Olunur, Güvenlik olma şartları, Güvenlik görevlisi kurs ücretleri, Silahsız güvenlik şartları gibi konular hakkında araştırma yapan vatandaşlarımız için 2023 yılı silahlı güvenlik görevlisi nasıl olunur yazımızda açıklıyoruz.
Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur?
Silahlı veya silahsız özel güvenlik görevlisi olmanın temel koşulu, bir eğitim kurumuna kayıt yaptırmak ve Emniyet Genel Müdürlüğü sınavlarından en az 60 puan almaktır. Yılda 6 kez yapılan sınavları geçen adaylar güvenlik sertifikası almaya hak kazanır. Bu sertifika ile istedikleri kuruma başvurabilir ve çalışmaya başlayabilirler.
Kursa kayıt yaptıran her aday, sınava toplam 4 kez girebilir. Bu sınavlardan birinde başarısız olursa, ders kaydını yenilemek ve yeniden eğitim almak zorundadır. Ayrıca kursa kayıt olacak tüm kursiyerlerin sabıka kaydı olmamalıdır.
Silahlı Güvenlik Görevlisi Şartları 2023
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalısınız. Azerbaycanlılar, Türkmenler veya Kazaklar gibi Türk kökenli kişilerin oturma izni olması durumunda T.C. vatandaş olmaları gerekmez.
Başvuru sahiplerinin ağır bir hapis cezası almamış olması gerekir.
Fiziksel ve ruhsal sağlık iyi durumda olmalıdır. Mesleği engelleyecek fiziksel veya zihinsel kusur olmamalıdır.
Terör örgütleriyle hiçbir bağlantısı olmamalıdır.
Gerekli yaş 21′dir. Başvuru sahipleri en az 21 yaşında ve 22 yaşından büyük olmalıdır. Bu yaşın altındaki kişiler silahlı güvenlik görevlisi olamaz.
Eğitim gereksinimleri en az lise düzeyindedir. Ortaokul mezunu adaylara silahlı eğitim verilebilir ve bu kişiler sınava girebilir ve sabıka kaydı yoksa ilgili yerlerde mesleklerini icra edebilirler.
Kursun bir parçası olarak 120 saat eğitim alırlar. Buda yaklaşık 17 gün sürer.
İlk maddeler her iki grup için de geçerlidir ve silahsız özel güvenlik görevlileri arasında yaş, eğitim ve kurs açısından farklılıklar bulunmaktadır.
Gerekli yaş 18’dir. Başvuru sahiplerinin 18 yaş ve üzerinde olması gerekmektedir. Bu yaşın altındaki kişiler güvenlik görevlisi olarak çalışamazlar.
Gerekli eğitim en az ortaokuldur. 8 yıllık ortaöğretimini tamamlayan ve diploma alan tüm adaylar, sabıka kaydı yoksa bir kursa kayıt olabilir ve sınava girebilir.
Kursta toplam 100 saat eğitim alırlar. Yaklaşık 13,5 gün sürer.
Silahlı güvenlik kimlik kartına sahip olanlar silahlı ve silahsız projelere katılabilir. Fakat banka şubeleri gibi yüksek koruma gerektiren yerlerde silahsız eğitimli kişiler çalışamaz.
Güvenlik görevlisi ikiye ayrılır silahlı ve silahsız olarak. Silahsız güvenlik görevlileri yakın dövüş, etkisiz hale getirme teknikleri ve ikna eğitimine tabi tutulur. Aldığı eğitime göre silah kullanma yetkisi bulunan, görevi kişi ve kurumları korumak olan kişilere güvenlik görevlisi denir. Başlarındaki en yetkili kişiye güvenlik amiri ya da güvenlik şefi denir. Şef, sayıları 10 – 20 arasında değişen güvenlik personelinden sorumludur.
Güvenlik görevlileri gündüz ve gece 12 saat olmak üzere vardiyalı çalışır. İşletmeye göre bu saatlerde değişkenlik olabilir.
Güvenlik Görevlisi Kurslarında Hangi Dersler Vardır?
Özel Güvenlik Hukuku ve Kişi Hakları (20 saat)
Güvenlik Tedbirleri (20 saat)
Etkili İletişim (12 saat)
Temel İlk Yardım (10 saat)
Kalabalık Yönetimi (10 saat)
Kişi Koruma (9 saat)
Yangın Eğitimi (8 saat)
Güvenlik Sistem ve Cihazları (5 saat)
Genel Kollukla İlişkiler (4 saat)
Uyuşturucu Madde Bilgisi (2 saat) dersleri bulunur.
Silahlı güvenlik derslerinde ayrıca Silah Bilgisi ve Atış (20 saat) dersi de bulunmaktadır.